25n
25N
25N

Marina Olivares: "Les polítiques d'igualtat de Torrent busquen la transversalitat i la lluita contra la violència sexual"

Entrevistem a Olivares, la regidora d’Igualtat de Torrent per a saber el treball del dia a dia del consistori contra la violència de gènere i per a arribar a ser una societat més igualitària

Marina Olivares: "Les polítiques d'igualtat de Torrent busquen la transversalitat i la lluita contra la violència sexual"
27/11/2020 -

Per a Torrent, la lluita contra la violència de gènere així com la lluita per aconseguir una societat justa, igual i amb equitat és fruit del treball del dia a dia, “i no solament del 25N o del 8M”, tal com ens explica la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Torrent, Marina Olivares. Amb ganes de treballar, il·lusió, i sobretot, amb l’al·lè d’aconseguir eixa societat, de moment idíl·lica, les polítiques d’igualtat del consistori torrentí se centren no solament en l’erradicació de la violència de gènere sinó també en l’educació igualitària així com en treballar per eliminar la violència sexual, en la línia en què va la campanya de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Torrent, municipi adherit a la xarxa de pobles contra la violència de gènere, porta el morat i el feminisme per bandera i no solament el 25N ni el 8M, sinó cada dia, i amb aquesta premissa parlem amb la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament d’aquesta localitat valenciana de l’Horta Sud per saber quin és el treball del dia a dia per aconseguir arribar a la meta sense lamentar cap injustícia, assassinat masclista ni desigualtat.

Heu dedicat alguna campanya en l’Ajuntament de Torrent per al 25N?

Desafortunadament, amb la situació de pandèmia que tenim no podem repetir el que havíem fet els últims anys. No podem aglomerar a gent ni reunir a tot el món educatiu com l’any passat. Enguany hem intentat fer una campanya molt visual. Hem comptat amb una il·lustradora de Torrent que es diu Miriam Calvo i és prou coneguda en les xarxes socials. És molt reivindicativa i ha fet una sèrie de cartells en el lema de la campanya “Torrent diu NO a la violència contra les dones” molt visual. Els cartells són prou grans perquè es vegen i criden l’atenció. Els hem repartit per tots els edificis municipals i per dependències municipals. Hem fet especials per als centres educatius, que estan prou implicats en el tema. Totes les regidores d’Igualtat tenim comunicació amb els centres i treballem molt amb ells. Pràcticament hi ha coordinadores d’Igualtat en tots els centres educatius de Torrent. En tots hi ha un cartell reivindicatiu en l’entrada i s’està treballant el tema durant la setmana.
Hem fet coses online i intervencions visuals. Hem decorat també el ficus per interpel·lar a la reflexió amb tires morades i els noms de les 41 dones assassinades d’enguany. Allí hem fet el minut de silenci. També les hem recordat amb un vídeo amb tots els noms i l’edat. Ara només es parla de Covid, però açò és una vertadera pandèmia. Les actuacions que hem pogut fer respectant totes les mesures sanitàries les hem fetes. Hem fet un punt en la biblioteca amb lectures relacionades amb la violència de gènere. Hui il·luminarem l’edifici de l’Ajuntament principal amb color morat. Hem fet unes mascaretes perquè és l’element que portem i és molt visible. S’estan repartint en edificis municipals com biblioteques i a l’Ajuntament. Volem fer arribar que tenim recursos com la Casa de la dona per a ajudar a aquelles dones que puguen estar en una situació de risc i altres serveis com el 016. En les mascaretes està la informació dels telèfons principals.
Hem col·locat dos senyals de benvinguda al poble que formen part de la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere.
Estem aprofitant per a repassar una xarxa de comerços contra violència que encetàrem l’any passat. Estem fent una anàlisi dels comerços aquesta setmana per avaluar la situació. També hem gravat unes declaracions de ràdio amb les presidentes de les associacions de dones de la localitat. Ens han prestat la seua veu per a reivindicar aquest dia i per alertar que aquesta situació segueix estant aquí i desgraciadament és una cosa estructural contra la qual s’ha de lluitar. Hem fet actuacions que es podien fer amb la situació de la Covid-19.
Divendres tanquem amb el col·loqui d’una sociòloga que té gran renom, Carmen Ruiz. Està especialitzada en violència de gènere i sobretot en adolescents. Farà una xarrada sobre la hipersexualització. És un tema preocupant i perillós sobretot entre la joventut. Donar informació d’aquest tema encara que fora online és important.

Per a l’Ajuntament de Torrent la lluita contra la violència de gènere es porta a terme durant tot l’any?

Amb motiu del dia 25 duem avant la moció en el plenari i fem algunes actuacions més cridaneres. Però nosaltres estem treballant durant tot l’any. El tema de comerços el vam començar l’any passat, però durant tot l’any hem estat en contacte amb ells. Aquesta setmana hem fet un repàs. És un treball molt dur. Jo que estic en la Casa de la dona també, veig que amb la pandèmia hi ha hagut molta gent que necessitava un suport emocional. Pareixia que no hi havia violència, però estava aquí mentre estàvem tancats en casa. Hi ha hagut un repunt quan ens hem desconfinat. És un treball del dia a dia. Pense que hem de ser optimistes perquè cada volta tenim més recursos per arribar a les dones i més sensibilitat. A la població en general pareix que celebrem hui açò i l’endemà s’oblida i no és així. Jo no em canse de dir en molts plenaris o en comissions que fem que no ens hem d’oblidar d’aquest tema. Ara tot és Covid i pareix que no tenim altra cosa per parlar, però d’açò també s’ha de parlar perquè és un tema molt seriós.

Ens podries dir quines són les línies estratègiques en les quals està treballant la teua regidoria?

L’objectiu és incidir en tots els àmbits possibles i a tots els nivells d’edat. En el disseny de la campanya d’enguany tenim la imatge d’una xica més jove, d’una dona d’edat adulta, un xic jove i dos xiquets. Volem interpel·lar a tota la població, a totes les edats. No és una cosa només de dones ni de joves ni de gent major. És una cosa d’un conjunt i molt transversal. Intentem fer polítiques transversals. Estem treballant en el segon Pla d’Igualtat municipal des de l’àrea d’Igualtat. Estem en les primeres fases. Costa perquè és una recopilació de dades i estem treballant per analitzar la situació del municipi i saber què podem millorar i quines carències hi ha.Pense que intentem dirigir-nos al nombre més gran de persones possibles, de totes les edats i tots els sexes, perquè és un problema social. És veritat que ens preocupa molt el tema de la violència sexual en la joventut. És important parlar del tema de la hipersexualització perquè estiga present. Tenim molta col·laboració i el feedback en coordinadores d’Igualtat als centres educatius. L’àmbit educatiu en Torrent està molt implicat. Intentem arribar a tots. És complicat, però ha de ser una cosa transversal en totes les àrees. S’està treballant en el pla municipal i em consta que començarà el Pla Laboral d’Igualtat en l’Ajuntament.

Em podries donar detalls de què va suposar el primer pla d’Igualtat i que inclourà de nou el segon Pla?

Estem en una fase prou primerenca. El primer pla va estar molt bé, però havia de renovar-se perquè estava prorrogat des de feia un any. Volem fer un nou diagnòstic en dades. Estem en procés de recopilació de dades, en una fase molt inicial, i no puc donar més conclusions.

Quin balanç faries de les polítiques d’Igualtat que ha dut a terme la teua regidoria?

Les campanyes que fem són prou transversals. Treballem en coordinació d’altres regidories com educació.
Ara estem intentant esbrinar el feedback de la ciutadania en el Pla d’Igualtat. Encara no estem en el segon grup de treball de ciutadania. En el primer grup de treball estem analitzant els tècnics i tècniques de l’Ajuntament. Esperem que sí que hi haja una bona resposta.

Quines polítiques creus que queden al tinter per a l’Ajuntament de Torrent?

Queda molta feina per fer. El tema de la violència sexual ara ens preocupa molt. Precisament, la campanya de Conselleria d’enguany per al 25N va molt encaminada en eixe tema. Crec que és un repte el tema de la violència masclista a les xarxes socials. És un repte molt gran que tenim i volem intentar fer una política al respecte, dedicada més a la joventut. De vegades no tenim consciència del poder que tenim o d’allò que fem a les xarxes socials. És un repte molt important i un tema on hem d’insistir.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × 2 =