25n
Orgull
Orgull

Maribel Albalat: "Vull ser una alcaldessa propera i que escolta a la ciutadania"

Parlem amb Maribel Albalat, alcaldessa de paiporta

Maribel Albalat: "Vull ser una alcaldessa propera i que escolta a la ciutadania"

Maribel Albalat era proclamada, el passat 30 de juny, com a nova alcaldessa de Paiporta després de donar el relleu a Isabel Martín al capdavant d’aquest Consistori de l’Horta Sud. Un fet que consolida el pacte aconseguit en 2019 per a formar govern d’esquerres, amb un programa solidari i centrat en les persones.

Com afronta aquesta nova etapa com a alcaldessa de Paiporta?
Il·lusionada, emocionada i sentint la responsabilitat que suposa representar el meu poble. Pense que és el que toca, mantenir eixa il·lusió, però alhora sent responsable del que passa a Paiporta i dirigint un projecte per a fer de Paiporta la Paiporta que volem. Així que, amb ganes de començar aquesta nova etapa.

Quin balanç fa del treball realitzat els últims anys per part de la seua predecessora?
Una valoració positiva pel treball que finalment ha suposat per al benestar de la ciutadania. Vam conformar en 2015 una coalició de govern a partir d’uns acords que defenien unes línies programàtiques i és el que hem estat defensant totes i tots. Som persones diferents i tindrem estils diferents.

Com canviarà el municipi amb la seua arribada a l’alcaldia?
Jo tinc la intenció de tindre una actitud molt oberta cap a la ciutadania. Vull ser una alcaldessa a peu de carrer, una alcaldessa de totes i tots, a cada partit ens ha votat un veí o veïna, però quan assumim aquest càrrec pense que hem d’estar per a tota la població.

Arriba a l’alcaldia en una legislatura marcada per la COVID-19.
Encara que no hem parat el nostre programa sí que és cert que aquests dos anys hem hagut d’atendre aquesta crisi sanitària inèdita i hem hagut de dedicar molt de temps al que era més important: la salut de les persones. Ara mateix estem en vies de solucionar-ho i pense que estem en una situació d’optimisme dins de la prudència. Ara mateix, aquests dies hi ha un repunt en Paiporta, pel que ens diuen de persones joves perquè no estan vacunades. No ens podem confiar, sabem que açò es pot descontrolar exponencialment en breu, així que dins de la prudència jo sí que soc optimista de cara al futur. En uns mesos, esperem arribar a eixa immunitat de grup i a partir d’ací pense que continuarem implantant mesures i que cada vegada veurem més prop eixa normalitat d’abans de la pandèmia. L’any passat de manera immediata vam iniciar un pla de xoc per a tots els negocis, empreses, autònoms, que estaven patint tantíssim la situació. Aquest any hem sumat el Pla Resistir i ara mateix esperem que siga l’última fase amb un romanent de 200.000 euros. Fins que s’adjudiquen tots eixos diners no pararem de traure ajudes i quan acaben valorarem la situació i si cal ampliar-les. He parlat amb el sector, també són optimistes dins de la prudència.

La COVID-19 no ha de paralitzar la marxa de l’Ajuntament. En aquest sentit Paiporta té diversos projectes en marxa com el centre de dia, Villa Amparo, el pavelló i la zona esportiva, el solar mestre Serrano… Com van a desenvolupar-se en els pròxims mesos?
Estan en marxa, el projecte immediat que tenim és el primer dels tres Edificants. És una rehabilitació integral del Jaume I, però els altres dos Edificants estan en marxa i són centres nous. Tindrem en els pròxims anys tres centres, un rehabilitat i dos nous, donant una qualitat a l’educació en Paiporta i revertint en els xiquets i les xiquetes. D’altra banda tenim el projecte Villa Amparo, que ara falta que s’inicie tot el procés perquè finalment puga ser realitat. Era una reivindicació que els socialistes teniem des de 2015 i és que Paiporta no té cap recurs cap a les persones majors i ja ho mereixia. I, a més, recuperem patrimoni municipal rehabilitant un edifici històric. Pel que fa al pavelló, està en avantprojecte i és un projecte més a llarg termini. Paiporta necessita un pavelló i no pararem fins que siga una realitat. Així mateix, per a mi són molt importants les obres immediates que van a executar-se amb la col·laboració d’altres institucions per garantir la seguretat dels veïns i veïnes, com és la nova rotonda d’accés des de Picanya que finança la Diputació de València i el pas inferior de l’estació de metro.

Els governs de progrés destaquen molt per les seues polítiques socials. Com s’està treballant en aquest sentit?
Jo he estat regidora de Benestar Social en aquest temps. Quan vaig arribar hi havia quatre persones al departament i vam quintuplicar el personal. Vam fer un esforç molt gran augmentat personal i recursos. Estem ja treballant en infraestructures, però, per exemple, implantarem a partir de setembre dues noves ajudes per a la ciutadania de Paiporta, com ajudes directes per a l’escolarització infantil no obligatòria i ajudes directes també per al transport d’estudiants que han de seguir els seus estudis no obligatoris fora del municipi. Anem ampliant ajudes i anem a seguir en eixa línia perquè el més important són les persones.

La participació ciutadana i les polítiques mediambientals són altres de les característiques per les quals destaca aquest govern.
la participació ciutadana és molt important i la nostra idea és que ha d’impregnar tota la manera de fer de l’Ajuntament. Hem de continuar en aquest camí de donar veu a la ciutadania en qualsevol tema. Vull ser una alcaldessa propera i que escolta a la ciutadania. Pel que fa a les polítiques mediambientals, és una àrea que abans ni existia. Ara ja tenim una tècnica que es dedica a treballar en eixos temes. Per a mi Medi Ambient, Transparència, Participació i Igualtat són temes que volem que siguen transversals i que en qualsevol acció de l’Ajuntament hem de tindre eixa mirada. Hem de saber interpretar com afecten aquestes accions, aquestes polítiques… Si repercutissen en les dones i en els homes i en el cas del medi ambient si podem fer-ho d’una manera sostenible.

Com es planteja el futur?
El futur serà positiu per a Paiporta. Soc optimista, estem superant la pandèmia, no sabem quan arribarà eixa normalitat anterior a la crisi, però jo veig a la gent molt animada. També la veig seguint totes les normes, la veig molt respectuosa i conscienciada. A nivell personal l’encare amb optimisme i pense que realment quan això passe, quan puguem dir que la crisi està superada, ens mereixem celebrar-ho com toca.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − 17 =