El MuVIM presenta els 600 anys d'història de la Mare de Déu dels Desemparats amb una exposició multidisciplinària

El projecte consta de tres cicles que pretenen acostar La Geperudeta als seus fidels però també a persones alienes a la fe cristiana o a la religió en general

Guardar

El MuVIM presenta els 600 anys d'història de la Mare de Déu dels Desemparats amb una exposició multidisciplinària

La Mare de Déu dels Desemparats estarà més a prop que mai dels valencians amb l'exposició 'Mare dels Desemparats. Secularització i pervivència de les formes populars de culte religiós', que inundarà el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat) del 29 de novembre al 24 de març de 2019. Un cicle expositiu que farà de la reflexió sobre la relació entre secularització pròpia de la Modernitat Il·lustrada i la pervivència de les formes populars del culte religiós, el seu fil conductor.

Així, el projecte està format per tres exposicions diferents que mostraran la història cultural d'aquesta icona al llarg de les seues prop de sis-cents anys d'existència, des dels anys de creació de la confraria medieval vinculada al recinte hospitalari psiquiàtric (el primer d'Europa) i els temps de la difusió de la llegenda de la creació angèlica de la imatge (en el segle XVII) fins a la nostra societat mediàtica, de xarxes, presidida per internet.

Encara que les pràctiques catòliques canòniques i la devoció seran les protagonistes del MuVIM, també es mostrarà el sentiment de les persones alienes a les jerarquies eclesiàstiques, a la fe cristiana o a la religió en general, per a mostrar els diversos punts de vista que envolten a una imatge com la de la Geperudeta.

Així, el primer cicle serà "Dels marges al centre", en la Sala Alfonso Roig, on el tema principal serà la migració geogràfica de la imatge en el si de la trama urbana traslladada des del sud de la muralla gòtica fins al nucli de la ciutat, al costat del palau arquebisbal, la seu, la Generalitat i l'antic Ajuntament.

El segon dels recorreguts serà el de la Sala Parpalló. "Del centre al cim" analitza el canvi d'estatus i reconeixement institucional de la imatge que, promoguda per les instàncies competents de l'Església catòlica, es feia ressò del relleu social de l'advocació en un context històric de forta impregnació religiosa de la vida cívica i política.

"La imatge multiplicada" serà la tercera columna del programa, en la Sala Alta. En concret, evoca la pervivència i presència mediàtica de la Mare de Déu dels Desemparats en la devoció i cultura popular més actuals, sobretot a través de l'art kitsch i el marxandatge religiós.

D'aquesta manera, en el cicle que pretén il·lustrar des d'una perspectiva interdisciplinària, es reconstruiran les peripècies de la religió popular valenciana d'una icona tan significativa per a molts valencians i valencianes com és La Geperudeta, la verge dels desafortunats, dels malalts, dels pobres o dels desvalguts.

Així, des del 29 de novembre fins al 24 de març, el MuVIM albergarà desenes de peces artístiques, entre les quals destaquen les escultures, i documents històrics on la religió, l'admiració o simplement l'amor per l'art conviuran sota La Mareta.

[related:galleries:1:{orientation:vertical}]

Destacats