25n
25N
25N

El nou mapa del soroll mostra la disminució de la contaminació acústica

El nou mapa del soroll mostra la disminució de la contaminació acústica
11/01/2018 -

La Junta de Govern Local aprovarà demà el nou mapa del soroll de la ciutat de València, “en el qual s’aprecia una millora generalitzada en les principals vies de la ciutat, especialment en la zona centre, on s’han aplicat les mesures de pacificació del trànsit rodat”. Així ho ha anunciat hui la regidora de Qualitat Ambiental, Pilar Soriano, qui ha explicat que aquestes mesures de mobilitat “han sigut efectives per a la disminució de la contaminació acústica, que causa a l’any 1000 morts prematures tan sols a Espanya, segons un recent un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient”.

El document que demà s’aprova tindrà un període de trenta dies d’exposició pública. En ell es pot comparar, per exemple, l’eix del carrer Serrans, al barri del Carme, en el mapa del soroll del 2012 i en el mapa actual “i es pot comprovar com ha passat de tindre un nivell sonor d’entre 65 a 70 dBA (en horari diürn) –classificat com a nivell taronja- a un nivell sonor menor de 55 dBA –classificat com a nivell blanc-, de forma que la disminució de la contaminació acústica és contrastable”.

Els mapes estratègics de soroll són un element previst per la Directiva sobre Soroll Ambiental encaminat a disposar d’informació uniforme sobre els nivells de contaminació acústica en els diferents punts del territori. Per a això aplica criteris homogenis de mesura que permeten fer comparables entre si les magnituds de soroll verificades en cada lloc.

Els sorolls nocius causats pel trànsit rodat provoquen la mort prematura d’unes 1.000 persones a l’any a Espanya i estan en l’origen de vora 4.000 ingressos hospitalaris. Així ho indica un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient. A Espanya, 12 milions de persones estan exposades a patir nivells de soroll excessius provocats pel trànsit durant el dia i 9,5 milions durant la nit.

“El soroll és considerat per l’OMS com el segon major problema mediambiental a Europa, després de la contaminació de l’aire per partícules, i el seu impacte en la salut està científicament demostrat. El soroll causa molèsties, estrés, problemes de son, afeccions a les capacitats cognitives i fins i tot malalties cardiovasculars i respiratòries, per això és tan important complir les normatives europees, realitzar aquests mapes del soroll i dur endavant plans d’acció per prevenir i reduir l’exposició perjudicial dels veïns i veïnes, com la pacificació del trànsit”, ha dit Soriano.

Per la seua banda, el regidor de Mobilitat Sostenible al consistori, Giuseppe Grezzi, ha afirmat estar “molt satisfet per poder comprovar científicament allò que el veïnat ja gaudeix i que totes i tots sospitàvem: els beneficis de la pacificació del trànsit al centre, no només pel que fa a la contaminació de gasos, sinó també l’acústica. A més, el mapa sonor confirma una vegada més que per vies de la ronda com Guillem de Castro no només circulen menys vehicles des de la instal·lació de l’Anell Ciclista, sinó que tampoc han augmentat els embussos”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × cinc =