Concentracions en temps de coronavirus: banderes, aglomeracions i crits de dimissió

A tot el territori espanyol s’han produït aglomeracions i concentracions que fins i tot han acabat amb ferits i dispositius policials

Guardar

WhatsApp Image 2020-05-21 at 17.01.29
WhatsApp Image 2020-05-21 at 17.01.29

"¡Sánchez, dimisión!" i "¡Viva España!" són els lemes i càntics que més s'escolten a les últimes concentracions que s'estan produint en molts territoris espanyols com Alcorcón, Madrid, Catalunya o València. Aquestes concentracions que a priori van començar amb les casserolades als balcons han desenvolupat tot un catàleg tant d'actuació per als manifestants com per als cossos de seguretat, els quals han organitzat un fort dispositiu policial per exemple en tancar la plaça d'Alcorcón, epicentre del moviment contra el govern de Sánchez en aquesta àrea metropolitana madrilenya.

Encara que els enfrontaments no siguen molt "ètics", ja que estem a meitat d'un estat d'alarma que prohibeix una aglomeració de gent, així com una reducció de mobilitat, aquests s'estan produint de la mateixa manera, mentre sanitaris i professionals de la salut que es troben en primera línia contra el coronavirus titllen aquests actes d'"irresponsables" perquè s'exposen a ells mateixos i als seus familiars, amics, etc. Les xarxes socials estan sent el lloc on més critiques i comentaris es veuen en contra d'aquestes manifestacions, que, encara que no es reuneixen una quantitat excessiva d'assistents, uns centenars ja són bastants d'acord amb la situació actual.

Tal com apunta el periòdic La Vanguardia, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, no ha concedit l'autorització que havia demanat Vox per a celebrar manifestacions en les quatre capitals catalanes el pròxim 23 de maig. "En aquestes concentracions no s'hauria pogut garantir el dret a la salut dels manifestants", declarava Marlaska.

Les imatges parlen per si soles, i encara que és veritat que el territori valencià no ha estat epicentre ni titular de grans concentracions, com si ho han estat altres ciutats com Alcorcón o en el barri madrileny de Moratalaz, on les concentracions han acabat amb un cordó policial i un manifestant ferit després de rebre un cop al cap amb un objecte contundent durant una baralla. No obstant això, el comportament dels valencians i valencianes destaca davant la situació dels altres territoris espanyols, i és que, tal com presenta anàlisis de mobilitat Data Science for COVID-19 Comunitat Valenciana promogut per la Generalitat, confirma que el 92% de la població va romandre en la seua àrea de residència en els dies no laborables, mentre que el 88% ho va fer en els dies laborables. De la mateixa manera, el confinament ha causat una disminució del flux intern de l'àrea metropolitana de València, de 357.329 persones durant un dia "normal" a 10.004 durant els dies de confinament, la qual cosa suposa una caiguda del 97,2% de moviments a la ciutat. Segons l'estudi, en la Comunitat Valenciana, s'han evitat fins a finals d'abril 400.000 contagis i 42.000 defuncions.

No obstant això, dissabte passat 16 d'abril, va tenir lloc una trobada que va reunir una multitud descontenta amb l'Executiu de Pedro Sánchez. Aquestes aglomeracions van tenir lloc entorn de les nou de la nit en ple passeig de l'Albereda de València, enfront de la caserna de l'Exèrcit de Sant Joan de Ribera. Entre els assistents, segons el diari ABC, estava el diputat de Vox en les Corts Valencianes José María Llanos. A més, des del compte oficial de Vox València, s'anima a participar en la pròxima concentració.

[embed]https://twitter.com/VOX_Valencia/status/1262429900851548161?s=20[/embed]

Una nombrosa presència policial tant al carrer com des de l'aire amb un helicòpter es va desplegar per a evitar que els assistents, la majoria amb banderes d'Espanya, incompliren les mesures de distanciament social que estableix l'estat d'alarma.

Destacats