25n
25N
25N

El col·lectiu 'València no està en venda' ix al carrer per a detindre "projectes urbanístics sense sentit"

EP

El col·lectiu 'València no està en venda' ix al carrer per a detindre "projectes urbanístics sense sentit"
11/05/2019 -

El col·lectiu ‘València no està en venda’, que agrupa a més d’un centenar d’entitats implicades “en la defensa del dret a l’habitatge i de l’horta”, s’ha manifestat aquest dissabte per a demanar que l’Ajuntament pare “els projectes urbanístics que no tenen cap sentit” perquè a parer seu construirà més habitatge, quan no hi ha hagut un creixement demogràfic”.

La convocatòria de la campanya ha eixit del Parterre, ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la Plaça de l’Ajuntament per a finalitzar en la Plaça de Manises.

En la manifestació s’han pogut escoltar consignes com “València no està en venda”, “la ciutat per qui l’habita i no per qui la visita (la ciutat per a qui l’habita, no per a la qui la visita)”, “volem veure l’horta, no la terra morta (volem veure l’horta, no la terra morta)”.

També, els manifestants han exhibit pancartes en les quals es podia llegir “que lloguen l’Ajuntament en Airbnb, perquè dissimular”, “per una llei que prohibisca especular amb l’habitatge” o “menys ciment i més coneixement (menys ciment i més coneixement)”.

La portaveu de la campanya, Silvia Cortés, ha afirmat que creien que “amb un govern “més esquerrà, sobretot en qüestions com a territori i l’habitatge seria una cosa diferent” en matèria urbanística.

No obstant això, ha criticat que hi ha “molts projectes urbanístics damunt de la taula com la ZAL, el PAI de Benimaclet o del Grau o el projecte de Godella per a construir més i més i destruir l’horta”.

CONTROLS SOBRE LA TURISTIFICACIÓ

Els manifestants han demanat controls sobre la “turistificació que pateix la ciutat” i sobre la ‘bambolla del lloguer’, “perquè cada vegada és més inaccessible poder llogar un habitatge”, ha defensat Cortés.

“Ja no es compren habitatges o se subscriuen tantes hipoteques perquè hi ha hagut una crisi estem en una situació més precària. Ara ha canviat el model i molta gent intenta llogar un pis per a poder viure i la realitat és que cada vegada és més inaccessible, ja que un preu mitjà del lloguer ara són 600 euros i amb un sou de 1.000 euros per a una família és molt complex”, ha agregat.

A més, els manifestants han marxat per a defensar l’horta com a “patrimoni cultural, econòmic i ambiental, perquè és un pulmó de la ciutat”. D’altra banda, han demanat mesures de control per a detenir la pujada dels preus del lloguer, amb uns preus màxims perquè “no es puga comerciar amb el dret a l’habitatge perquè no pot ser una mercaderia sinó que ha de ser un dret”.

Més de 140 entitats i col·lectius s’han adherit a la manifestació sota el lema ‘València no està en bena, protegim el territori, defensem l’habitatge’. D’aquesta manera tracten d’unificar les lluites de barris com el Cabanyal, Benimaclet, la Saïdia o Ciutat Vella, entre altres; a més de les plataformes implicades en la lluita pel territori: Per l’Horta, Horta És Futur-No a la ZAL o Salvem Godella.

L’objectiu és “mostrar que totes dues lluites pertanyen a les dues cares de la mateixa moneda: el tractament del territori i l’habitatge com una mercaderia i no com una necessitat bàsica de les persones”. D’aquesta manera tracten de parar els projectes urbanístics posats en marxa que “destrueixen el territori i especulen amb l’habitatge”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 2 =