25n
25N
25N

La Comissió 9 d'Octubre es manifestarà per a "guanyar les llibertats" amb una reivindicació "plural" i "en positiu"

L’organització “respecta” l’absència d’UGT i insisteix que “no convoca una manifestació independentista”

La Comissió 9 d'Octubre es manifestarà per a "guanyar les llibertats" amb una reivindicació "plural" i "en positiu"
03/10/2018 -

La Comissió 9 d’Octubre ha reivindicat la manifestació que celebrarà la vesprada del Dia de la Comunitat, sota el lema ‘Guanyem els llibertats. Fem país’, com un “moment de reflexió” en “positiu” de la situació política i social, i ha destacat el seu “caràcter plural i obert”. A més, ha reclamat a la Delegació del Govern a la Comunitat que “reordene” les mobilitzacions convocades en el centre de la ciutat per a aquesta jornada, perquè considera “irreal que no s’ajunten”.

Així ho han manifestat aquest dimecres, en roda de premsa, membres de la Comissió com el seu portaveu i coordinador d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert; el representant de Comissions Obreres (CCOO) Ferran García; la de Xarxa País Valencià pel Dret a Decidir, Consol Barberà, i la diputada d’Units Podem Rosana Pastor, entre altres.

Gisbert ha defensat que el 9 d’Octubre és un “moment de reflexió de la situació política i social”, alhora que una oportunitat per a “apuntar propostes de futur”. Sota aquesta premissa, la Comissió 9 d’Octubre articula la seua convocatòria des d’un “balanç positiu” de les legislatures a la Comunitat i l’estatal, però en el qual es posa el focus en “determinats drets i llibertats que encara no han sigut reconeguts”.

A nivell autonòmic, ha posat en valor el “canvi” que ha viscut la regió, on s’ha “avançat en drets” i en la defensa de la llengua i cultura valencianes; s’ha aconseguit la “normalització de la vida política” i s’ha progressat en la “superació del clima de confrontació”. En definitiva, ha destacat una “recuperació de la dignitat dels valencians”.

No obstant això, les agrupacions darrere de la manifestació insisteixen a recordar dos “compromisos pendents”, que no són “nous” sinó “electorals”. En primer lloc, recuperar les emissions de Tv3 a la Comunitat, per a “posar fi a la censura” i “executar un acord de reciprocitat aprovat en Les Corts i ratificat en el Senat”; en segon lloc, incorporar en la nova Llei Valenciana de Funció Pública la capacitació lingüística. Aquesta reivindicació, segons Gisbert, compta amb un “acord social” pel qual “no hauria de retardar-se”.

A més, ha instat a tendir la “mà a l’oposició i demanar-li que se sumisca al segle XXI”, abandonant “discursos de crispació que remeten al passat”. També ha demanat trobar “mínims comuns denominadors en la política”.

A nivell nacional, l’organització es “alegra” del canvi de govern després de la moció de censura, però ha reclamat que l’Executiu socialista “passar de les paraules als fets”. En concret, s’ha referit al finançament autonòmic, la derogació de l’anomenada ‘Llei Mordassa’ i al fet que la Comissió “continua denunciant la presó preventiva” dels polítics catalans, una mesura que “no es justifica judicialment”, ha indicat Gisbert.

“PLURALITAT” DE LA COMISSIÓ

El dirigent d’ACPV ha posat en valor la “pluralitat de la Comissió 9 d’Octubre”, i ha defensat que la “política consisteix en el diàleg” i el “consens”. En aquest sentit, ha defensat la pluralitat política, lingüística, cultural i ideològica, perquè “qui intenta negar-la està pegant-se cabotades contra la paret del segle XXI”.

En la mateixa línia, el representant de CCOO Ferran García ha insistit que la convocatòria del 9 d’Octubre “no és una manifestació contra cap”, perquè la Comissió és “molt plural” i “part del diàleg” amb representació d’associacions i formacions “de tots els àmbits”.

“Si anem tots junts a la manifestació, podem fer visible la nostra reivindicació des de la llibertat i identitat del País Valencià”, ha destacat, abans de defensar la “trajectòria històrica i plural” de la marxa.

“ENTENEN I RESPECTEN” LA DECISIÓ D’UGT

D’altra banda, preguntat per l’absència d’UGT PV enguany en la manifestació, després que el sindicat haja anunciat que no se sumarà perquè defensa participar solament en els actes institucionals i “deixar-se d’un altre tipus d’actes que pogueren ser qualificats de sectaris”, Gisbert ha subratllat que la Comissió “entén” i respecta” la seua decisió, ja que “qualsevol organització” pot decidir participar o no. “La democràcia consisteix en açò”, ha afegit.

No obstant això, ha explicat que la Comissió “no comparteix” la determinació que ha pres UGT perquè, encara que “hi ha constatat un canvi positiu”, continuen “els motius per a la reivindicació”. “Si UGT considera que ha de rebaixar el seu perfil reivindicatiu és respectable, però si convoquem és perquè pensem que té sentit continuar reivindicant”, ha emfatitzat.

“NO ES PARLA D’INDEPENDÈNCIA”

Gisbert ha insistit que en el manifest elaborat per la Comissió 9 d’Octubre –que s’ha remés als seus membres perquè donen el vistiplau–, “no es parla d’independència”. L’organització de la mobilització “no és una plataforma independentista”, sinó “diversa”, i “no convoca una manifestació independentista”, ha recalcat.

No obstant això, ha puntualitzat que “si una organització vol defensar la independència, ha de poder fer-ho”, ja que la democràcia suposa la “llibertat d’expressar propostes o projectes”. En cas contrari, ha asseverat, “seria una degradació de la democràcia”.

“La manifestació no és independentista” sinó una “convocatòria lúdica” pels “drets i llibertats” dels valencians, per a més “celebrar, en sentit positiu, la qual cosa hem avançat”.

RECLAMEN “REORDENAR” LES MANIFESTACIONS

Preguntat per l’aprovació de set manifestacions vespertines en el 9 d’Octubre pel centre de València, ha recriminat que “compartisquen espais” amb una “diferència horària mínima” que, per tant, “no és una diferència real”. Enfront d’aquesta situació, ha reclamat que les “reordenen”.

A aquest efecte, representants de la Comissió 9 d’Octubre s’entrevistaran amb el delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Fulgencio, aquesta setmana. Gisbert ha assenyalat que “pretendre que isquen del mateix punt amb, a voltes, solament una hora i mitja de diferència i que no s’ajunten, és irreal”. En aquest sentit, ha fet una “crida al fet que ho tinga en compte”.

Des de la Comissió, han explicat que tots els anys valoren la conveniència de celebrar la manifestació i que “encara té sentit” la seua organització. A més, no veu “contradictori” sumar-se tant a la manifestació vespertina com a la processó cívica.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 3 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020