25n
25N
25N

El maltractament psíquic suposa el 22% de les atencions realitzades als qui van acudir per primera vegada als Centres Dona

El maltractament psíquic suposa el 22% de les atencions realitzades als qui van acudir per primera vegada als Centres Dona
30/05/2021 -

Els Centres Dona de la Generalitat van atendre 6.867 dones i van realitzar 34.073 atencions durant l’any 2020. Els maltractaments psíquics suposen la segona problemàtica més atesa, perquè equival a un 22 per cent de les atencions realitzades a les dones que van acudir per primera vegada a un d’aquests establiments.

En aquest sentit, un total de 694 dones, tretze d’elles menors, van ser ateses per primera vegada després de rebre maltractaments psíquics. A més, de les dones ateses l’any passat, 3.155 van acudir per primera vegada a un Centre Dona, 2.866 es corresponien amb casos d’anys anteriors i 846 eren casos represos, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La problemàtica més freqüent ha sigut el maltractament físic o psíquic que s’ha donat en 2.275 dones, un 72%, ateses per primera vegada l’any passat, 37 d’elles amb menys de 18 anys d’edat.

Respecte a la resta de problemàtiques, 90 dones van ser ateses per agressió sexual, 70 per abús sexual, huit per assetjament sexual en l’àmbit laboral, 13 per tràfic i 4 per matrimoni forçós.

Les professionals de la xarxa de centres dona de la Comunitat Valenciana van realitzar durant 2020 un total de 34.073 atencions per diferents modalitats en els centres 24 i 14 hores i en els Centres Dona Rural i d’interior.

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, Rubén Sancho, ha ressaltat que el balanç anual “mostra la labor que, de manera itinerant, realitzen els Centres Dona Rural d’Elda, Sant Mateu, Segorbe i Yátova, posats en marxa l’abril de 2019, i que han permés donar cobertura a les zones rurals i d’interior de la Comunitat Valenciana”.

“Aquests centres donen assistència a les víctimes de violència de gènere dels municipis amb dificultats per a desplaçar-se fins a recursos especialitzats i ajuden a visibilitzar una violència que fins al moment quedava oculta en aquestes zones”, ha destacat.

D’aquesta manera, de les 34.073 atencions realitzades, 7.348 van ser a través dels Centres Dona Rural. Per modalitats, 10.759 es van realitzar de manera presencial, 21.475 de manera telefònica, 1.785 itinerants i 54 mitjançant videoconferència.

ATENCIÓ A DONES

El secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat ha assenyalat que els Centres Dona 24H ofereixen atenció a dones que estan “immerses en algun problema de violència, ja siga de gènere, masclista o que té a veure amb les desigualtats entre homes i dones”.

Sancho ha apuntat que la violència de tipus psicològic “és moltes vegades la més complicada de detectar”, perquè, “a vegades, la mateixa dona no és conscient que està sent víctima de maltractament i no acudeix a demanar ajuda”.

Durant la passada legislatura la Conselleria va ampliar les plantilles de la Xarxa de Centres Dona, “en incloure la contractació de 14 noves professionals i l’ampliació de la jornada laboral de totes les psicòlogues infantils que prestaven serveis en aquesta xarxa de centres”, ha puntualitzat.

Aquesta xarxa és un recurs públic especialitzat en l’atenció a dones víctimes de violència de gènere que respon als principis d’atenció permanent, actuació urgent, especialització de prestacions i multidisciplinarietat professional.

Aquest servei és atés per un equip interdisciplinari i es presta a totes les dones que es personen en el mateix a través d’una intervenció individual o grupal, tant amb les dones com amb els seus fills menors.

Les professionals atenen les demandes de les víctimes, valoren la situació de violència, el risc físic i psicològic de la mateixa i estableixen la intervenció psicosocial, la informació i l’assessorament jurídic adequat a les necessitats que cada dona planteja.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − catorze =