25n
Orgull
Orgull

Luis Piedrahita: "Necessitem més que mai riure i creure que res és impossible"

L’il·lusionista i còmic, que actuarà amb ‘Stand Up Comedy’ en La PlaZeta, assegura que la pandèmia l’ha ajudat a preparar nous formats

Luis Piedrahita: "Necessitem més que mai riure i creure que res és impossible"
20/07/2021 -

La recuperació del sector cultural va “lenta”, però a poc a poc es fa lloc entre sales, grans teatres i la pantalla petita. Il·lusionista, còmic, escriptor, guionista… Luis Piedrahita ha aprofitat la pandèmia per a reinventar-se i preparar nous formats que li il·lusionen tant o més que aquells amb els quals cada dia sorprén el públic. El pròxim 24 de juliol actuarà en el cicle ‘A la fresca’ de la PlaZeta de València, on diu ser “ell mateix”, i avança nous projectes sobre l’escenari i a través de la pantalla.

La pandèmia ha afectat especialment el món de la cultura. Com has viscut aquesta situació a nivell professional i personal?

A nivell personal ha sigut dur. No sols per a mi, crec que per a molta gent el confinament ha sigut devastador. Han sigut dies tristos com l’Instagram d’un registrador de la propietat. En el meu cas, un dia i sense avisar, em va envair una sensació tremenda d’inutilitat personal. Els sanitaris estaven donant-ho tot, el personal de repartiment i subministrament deixant-se la pell i jo a casa sense poder fer res.

Aleshores, la meua xica va tindre una idea preciosa. Va pensar en tots els papàs i mamàs que estaven confinats a les seues cases amb xiquetes i xiquets xicotets, que a aqueixes persones els vindria bé una mica d’ajuda per a entretenir a les seues xicotetes bestieses. Llavors va sorgir la idea de fer uns tutorials de màgia per a ells en xarxes socials. Vaig fer 25 vídeos en els quals s’explicaven 25 trucs senzills que qualsevol podia fer utilitzant materials que tots tenim a casa. Els vaig penjar en el meu Facebook, en el meu Instagram i en el meu Twitter. La resposta va ser emocionantíssima i van arribar centenars de missatges d’agraïment de tot arreu del món. És clar, la millor manera d’ajudar-se a un mateix és ajudar els altres.

T’ha marcat a l’hora d’idear o dissenyar els teus pròxims projectes?

No vaig ser capaç d’escriure coses noves i divertides. No m’eixia. No obstant això, sí que m’ha ajudat a preparar nous formats. Tinc una xicoteta productora i en aquest temps hem desenvolupat una manera de fer esdeveniments en línia per a empreses de manera completament remota. És una cosa que si no fóra per la pandèmia, no hauríem fet.

En un moment de crisi com l’actual, quin paper juguen la màgia i humor?

En aquest moment tant l’humor com la màgia són imprescindibles. Necessitem riure més que mai i més que mai necessitem creure en què res és impossible.

Creus que la reactivació del sector va al ritme al qual deuria?

La recuperació va lenta, però va. Jo no forçaria més la màquina. Almenys en aquest sector. Crec que en les coses de la pandèmia les presses no són bones.

Eres mag, còmic, escriptor, guionista de cinema i televisió… Quina faceta t’il·lusiona més ara mateix?

M’il·lusiona l’humorisme i m’enamora l’il·lusionisme. Em divertisc moltíssim fent les dues coses. A més, en totes dues facetes un mai deixa de ser una mica guionista, a estones escriptor i sempre director.

A l’hora de crear els teus espectacles, quina és la part que més t’agrada? Quin és el treball que no es veu?

Gaudisc molt amb els assajos de la màgia i amb l’escriptura del text. La primera fase és d’absoluta llibertat i m’encanta: tot val. Després ve eixa part minuciosa de podar, polir i perfeccionar, que m’encanta perquè és on un se sent de veritat mag o humorista. Però la millor de totes les etapes, sens dubte, és quan tot això es posa en pràctica. Damunt d’un escenari és on un és feliç.

Treballes en la televisió i sobre els escenaris des de fa molts anys… Què li diries al Luis de fa 10 anys?

Em diria: “Luis, no deixes de llegir mai perquè… m’estàs escoltant? Dic que no deixes de llegir perquè… Luis, vols deixar eixe llibre d’una vegada i fer-me cas?! Que he vingut del futur i t’estic parlant!”.

Diffusio

Diffusio

El 24 de juliol actues en La PlaZeta de València. Què trobarà el públic en el teu actual espectacle, ‘Stand Up Comedy’?

Una recopilació dels meus millors monòlegs… i algun dels pitjors. Es tracta d’un xou d’humor pensat per a fer a l’estiu, a l’aire lliure i sense les solemnitats dels grans teatres en els quals solc actuar. Per uns instants deixaré a un costat el frac que utilitze en el Carnagie Hall de Nova York, apartaré els formalismes que exigeixen en Royal Albert Hall de Londres i oblidaré el tutú que m’obliguen a portar quan actue en el Bolshoi de Moscou. En la PlaZeta estic entre amics i puc permetre’m ser jo mateix.

Algun projecte futur que pugues explicar-nos?

A Madrid, em canvie de teatre. Després de 7 anys consecutius en el Callao ara me’n vaig al Teatre Reina Victòria que és una miqueta més gran. Però el més interessant és que porte més d’un any i mig preparant un curs de màgia en línia per a tots aquells que vulguen iniciar-se en la màgia amb cartes. Es tracta d’un curs per a començar de zero i acabar fent 20 trucs de cartes realment bons. Alguns d’ells els he fets en televisió davant estrela internacionals. No fa falta habilitat. Porte treballant en això des del confinament i estarà llest al setembre. Tota la informació estarà disponible en la meua pàgina web.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =