Lorena Silvent: "Per a l'Ajuntament de Catarroja les polítiques d'igualtat es treballen cada dia i no sols el 25N"

Entrevistem a Lorena Silvent, vicealcaldessa de Catarroja sobre les polítiques d’igualtat i transversalitat que està duent a terme el consistori

Guardar

lorena silvent
lorena silvent

Podem dir que la Igualtat és el gran àmbit amb el qual s'abandera el consistori valencià de la localitat de Catarroja, municipi que organitza multitud d'actes al voltant de la lluita contra la violència de gènere així com la desigualtat que, lamentablement, fins i tot sofreixen les dones per a accedir a diferents serveis, llocs de treball, i infinits àmbits que suposen una xacra per a la societat actual. No obstant això, l'Ajuntament de Catarroja i concretament el seu equip de govern al capdavant de l'àrea de Transversalitat i Igualtat que encapçala la jove promesa socialista Beatriz Sierra. Així doncs, el mateix consistori promou actes municipals pioners en termes d'igualtat i transversalitat quant al tractament de les noves masculinitats, la lluita contra la prostitució així com erradicar qualsevol violència sexista tant visible com invisible. D'aquesta manera, i tocant totes aquestes variables, parlem amb Lorena Silvent, vicealcaldessa de Catarroja i regidora delegada de Seguretat ciutadana, Policia i Recursos humans.

Heu dedicat alguna campanya institucional des de l'Ajuntament per aquest 25N?

Tenim una companya adaptada a les normatives sanitàries enguany. És més senzilla, però no deixen de ser activitats commemoratives. Comencem en les pancartes i l'encesa de llums de l'Ajuntament que estaran tota la setmana enllumenant en color morat. En l'àmbit ciutadà, tenim un photocall itinerant en el nostre lema de "Catarroja diu prou a la violència de gènere" que va rodant per diferents punts: mercat, Ajuntament, el teatre-auditori, etc. I el 25N llançarem el manifest en la porta de l'Ajuntament. A la vesprada farem una activitat en memòria de les dones assassinades en 2020 i tirarem una carcassa de color morat en l'espai Clara Campoamor. Cada volta que tirem la carcassa direm el nom de la dona assassinada. També farem una exposició, "Sin miedo" de Rosa Pastor, i dues xarrades dins del cicle d'Escola Feminista sobre Melisa Ruig i Maria Costo.

'Hem canviat el nom a la regidoria per la Transversalitat i Igualtat de Gènere perquè el llenguatge és importantíssim'

Com és d'important per a l'Ajuntament de Catarroja el 25N i la lluita contra la violència cap a les dones?

Per a nosaltres, per als dos partits que formem part de l'equip del govern, és una de les àrees principals. Hem canviat el nom a la regidoria en aquesta legislatura i es diu Regidoria de Transversalitat i Igualtat de Gènere perquè el llenguatge és importantíssim. Tota l'organització i l'Ajuntament de Catarroja han de ser conscients i treballar de manera transversal en totes les àrees, des d'elaborar Pressupostos en perspectiva de gènere fins a crear campanyes de sensibilització. Totes les àrees han de treballar un llenguatge no sexista, implementar el pla d'igualtat internament i externament. L'Ajuntament està fent una aposta seriosa i estem adherits a la xarxa de Diputació i al Pacte de l'estat. Hem creat una oficina perquè siga un lloc multidisciplinari on atendre a les víctimes de violència masclista. Del Pacte d'estat tenim una psicòloga que fa l'atenció directament a les víctimes juntament amb la promotora d'Igualtat i un agent de Policia Local que fa el seguiment directe.

Quines són les línies estratègiques de l'Ajuntament de Catarroja respecte al Pla Igualtat?

Quant a línies estratègiques, totes les administracions estem fent un gran esforç, gràcies a mesures com el Pacte d'estat, en ressaltar el tema d'educació. És molt important que els més joves i les més joves sàpien què és igualtat i tinguen eixes ulleres morades col·locades per poder detectar eixes coses que són desiguals en el nostre dia a dia perquè això ens permetrà poder canviar la nostra societat. En l'àmbit educacional, tant en els centres educatius com a les xarrades, de forma transversal en totes les regidories hem de tindre eixa versió igualitària.Quant a l'oficina, nosaltres portem adherits al Pacte d'estat 3 anys. L'oficina ja estava funcionant en l'àmbit de Policia Local i agent d'igualtat, però des del mes d'agost s'ha implementat l'equip multidisciplinari que és la psicòloga i la promotora d'igualtat.

'L'Escola de Feminisme és un projecte amb el que organitzem xarrades per part d'una ponent o un ponent'

Quines altres mesures destacaries de l'àrea d'Igualtat de l'Ajuntament?

És molt important el tema assistencial. A Benestar Social van dones per a demanar una ajuda econòmica o una beca de lactància i en eixa intervenció que es fa des de l'àrea d'Igualtat al final el que hi ha darrere moltes vegades és un cas de violència de gènere que no ha denunciat. S'està fent un acompanyament primerenc a les dones per a poder detectar en aquest equip situacions en què una dona no se sent segura. Si no veuen que li ho ficaran fàcil i que hi ha una xarxa de persones que poden atendre-la, probablement no denunciarien. Bàsicament jo crec que aquí s'està fent un gran esforç en eixa assistència i, paral·lelament, s'estan fent activitats i actuacions per promocionar la igualtat, tots els papers de la dona de Catarroja a través del projecte Catarrogines i activitats de sensibilització. L'Escola de Feminisme és un projecte on portem ja dos anys i tots els mesos es fa una xarrada per part d'una ponent o un ponent. Anem creant eixa xarxa de gent informada i perquè puga cada u en la seua vida del dia a dia poder actuar per anar trencant les desigualtats. Catarroja no sols reivindica el paper de la Igualtat el 25N, sinó que dia a dia o inclòs mensualment té un acte per mostrar la Igualtat real. Eixa és la clau, la igualtat no és un dia o un mes ni una setmana. La igualtat es treballa en el dia a dia de cadascú de nosaltres. Com a administració intentem ajudar i donar eixes ferramentes i ser exemplars. A través de les associacions amb les subvencions que es donen des de l'Ajuntament es promou la igualtat. En les ajudes que es donen als comerços de Catarroja també es valora que tinguen mesures per implantar la Igualtat, que s'adherisquen a la campanya contra la violència perquè siguen espais segurs i les dones puguen entrar a un comerç i dir que necessiten ajuda, però no poden tocar per telèfon. És crear xarxa.

Quin balanç faries des de l'Ajuntament en totes les mesures adoptades en matèria d'Igualtat?

Tot és millorable perquè s'ha de treballar una cosa que per a moltes persones és nou i costa. De vegades la regidoria d'Igualtat, que abans es deia regidoria de la dona, era una cosa residual i simplement es feien teatres o excursions. Posar-ho dins del full de ruta sempre costa, però el balanç és molt positiu. L'acceptació de l'organització és molt positiva, i també en la implicació de totes les àrees des de Policia Local i intervenció que són àrees on costa de conscienciar. Dins de l'àrea de formació estan fent-se cursos perquè cadascú dins del seu lloc de treball puga formar-se i tindre eixa visió. El balanç és positiu i és necessari apostar per aquest tipus de polítiques. Tenim l'esperança que açò s'acabe i no hàgem de promoure la igualtat i denunciar la violència masclista.

Per a Catarroja i l'Ajuntament la igualtat i la lluita contra la violència de gènere han sigut una prioritat també en el confinament?

Hem fet un seguiment exhaustiu a través de Policia Local perquè teníem registrades totes les trucades de telèfon. Hem fet assistència a dones. Hem tingut 2 o 3 casos d'intervenció i d'ajuda per donar-les una llar perquè pogueren abandonar la seua casa en estar patint violència. Hem fet un seguiment exhaustiu i continuem fent-lo d'acompanyament a totes aquestes dones.

Heu obtingut resposta de la ciutadania respecte a l'àrea d'Igualtat? Quina opinió té la ciutadania de les polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament?

En principi l'acceptació que vegem és positiva. El moviment associatiu té inquietuds al respecte. Vegem que els treballadors i treballadores volen informar-se i hi ha un grup de dones i algun home que vénen de forma continuada a les xarrades i estan interessants en assessorar-se per poder formar alguna associació. A Catarroja tenim 2 associacions de dones i s'està intentant fer un altre grup per poder fomentar el moviment associatiu. És molt bona l'acceptació i la consciència.

Quins són els reptes que té el govern de Catarroja en tema d'Igualtat?

La regidora delegada de l'àrea d'Igualtat és Beatriz Sierra i per a ella hi ha una cosa pendent que és intentar treballar en tota mena de violència de gènere, no només en aquella que acaba amb un assassinat. Per exemple, el tema de les dones prostituïdes és una cosa que ens preocupa molt perquè és un tema conflictiu i problemàtic. No se li pot donar una solució d'un dia per a altre, però s'estan barallant diferents mesures a implantar en el municipi per a crear consciència a les persones que acudeixen a les dones que es prostitueixen i, per altra banda, donar ajuda a aquestes dones a través d'itineraris que els puguen donar una ocupació o una llar. Estem en contacte amb associacions de València que estan pendents d'aquestes dones per poder donar-les una alternativa perquè al final que una dona es prostituïsca mai pot ser una opció, no deu ser una opció. Aquests és un dels punts més ambiciosos que en aquesta legislatura volem treballar. És intentar radicar tota mena de violència.
Destacats