25n
25N
25N

L'Observatori del Canvi Climàtic comença una nova etapa amb continguts interactius renovats

L'Observatori del Canvi Climàtic comença una nova etapa amb continguts interactius renovats
12/12/2018 -

Fer de l’Observatori del Canvi Climàtic una «finestreta del canvi climàtic, un lloc al qual pot acudir qualsevol persona interessada per a preguntar i aprendre no solament què és aquest fenomen, sinó que es pot fer per a frenar-lo». Aquesta és la premissa que ha orientat la remodelació i renovació de l’oferta divulgativa d’aquest espai interactiu de formació, que ha visitat hui l’alcalde de València, Joan Ribó.

Ribó ha visitat les instal·lacions juntament amb el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Roberto Jaramillo, així com amb la consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián; el conseller d’Educació, Vicent Marzà; el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo; i la regidora del grup Popular Maria Àngels Ramón-Llin. Ribó ha subratllat la importància de posar en ús eines didàctiques, com aquest centre, que contribuïxen a conscienciar la població sobre la responsabilitat col·lectiva individual en la lluita contra els efectes del canvi climàtic.

Després de la remodelació de l’espai i continguts del centre, les activitats s’organitzen ara en dues zones diferenciades: la primera, dedicada a les causes i conseqüències del canvi climàtic; i la segona, centrada en les solucions col·lectives i individuals. L’Observatori, que es va obrir en 2012, depén actualment de la Fundació València Clima i Energia, i està obert a tota la ciutadania, encara que el públic principal són centres escolars. L’alcalde ha recorregut les instal·lacions, i ha comprovat les noves propostes i elements audiovisuals.

«XAFAR» UN ÓS POLAR

La primera modificació està en l’entrada: una catifa amb forma d’ós polar, situada per a provocar una reflexió sobre la manera en què la societat «passa per damunt de la destrucció de l’hàbitat d’este mamífer». En el rebedor hi ha un mural amb les «Warming Stripes» d’Ed Hawkins, tires de l’escalfament creades per aquest reconegut climatòleg de la Universitat de Reading (Regne Unit). I hi ha també noves animacions sobre el desglaç i la pujada del nivell del mar.

Una altra de les novetats és una pantalla tàctil que permet visualitzar d’una manera didàctica i lúdica les dades climàtiques de la ciutat de València i d’altres punts del planeta, i inclou vídeos, i ofereix l’opció de jugar al joc «Les Lletres del Canvi». També està el «Núvol», una gran estructura metàl·lica de nou pantalles, que ofereix una explicació seqüencial del procés d’escalfament global i els seus efectes.

LES 10 R DE LA SOSTENIBILITAT

La segona planta presenta una superfície amb les anomenades 10R: Redissenyar, Reflexionar, Rebutjar, Reduir, Reparar, Reutilitzar, Reciclar, Reclamar, Redistribuir, Regular; que suposen un pas més enllà de les tres clàssiques (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). El recorregut continua amb material cedit pel Ministeri per a la Transició Ecològica sobre «adaptació al canvi climàtic»; i posteriorment, hi ha una àrea que planteja solucions col·lectives i individuals: sobre un panell que reprodueix la ciutat de València en moviment, cada visitant haurà de decidir l’ús que fa dels residus, la mobilitat o l’energia, i segons la seua decisió la projecció tindrà un final o altre. Després, en dos panells de dimensions més reduïdes es convida a les persones participants a descobrir, als anomenats «vampirs energètics» de les cases, i a pensar sobre quines són les accions més eficaces enfront del canvi climàtic. L’última proposta és la projecció «València 2050», un conjunt de vinyetes de Forges sobre el canvi climàtic.

Tant l’alcalde Joan Ribó, com el regidor Jaramillo, han destacat la importància de conscienciar la ciutadania sobre els efectes ja visibles de l’escalfament del planeta, i sobre el que pot portar el futur en funció del model de vida de la societat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − cinc =

bombers
CCCC
Valencia activa