25n
Orgull
Orgull

Les pluges acumulades des d'octubre no arriben al 75% de l'habitual en el litoral de València i Castelló

Les pluges acumulades des d'octubre no arriben al 75% de l'habitual en el litoral de València i Castelló
01/09/2018 -

Les precipitacions acumulades des que va començar l’any hidrològic (1 d’octubre de 2017) fins al passat 28 d’agost no arriben al 75% del seu valor normal en el litoral de València, Castelló i Tarragona i el nord-est de Girona, així com en punts de Múrcia i Almeria i el sud de totes les Illes Canàries excepte Lanzarote.

Per contra, en el conjunt d’Espanya, les pluges fins a finals d’agost mantenen un 13% de superàvit respecte del nivell mitjà normal, segons el balanç de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

En concret, el valor de pluges acumulades a Espanya aconsegueix 678 litres per metre quadrat, un 13% més que el valor normal per a aquest període, que són 600 litres per metre quadrat.

Durant el període del 22 al 28 d’agost, les precipitacions es van estendre per la major part de la península i illes Balears, exceptuant algunes zones de l’altiplà nord i Extremadura i extenses àrees d’Andalusia i la costa llevantina.

En moltes àrees del terç aquest es van superar els 10 litres per metre quadrat així com en punts més aïllats del litoral càntabre i al nord-est de Galícia. Van destacar els més de 40 litres per metre quadrat registrar-vos al Pirineu navarrés, a l’interior de Lleida i a l’est de l’illa de Mallorca.

Entre les precipitacions acumulades en observatoris principals destaquen els 27 litres per metre quadrat a Terol; 19 litres per metre quadrat a Albacete/Els Plans; 15 litres per metre quadrat a Bilbao/Aeroport; 13 litres per metre quadrat a Girona/Costa Brava; 10 litres per metre quadrat a Saragossa/Aeroport i 9 litres per metre quadrat a Astúries/Avilés. El dia 29 les precipitacions, en forma de tempesta, van afectar el terç aquest i nord peninsulars, amb quantitats superiors als 40 litres per metre quadrat al sud de la província d’Albacete.

Les precipitacions superen els valors normals en quasi tota la Península, en les illes de Mallorca i Menorca, al nord de les illes de Gran Canària i Fuerteventura i en el sud de Lanzarote. Arriben a estar fins i tot un 50% per sobre del valor normal en zones de l’interior de Cantàbria, País Basc, Navarra i nord de Saragossa, a l’est de Jaén, en el nord de Granada i en els sistemes Bètics, en aquests últims aconseguint el 175% del seu valor normal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 10 =