25n
25N
25N

Les pluges d'aquests dies a la Vega Baixa són les "més catastròfiques" en els últims 140 anys, segons l'Aemet

Les pluges d'aquests dies a la Vega Baixa són les "més catastròfiques" en els últims 140 anys, segons l'Aemet
15/09/2019 -

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha advertit que les pluges d’aquests dies a la Vega Baixa provocades per la Depressió Aïllada en Nivells Alts de l’Atmosfera (DANA) “probablement són les més catastròfiques en 140 anys a la comarca, des d’octubre de 1879”.

Per a l’Aemet, la riuada del Segura “més catastròfica” de les conegudes va ocórrer fa ara 140 anys. És l’anomenada riuada del dia de Santa Teresa, del 15 d’octubre de 1879.

En un fil publicat en el seu compte de Twitter, l’agència ha recordat que la riuada de 1879 va causar “un gran impacte” en la societat espanyola de l’època, ja que, entre Múrcia i Oriola i altres localitats de la Vega Baixa, va haver-hi més de 1.000 morts.

Aquesta tragèdia, segons ha explicat l’agència, va tindre un “ampli ressò” en la premsa nacional i internacional i fins i tot “va deslligar una onada” de solidaritat internacional.

“Pels documents que es van elaborar en l’època, les cròniques i l’enorme tragèdia humana, pensem que aquella riuada del dia de Santa Teresa va tindre una adversitat molt superior a la de 2019”, ha assenyalat l’Aemet.

En aquest context, ha afegit que, segons la ‘Memòria de la Junta de Senadors i Diputats’ creada per Reial decret de 18 d’Octubre de 1879 per a la distribució de socors a les comarques inundades de les províncies d’Alacant, Almería i Murcia, el nivell de l’aigua en alguns carrers d’Oriola va arribar a 3.8 metres.

Entre els episodis de pluges torrencials que han assolat la Vega Baixa, l’Aemet també ha destacat el de desembre de 2016, amb precipitacions “molt fortes o torrencials i persistents”; i el de la “històrica riuada” del 4 de novembre de 1987 a la comarca.

En l’episodi de 1987, segons dades de l’Aemet, es va acumular a Oriola 322 l/m2, a Sant Miquel de les Salines 268,1 l/m2, a Almoradí 249,7 l/m2 i al Pilar de la Foradada 206,5 l/m2.

Així mateix, ha ressaltat que durant la riuada de 1987, que va estar inserida dins de l’històric episodi de pluges de la Safor, es va registrar la màxima precipitació en 24 a Espanya: 817 l/m2 a Oliva.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − tres =