25n
25N
25N

Llíria recupera un dels accessos al refugi de la Guerra Civil en el CEIP Sant Vicent

L’equip de seguiment arqueològic de les obres de reforma del centre ha comprovat l’excel·lent estat de conservació de l’element patrimonial, que recorre de manera subterrània els dos edificis del col·legi

Llíria recupera un dels accessos al refugi de la Guerra Civil en el CEIP Sant Vicent
10/03/2021 -

L’Ajuntament de Llíria ha recuperat, a través de les obres de reforma del CEIP Sant Vicent contemplades en el Pla Edificant de la Conselleria d’Educació, un nou accés al refugi de la Guerra Civil existent en el col·legi. Aquest refugi, que recorre de manera subterrània els dos edificis que componen el centre educatiu, compta amb fins a tres entrades més, que van ser encegades a principis del segle XXI.

Els treballs estan sent realitzats per un equip de seguiment arqueològic, dirigit per Ana Sabater i Tomás Hurtado, i que també compta amb la supervisió de l’arqueòleg municipal Miquel Sánchez. Els professionals que estan duent a terme aquestes actuacions han destacat el gran estat de conservació tant de l’estructura, que té una profunditat d’entre 6 i 10 metres, com dels elements d’il·luminació i cablejat.

El regidor de Patrimoni Històric, Francesc Fombuena, ha indicat que “la intenció és que aquest gran element patrimonial de la nostra història siga visitable en el futur, perquè així la ciutadania puga conéixer, de primera mà, la funció social i de protecció que van tindre aquests refugis durant la contesa bèl·lica”.

Per part seua, el regidor d’Infraestructures Educatives, Paco García, ha recordat que dins de la planificació de les obres de remodelació i ampliació de les instal·lacions d’este centre educatiu de Llíria, “el projecte contemplava la recuperació d’un dels refugis de la Guerra Civil, declarats Béns de Rellevància Local, amb la finalitat de valorar i incorporar un nou element patrimonial protegit al conjunt de llocs històrics i turístics amb els quals ja compta el municipi”.

Aquesta actuació per a fer visible aquest element patrimonial, servirà per a sumar aquest espai a l’itinerari de vestigis de Memòria Històrica que té el municipi, com l’aeròdrom de Carrasses, el polvorí de les Travesses, i les diferents trinxeres i refugis que hi ha al nucli urbà i al terme municipal.

Dins de la línia de treball de difusió del patrimoni i recuperació de la Memòria Històrica, l’alcalde Manolo Civera ha volgut destacar que el descobriment d’aquesta nova entrada al refugi, “de la qual només teníem constància per fonts orals, suposa una magnífica oportunitat per a posar en valor este element històric al mateix centre de la ciutat i conservar uns vestigis extraordinaris que ens acosten a la història d’aquella època”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × tres =