25n
25N
25N

L'Agenda Municipal d'Igualtat 2020 reconeix el treball de les dones de Llíria en el sector industrial

L'Agenda Municipal d'Igualtat 2020 reconeix el treball de les dones de Llíria en el sector industrial
17/12/2020 -

L’Agenda Municipal per la Igualtat de Gènere 2021, que s’ha presentat hui, pretén realitzar un reconeixement a totes les dones de Llíria que van treballar en el sector industrial des de finals del segle XIX i principis del XXI.

Aquest treball està protagonitzat a través de la seua portada per les treballadores de la Fàbrica de Ríos que el juny de 1943 van passar a la història per a dur a terme la primera vaga de dones documentada de l’època del franquisme a la província de València. Donada la transcendència d’aquest fet desconegut per la majoria de la població, l’Ajuntament de Llíria ha volgut així recuperar aquestes vivències femenines invisibilitzades, perquè d’això dependrà que aquesta perspectiva de la història no muira amb les seues protagonistes.

L’acte de presentació de l’agenda ha comptat amb la presència de l’alcalde Manolo Civera i la regidora d’Igualtat, Vallivana Murgui, a més d’Amparo Castillo i Juanjo Adrià, historiadors que han col·laborat amb els departaments d’Igualtat i Arxiu Municipal per a desenvolupar aquesta tasca de recuperació de la memòria de les obreres llirianes.

L’Agenda de 2021, a més, compta amb les il·lustracions d’Ana Penyas, Premi Internacional de Novel·la Gràfica el 2017 i Premi Nacional de Còmic al 2018, i amb el disseny de Lina Vila.

Visibilitat al paper de les dones

L’alcalde Manolo Civera ha felicitat la Regidoria d’Igualtat per aquest treball i a tot l’equip que ha col·laborat en la seua plasmació, “perquè serveix una vegada més per a reivindicar el paper de les dones i convida a buscar la implicació de la societat civil en aquestes qüestions, com per exemple en l’àmbit laboral on continuen trobant-se hui dia amb problemes de desigualtat”.

Per part seua, la regidora de Vallivana Murgui ha destacat que l’Agenda per la Igualtat de 2021 té com a objectiu “donar visibilitat a aquestes pioneres, les primeres obreres a treballar en fàbriques modernes de la nostra localitat, una introducció en el món industrial marcada per la bretxa salarial i condicions de treball precàries, alhora que ens ensenya que eren valents, proactives i solidàries”.

“És, per tant, fonamental que les institucions reparem aquest greuge de gènere, i que recuperem les seues vivències, com amb aquest treball, un exercici de reflexió per a abordar els assoliments aconseguits en l’àmbit laboral per les dones en l’últim segle i els que ens falten per a aconseguir. Però sobretot ens serveix perquè les nostres xiquetes sàpien que poden ser tan valentes com les seues besàvies”, ha afegit Vallivana Murgui.

A la venda a partir del 18

L’Agenda Municipal per la Igualtat de Gènere 2021 es posarà a la venda a partir de demà 18 de desembre. La publicació es podrà adquirir, pel preu de 5,5 euros, en els horaris habituals d’obertura de l’Espai Jove i el centre Multiús.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 4 =