Llíria desenvolupa una nova campanya de control de l'espècie de cactus invasora al voltant del nucli urbà

Des de fa més de 30 anys constitueix una de les majors amenaces ambientals del municipi

Guardar

lliria erradicación cactus
lliria erradicación cactus

L'Ajuntament de Llíria està fent treballs de control de l'espècie de cactus invasora Cylindropuntia pallida, que des de fa més de 30 anys constitueix una de les majors amenaces ambientals del municipi.

Les noves tasques s'estan centrant en l'erradicació de l'espècie al Tossal de Santa Bàrbara, així com altres focus aïllats, prioritzant les zones de pas, on pot resultar un perill per a persones i animals, que al seu torn són el vehicle de propagació d'aquest tipus de cactus. En aquests primers dies, s'ha intervingut ja en una superfície de 43 hectàrees i s'han retirat 3.400 quilos de la planta.

Aquests treballs de control tenen un pressupost de 10.846, euros i estan sent realitzats per un equip altament qualificat, a causa de la perillositat del cactus i la meticulositat necessària per a evitar deixar qualsevol resta que puga donar lloc a una nova planta. Aquest grup d'operaris compta amb gran experiència en treballs forestals i control de la Cylindropuntia pallida en altres localitats.

Per a afrontar la problemàtica d'aquesta espècie invasora, el 2019 es va redactar un projecte per a la seua erradicació al municipi de Llíria. Les actuacions necessàries es van valorar en més de 670.000 euros.

A causa del seu elevat cost, aquest projecte ha sigut presentat davant diferents administracions a la recerca de finançament per a la seua execució i posterior manteniment. "Fruit d'aquestes reunions i degut l'amenaça d'aquesta espècie sobre el poblat iber d'Edeta, s'ha sol·licitat al Ministeri la subvenció de l'1,5 Cultural", ha explicat la regidora de Medi Ambient, Consuelo Morató.

En ella, "juntament amb l'adequació paisatgística del Tossal de Sant Miquel, es pretén dur a terme la retirada d'aquesta espècie en les parcel·les del vessant aquest, la majoria d'elles de titularitat privada i que és la més afectada per la invasió".

Finalment, Consuelo Morató ha assegurat que "estem davant el problema ambiental més gran del municipi, per la qual cosa el projecte per a erradicar l'espècie invasora, se centra en la cerca de finançament, la consolidació i manteniment del perímetre de seguretat, i les campanyes d'informació per a evitar la seua dispersió i establir xarxes d'alerta primerenca per a detectar qualsevol focus fora del Tossal de Sant Miquel".

Destacats