Llíria declara el 2019 “Any de la Sang”

El pròxim any es commemora el centenari de la declaració de l’església de la Sang com a Monument Nacional

Guardar

esglesia_la_sang_2
esglesia_la_sang_2

Llíria celebrarà el 2019 el “Any de la Sang, centenari d’un monument”. El ple municipal va decidir aprovar, per unanimitat, la commemoració del centenari de la declaració de l’església de la Sang com a Monument Nacional. Este acord suposa un compromís per a realitzar, durant el pròxim any,una sèrie d’activitats i accions que celebraran esta efemèride.

“L’església de la Sang és una de les joies arquitectòniques del nostre poble” ha declarat el regidor de Cultura i Patrimoni, Paco García “i, per això, volem posar en valor este monument, l’únic que té la denominació de Monument Nacional. Esta celebració serà un fil vehicular de la programació cultural i festiva del pròxim any, com ja va passar amb la commemoració de la troballa del mosaic dels 12 Treballs d’Hèrcules el 2017”.

Construïda entre finals del segle XIII i inicis dels segle XIV, l’església de la Sang és un dels millors exemples de l’arquitectura de Reconquesta. La seua construcció, iniciada durant el bisbat d’Andreu d’Albalat, es va realitzar en el cim de la Vila Vella del municipi, sobre l’antiga mesquita, de la que encara es conserven alguns vestigis.

El temple, de base rectangular en una única nau, destaca pel seu sostre, que atresora un artesanat mudèjar amb motius vegetals i heràldics, escenes cavalleresques i altres d’animals del bestiari medieval. En addició, l’església compta amb pintures murals de l’època de la seua construcció que representen a Sant Esteban, Sant Bertomeu, Sant Pere Màrtir de Verona i Santa Bàrbara.

La portada principal, construïda a mitjans del segle XIV, consta d’una triple arquivolta suportada per columnes gòtiques, amb una decoració que fa referència a Déu sobre el tro celestial en forma de lleó i la vida terrenal en forma humana, animal i vegetal.

El monument, catalogat també com a Bé d’Interès Cultural, va ser declarat Monument Nacional pel Ministeri de Cultura, el 29 de setembre del 1919.

Destacats