Les temperatures es dispararan fins als 36 °C a partir del divendres, amb el primer episodi de calor generalitzada de 2019

Guardar

ola_Calor
ola_Calor

Les temperatures es dispararan fins als 36 graus centígrads (ºC) a partir del divendres amb l'arribada del primer episodi de calor de 2019, que deixarà temperatures pròpies de finals de juny i principis de juliol a conseqüència d'una massa d'aire d'origen saharià, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que assenyala que fins llavors les pluges continuaran afectant el nord i al nord-oest.

Així, el portaveu de l'AEMET, Rubén del Camp, ha explicat a Europa Press que els fronts atlàntics amb vents de l'oest continuaran deixant precipitacions fins al divendres, sobretot en el nord-oest i especialment a Galícia, on podran ser intenses, i el divendres les pluges se centraran en el Cantàbric oriental i a Pirineus, encara que durant aqueix dia remetran i donaran pas a "diversos dies d'estabilitat i ascens extraordinari de les temperatures".

"És el primer episodi de calor de 2018", ha postil·lat, ja que entre el cap de setmana i el dilluns o el dimarts s'aconseguiran fins a 36 graus centígrads (ºC), uns valors que suposen entre 10 i 15 graus centígrads més del normal per a aquestes dates.

"Es registraran temperatures pròpies d'estiu, de finals de juny i juliol", ha destacat el portaveu, a conseqüència d'una massa d'aire càlid i sec de procedència africana sobre Canàries i en la meitat occidental peninsular.

Al mateix temps, ha dit que l'anticicló se centrarà en l'entorn de les illes Britàniques i afavorirà el flux de component aquest, amb el consegüent augment addicional de les temperatures sobre l'oest de la Península.

Fins llavors, aquest dimecres, dijous i divendres les temperatures "es disparen" a les regions del Llevant, a conseqüència dels vents de l'oest que arribaran a la zona litoral i prelitoral "ressecs" de manera que en el sud de Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria se superaran els 30 °C i fins i tot puntualment els 32 °C. De fet, ha comentat que ja aquest dimecres a les 13.00 hores a Múrcia capital ja s'aconseguien els 29 °C.

Per contra, en la resta del país, l'AEMET ha pronosticat temperatures "normals" o relativament més fresques del normal per a aquestes dates. Així, les temperatures seran normals a Galícia, León, Astúries i Cantàbria, de 15 i 17 °C; en l'altiplà nord, uns 20 °C; a Madrid, 22 o 23 °C; a Extremadura, fins a 25 °C. "Seran valors, en general, continguts", ha comentat.

TEMPERATURES D'ESTIU DES DEL 10 DE MAIG

El portaveu ha destacat que el divendres es produirà una estabilització de l'atmosfera que donarà lloc a una pujada generalitzada de les temperatures en tota Espanya, que podrà ser "notable" en el terç nord i també en el terç sud.

D'aquesta manera, preveu que el divendres s'aconseguiran els 32 °C en Llevant, en el sud de Catalunya, en la Comunitat Valenciana i Múrcia; de 32 a 34 °C a la vall del Guadalquivir, sobretot a Còrdova i Sevilla i, a Màlaga, a conseqüència del vent terral es podran aconseguir i fins i tot superar els 35 °C.

A més, el dissabte "continuaran pujant" les temperatures i es podrà parlar de "calor intensa per a l'època", segons el portaveu, ja que espera de 34 a 36 graus centígrads de màxima en bona part de la vall del Guadalquivir i es podran superar puntualment els 36 °C en la zona baixa de la vall, entre Sevilla i Huelva.

Quant a la meitat sud, les màximes aconseguiran 30 o 32 °C; a Múrcia, fins a 34 i 35 °C, sobretot a l'interior; a les regions mediterrànies, uns 30 °C; uns 28 °C en l'altiplà nord, mentre al Cantàbric es quedaran en uns 18 °C.

De nou el diumenge s'espera que els termòmetres tornen a pujar i aqueix dia serà especialment "molt calorós" a Canàries, ja que en Gran Canària, Fuerteventura i Lanzarote es podran aconseguir 34 o 35 graus centígrads.

En la Península s'arribarà a 34 a 36 graus centígrads a les valls del Guadiana i del Guadalquivir (Badajoz, Córdoba, Sevilla i Huelva) i fins i tot en punts del baix Guadalquivir se superaran els 36 °C. També seran temperatures estiuenques les de la vall del Guadiana, amb uns 32 o 33 °C a Toledo; entre 30 °C i 32 °C a Madrid; en l'altiplà nord, vall de l'Ebre i interior de Galícia també aconseguiran els 30 °C de màxima. Per part seua, de nou al Cantàbric seran una mica més fresques, ja que la màxima estarà entorn dels 20 °C en les zones costaneres i d'uns 25 °C a l'interior.

Del Camp ha afegit que fins i tot el dilluns s'espera més calor, ja que serà el dia més calorós dels pròxims dies i, de nou es repetiran els 34 a 36 °C a les valls del Guadalquivir i del Guadiana, encara que a Canàries descendiran lleugerament i es quedaran entre 30 i 32 °C, mentre a la vall del Tajo i a Madrid arribaran a 33 o 34 graus centígrads. Aqueix dia pujaran també en l'altiplà nord, a la vall de l'Ebre i a l'interior de Galícia fins als 30 o 32 °C.

Amb aquestes dades del dilluns, el portaveu ha indicat que el vessant atlàntic, que suposa les dues terceres parts de la Península, les temperatures registraran una anomalia de 10 a 15 graus centígrads per damunt dels valors normals i de 5 i 10 graus centígrads per damunt del normal en els vessants Cantàbrica, Mediterrània i a Canàries.

"Només el dissabte i el diumenge les temperatures es mantindran a ratlla respecte a les normals en el litoral del Mediterrani", ha comentat Del Camp que ha subratllat que aquest serà el primer episodi de calor de l'any, ja que s'aconseguiran temperatures pròpies de finals de juny i principis de juliol.

AGREUJARÀ LA CONTAMINACIÓ

Així mateix, ha precisat que aquesta situació tèrmica anòmala es deu a un anticicló que afectarà a tots els nivells de la troposfera, que es mantindrà estable i provocarà un caldejament de la superfície, ja que hi haurà poca mescla d'aire, que quedarà confinat a les capes baixes.

D'aquesta manera, ha afegit que aquesta situació d'estabilitat atmosfèrica "no és favorable" a la dispersió de la contaminació, o cosa que és el mateix, les condicions seran "favorables" a contribuir a la contaminació de l'aire.

Destacats