25n
25N
25N

Les telefonades als Centres Dona creixen un 36% amb el confinament

Les telefonades als Centres Dona creixen un 36% amb el confinament
15/04/2020 -

El servei d’atenció telefònica de la Xarxa de Centres Dona de la Generalitat ha detectat un increment del 36% de les telefonades realitzades per familiars i persones de l’entorn de les dones víctimes de violència de gènere, durant els primers quinze dies de l’estat d’alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19.

Des del 16 de març i fins al 3 d’abril, s’ha rebut un total de 2.333 telefonades enfront de les 2.043 rebudes durant la primera quinzena de març i abans que es decretara l’estat d’alarma, la qual cosa suposa un 14% més de telefonades. Respecte a la procedència d’aquestes, 1.156 corresponen a la província de València, 265 a la de Castelló i 902 telefonades han sigut realitzades des de la província d’Alacant.

Segons les dades oferides pel servei, de les 2.333 telefonades rebudes, 1.532 han sigut realitzades per dones víctimes de violència de gènere, 390 per professionals del sector i 411 per familiars o persones del seu entorn. Si es fa una comparativa respecte a les dues setmanes anteriors, destaca el major increment en les realitzades per família, amistats i població en general.

Aquestes dades confirmen una major conscienciació en la societat perquè qualsevol persona que tinga constància d’un cas de violència de gènere, siga familiar o persona amiga, veïna o coneguda, es pose en contacte amb el telèfon d’atenció i el comunique als i les professionals.

Així mateix, caldria destacar com a dada significativa l’increment del 53,7% de les derivacions del 016 al telèfon 900 de la Xarxa de Centres Dona de la Generalitat respecte a la primera quinzena de març, passant de 177 derivacions llavors, a les 272 que es van donar durant els primers 15 dies de l’estat d’alarma.

Des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives s’ha posat en marxa una campanya d’informació i sensibilització, en la qual a més d’informar sobre els telèfons d’atenció a les dones víctimes, es feia una crida a l’entorn perquè mantingueren una actitud vigilant en aquests moments en els quals moltes dones estan acompanyades pel seu maltractador les 24 hores del dia i no poden cridar per a demanar ajuda.

Reforç de l’atenció

A causa de l’actual crisi sanitària, el mes de març passat la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va prendre les mesures necessàries per a reforçar l’atenció i seguiment de les dones víctimes de violència de gènere que poden veure’s en una situació de major risc a causa del confinament i a haver de conviure, permanentment, amb el seu possible agressor.

D’aquesta manera, la xarxa de centres de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives va reforçar el seguiment telefònic a totes les víctimes que en eixe moment estaven sent ateses.

A més de l’atenció telefònica, es va establir també l’atenció presencial en aquells casos urgents que puguen tindre necessitat de derivar-se de manera immediata, o bé als centres d’emergència de Castelló, València i Alacant, o bé als centres de recuperació integral que hi ha distribuïts al llarg de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, i davant la possibilitat que durant aquests dies hi haguera un augment de víctimes que necessiten ingressar en centres específics, també s’han habilitat possibles recursos per a poder allunyar a aquestes dones i als seus fills i filles del maltractador, sobretot en els casos en els quals no hi ha denúncia prèvia ni ordre d’allunyament però sí que pot haver-hi una situació de risc.

La Xarxa de Centres Dona de la Generalitat Valenciana està formada per recursos assistencials per a dones on pal·liar o superar les conseqüències de la violència a través d’una intervenció social, psicològica i jurídica. El telèfon d’atenció és el 900 580 888.

Centres residencials

A més d’aquestes mesures, la Conselleria també ha dictat una instrucció que estableix les condicions i recomanacions per als centres residencials de la xarxa de centres de protecció de dones durant la pandèmia de la COVID-19.

Sobre la base d’aquesta instrucció, s’estableix el compliment de les recomanacions en matèria d’higiene personal, reforç dels serveis de neteja i la ventilació d’habitacions i zones comunes, dictades en els documents tècnics per a centres residencials i residències de majors, tant del Ministeri de Sanitat com de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat.

Tal com recull la instrucció, queden prohibides les entrades al centre de persones alienes a aquest, excepte els nous ingressos que es produïsquen de dones víctimes o les seues filles i fills.

Respecte a les eixides del centre, queden restringides excepte a persones residents que, per una vulnerabilitat afegida específica o malaltia, requerisquen un temps específic per a eixir a l’exterior, i en aquest cas se’ls permetrà realitzar eixides terapèutiques quan siga necessari. Així mateix, queden exemptes d’aquest confinament les dones que hagen d’eixir per a acudir al seu lloc de treball.

L’ús dels espais comuns dels centres residencials es realitzarà de manera rotatòria a les persones usuàries per a mantenir la distància recomanada per les autoritats sanitàries.

Així mateix, en el cas que l’equip professional del centre detecte símptomes compatibles amb el coronavirus, s’aïllarà immediatament a la persona en una habitació individual i es comunicarà a les autoritats sanitàries competents.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + vint =

CCCC
torrent