25n
25N
25N

L'IVAM, de l'obertura a la incertesa

Cultura havia citat el Consell Assesor per a convocar la sel·lecció del nou director o directora, però ahir els seus membres van dimitir en bloc

L'IVAM, de l'obertura a la incertesa
02/06/2020 -

Aquesta setmana començava amb bon peu per als amants de la cultura, que amb la passada a la fase 2 de la desescalada, ja podien gaudir de més varietat d’activitats en la Comunitat Valenciana. No obstant això, ahir la notícia es va tornar diferent amb la dimissió en bloc del Consell Assessor de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) per la no renovació del director del temple cultural, José Miguel G. Cortés.

El passat 21 de maig es va fer públic que el seu càrrec eixiria a concurs per a resoldre’s al setembre, quan finalitze el contracte del director, després de descartar-se prorrogar-lo altres dos anys més. Una decisió que la Conselleria de Cultura justificava en funció d’un informe d’auditoria, que assenyalava que “s’ha de realitzar un nou contracte especificant les noves funcions exclusivament directives i no gerencials determinades per la Llei 1/2018 de l’IVAM”.

No obstant això, el Consell Assessor format pels experts Pedro Azara i David Pérez i l’experta Lola Jiménez, ahir va anunciar la seua dimissió en bloc per considerar que es tracta de “decisions polítiques unilaterals, conegudes per la premsa” que “constitueixen no sols un incompliment del Codi de Bones Pràctiques, sinó subsidiàriament també del Codi de Bones Pràctiques d’àmbit estatal i del Codi deontològic de l’ICOM per als museus”. A més, ho qualifiquen d'”una vulneració de la independència de la institució”.

Com a resposta, la Conselleria de Cultura liderada per Vicent Marzà ha lamentat aquesta decisió i ha declarat: “Ni se cessa la direcció ni s’incompleix el Codi de Bones Pràctiques en la cultura valenciana. Bé al contrari, es compleix escrupolosament el que determina la Llei de l’IVAM, seguint el Codi de Bones Pràctiques en la cultura valenciana”, en declaracions recollides per l’agència Europa Press.

En aquest sentit, les fonts consultades asseguren que s’havia convocat al Consell Rector per al 5 de juny per a convocar el procediment de selecció de la direcció tal com assenyala el Codi de Bones Pràctiques.

En el seu defensa, el departament de Marzà ha explicat que s’ha seguit “escrupolosament” el procediment de finalització del contracte de direcció, que suposa convocar un concurs de lliure concurrència.

Mercedes Ventura, diputada de Ciutadans en Les Corts, ha demanat la compareixença del conseller de Cultura, Marzà, del director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, i dels membres del Consell Assessor davant la situació a la qual s’enfronta l’IVAM. “Volem que Marzà explique quins són els motius del cessament de Cortés i quin futur li espera a l’IVAM, quin és el projecte per al museu”, ha assenyalat”.

Per part seua, el portaveu de Cultura del Partit Popular, Luis Martínez, ha declarat que Marzà “cessa en cultura a qui no acatxa el cap, com Marlaska amb la Guàrdia Civil”. El popular considera que “Marzà vulnera la independència i l’autonomia dels gestors culturals, tractant d’imposar sempre el seu criteri, vulnerant la seua independència i autonomia”. “No ho diu només el PP, ho diu tot el sector”, ha afegit.

Després de tres setmanes de “nova normalitat”, l’IVAM s’enfronta a un futur incert que podria resoldre’s divendres que ve 5 de juny, quan estarien citats els membres del Consell Assessor per a convocar el procediment de selecció per a la persona que prenga el relleu a Cortés a partir de setembre.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × tres =