25n
25N
25N

L'IPC puja un 0,3% en la Comunitat al juliol però baixa un 0,7% respecte a juny

L'IPC puja un 0,3% en la Comunitat al juliol però baixa un 0,7% respecte a juny
13/08/2019 -

L’Índex de Preus de Consum (IPC) en la Comunitat Valenciana va pujar un 0,3% al juliol en comparació amb el mateix mes de l’any anterior, dues dècima menys que la mitjana nacional (+0,5%), però va caure un 0,7 respecte al passat mes de juny, una dècima més que en el conjunt del país (-0,6%), segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Així, en relació amb juliol de 2018, el descens més gran es va produir en Habitatge amb una reculada del 2,6% per l’estabilitat dels preus del gas enfront del repunt que van registrar un any abans, Transport un 0,5%, Begudes alcohòliques i tabac i Comunicacions un 0,1%.

Per contra van pujar Hotels, cafés i restaurants un 2,3%, Medicina i Uns altres un 1%, Vestit i calçat un 0,8%, Aliments i begudes no alcohòliques un 0,7%, Ensenyament i Parament un 0,4% i un Oci i cultura un 0,2%.

En el seté mes de l’any, la caiguda dels preus respecte al mes anterior es deu al fort descens registrat Vestit i calçat, que va baixar un 13,7%; seguida de parament, que va descendir 1,5%; Aliments i begudes no alcohòliques, un 0,5%; i Begudes alcohòliques i tabac, un 0,1%.

Per contra, Oci i cultura un 1,5%, Hotels, cafés i restaurants va pujar un 1%, Habitatge un 0,9%, Transport un 0,4%, Medicina i Comunicacions un 0,1% mentre que Ensenyament es va mantindre invariable. Per part seua, Uns altres va baixar un 0,7%.

DADES NACIONALS

A Espanya, l’IPC va retrocedir un 0,6% al juliol en relació al mes anterior i va elevar una dècima la seua taxa interanual, fins al 0,5%, mantenint-se no obstant això en els seus nivells més baixos en quasi tres anys.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de juliol a l’evolució dels preus de les fruites, que van baixar menys del que ho van fer el juliol de 2018, i a l’encariment dels carburants.

La taxa interanual de juliol és la trenta-cinquena taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són hui un 0,5% superiors als de fa un any.

Amb la dada de juliol, l’IPC interanual represa la senda alcista després d’haver encadenat dos mesos consecutius de descensos després que al maig baixara set dècimes de colp i al juny quatre dècimes.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantindre al juliol en el 0,9%, amb el que se situa quatre dècimes per damunt de l’IPC general.

En el seté mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa anual en el 0,6%, la mateixa taxa que al juny.

Segons l’INE, entre els grups que van contribuir al juliol a l’ascens de la taxa interanual de l’IPC es troben l’alimentació, que va elevar quatre dècimes la seua taxa anual, fins al 0,9%, per l’evolució del preu de les fruites, i el transport, la taxa anual del qual va escalar cinc dècimes, fins al 0,5%, per l’encariment dels carburants.

Per contra, el grup d’habitatge va retallar dues dècimes la seua taxa interanual al juliol, fins al -1,7%, per l’estabilitat dels preus del gas enfront del repunt que van registrar un any abans, mentre que la taxa anual d’hotels, cafés i restaurants va baixar dues dècimes, fins al 2%, pel fet que els preus dels serveis d’allotjament van pujar menys que en 2018.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 + 7 =

programacion rialto
25n el puig
25 paiporta 2019
diputacion de valencia 25n
programacion rialto
alcasser 25n 2019
25 paiporta 2019
museo etnologia
25n el puig