L'Institut Valencià de Cultura presenta 'El laberinto mágico', de Max Aub

Guardar

laberinto
laberinto

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat 'El laberinto mágico', producció del Centre Dramàtic Nacional - INAEM que visita el Teatre Principal de València del 19 al 22 d'octubre.

A la roda de premsa hi han assistit el director general de l'IVC, Abel Guarinos; el director adjunt d'Arts Escèniques, Roberto García; el director del muntatge, Ernesto Caballero; l'encarregat de la versió del text de Max Aub, José Ramón Fernández, i els actors Paco Ochoa i Ione Irazabal.

Abel Guarinos ha afirmat que "la programació d''El laberinto mágico', de Max Aub, al teatre Principal de València s'emmarca en el relat que vol reivindicar la figura i l'obra del valencià Max Aub i que, precisament aquesta mateixa setmana, és el protagonista de la jornada internacional sobre els seus epistolaris i una setmana d'actes que s'estan realitzant en la universitat, en l'Ateneu Mercantil i en Ámbito Cultural".

La producció és una apassionada versió escènica d''El laberinto mágico', el cèlebre conjunt de sis novel·les escrites per Max Aub amb el teló de fons de la Guerra Civil. Un mosaic d'històries i personatges trets d'aquesta obra primordial de la literatura del segle XX, que ens farà vibrar i reflexionar.

"Atés el valuós material dramàtic que batega en el si d'algunes de les millors obres narratives escrites en espanyol, fa tres temporades vam posar en marxa, dins de les activitats del Laboratorio Rivas Cherif del Centre Dramàtic Nacional, un treball d'investigació entorn d''El laberinto mágico'.

Es tractava d'explorar en la pràctica escènica la potencialitat teatral d'aquest vast mosaic d'històries i personatges on, com assenyala Antonio Muñoz Molina, 'es mesclen els morts i els vius, i la veritat i la mentira es fonen en un aliatge que dóna l'or indubtable de la literatura, del que pogué o degué ser, i no arribà a ser'", ha explicat Ernesto Caballero, director del Centre Dramàtic Nacional, sobre 'El laberinto mágico', la gira del qual va començar la setmana passada a Alacant i que es podrà veure també durant els mesos d'octubre i novembre a València (Teatre Principal) i, a més, a Barcelona (teatre Romea) i a Moscou (RAMT).

Nascut a París el 1903, de pare alemany i mare francesa, Max Aub arriba a Espanya el 1914 i l'abandona el 1939 per a un exili que duraria la resta de la seua vida. Va viatjar a Espanya en dues ocasions en els anys seixanta, però mai va tornar a viure en la que considerava la seua pàtria. Però, com ell afirmava, "un és d'on ha cursat el Batxillerat".

Tota l'experiència viscuda per Aub en els anys centrals de la seua vida, els de la Guerra Civil espanyola, els va traslladar a l'immens corpus narratiu que titulà 'El laberinto mágico'. El componen sis novel·les: 'Campo cerrado', 'Campo de sangre', 'Campo abierto', 'Campo del moro', 'Campo francés' i 'Campo de los almendros', i un gran nombre de contes.

El conjunt, que sobrepassa la mera crònica històrica per a convertir-se en un emocionant document sobre la condició humana, és un dels cicles narratius més importants del segle XX i, sens dubte, el millor dels dedicats a la Guerra Civil.

'El laberinto mágico' naix del Laboratorio Rivas Cherif i va portar José Ramón Fernández i tot l'equip artístic a un any d'escriptura, investigació i assajos que es va poder veure en dues ocasions en el Centre Dramàtic Nacional: del 10 al 19 d'abril de 2015, en una sèrie d'assajos oberts al públic entesos com a part d'investigació i no com a representació a l'ús, i del 7 de juny al 10 de juliol de 2016, en el seu resultat final.

Des de llavors, aquest espectacle ha sigut guardonat amb els premis a millor espectacle, millor actor protagonista (Paco Ochoa), millor actor secundari (Alfonso Torregrosa) i millor actor revelació (Borja Luna), en l'última edició dels Academy Awards de The Central Academy of Drama de Xina; a millor adaptació o versió d'obra teatral (José Ramón Fernández) i millor actor de repartiment (Paco Ochoa) en els Premis Max 2017, i també ha sigut mereixedor del Premi Valle-Inclán en la figura del seu director, Ernesto Caballero.

Destacats