Digitalització, sostenibilitat, resiliència i inclusió: les línies que marquen l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació

El govern valencià espera gestionar 14.000 milions d'euros en tres anys a partir de 14 projectes tractors emmarcats dins de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació

Guardar

4A8A0470
4A8A0470

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presentat l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació, que marca el punt de partida per a la reconstrucció de la Comunitat Valenciana. "És l'inici d'un camí que estarà en permanent evolució per a nodrir-se de projectes que ens permeten resistir, reinventar-nos i recuperar-nos".

En aquest sentit, l'Estratègia es basa en tres pilars fonamentals: el programa Alcem-nos i l'Estratègia Europea i el Pla de Recuperació del Govern d'Espanya, que permetrà a la Generalitat rebre fons i recursos per a escometre la recuperació del territori valencià. Com ha detallat Puig, el primer "és superar la pandèmia, reforçar el sistema sanitari i protegir els ingressos". No obstant això, a mitjà i llarg termini, "els reptes que ens hem marcat són l'enfortiment del teixit productiu, apostar per la digitalització i la innovació i posar fi a la discriminació financera de la Comunitat".

I per a posar en marxa l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació no sols es comptarà amb dues fonts importants de finançament, com són la UE i el Govern central, sinó que s'està treballant en la posada en marxa de l'Oficina Valenciana de Recuperació a través de la qual "es gestionaran projectes en els quals puguem ser competitius per a obtenir eixos recursos, però també per a informar a tot el teixit productiu i generar col·laboracions entre empreses per a ser més competitives i impulsar eixa transformació sense que ningú es quede arrere".

D'aquesta manera, l'Estratègia marca cinc eixos d'actuació que ordenen les iniciatives que s'impulsaran. Aquests són: l'Ocupació, Coneixement i Investigació en el qual s'emmarcarà el reforç de l'FP, de les polítiques actives d'ocupació o la millora de les competències digitals; la Resiliència Econòmica i la Transferència Digital per a impulsar la innovació, l'emprenedoria i la competitivitat de les empreses; la Transició Ecològica i la Cohesió Territorial; la Cura de Persones i la Inclusió Social amb el reforç de tot el sistema sociosanitari i el suport a les persones més vulnerables; i, finalment la Governança Regional i l'Administració Eficient.

Puig anuncia 14 grans projectes "tractors"

Malgrat que l'Estratègia serà un programa viu i dinàmic, el president ha anunciat que ja s'han establit 14 grans projectes per a començar a treballar fins que es posen en marxa, en la pròxima primavera, les convocatòries de projectes per a rebre els fons estatals i europeus.

Uns projectes que, en paraules de Puig, "estan encaminats a captar fons i millorar la renda i l'ocupació", i que mobilitzaran més de 12.000 milions d'euros. Les 14 línies d'actuació seran les següents:

- Digitalització dels serveis públics amb especial atenció a l'educació digital o la sanitat digital avançada.

- Digitalització del teixit productiu enfocada a sectors industrials i de serveis, però també al sector agrari.

- Resiliència del teixit productiu valencià mitjançant instruments financers per a guanyar competitivitat empresarial, impulsar l'ecosistema emprenedor i guanyar competitivitat, incloent-hi un clúster industrial per a la salut.

- Gestió eficient dels recursos hídrics i la protecció enfront d'avingudes d'aigua, que contempla projectes com Salvar l'Albufera o l'actuació de regadius.

- Despoblació rural i la preservació de la biodiversitat amb dues iniciatives com el Pacte pels boscos i el programa d'Infància i Adolescència en el medi rural.

- Energia sostenible, encapçalat per dos camps d'enorme futur com l'Aliança de Bateries liderada des de la Comunitat Valenciana i l'impuls de projectes d'hidrogen verd en grans infraestructures.

- Arquitectura bioclimàtica i la sostenibilitat energètica amb un pla per a la rehabilitació residencial, pública i privada.

- Infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica amb un pla per al transport públic per ferrocarril i transport interurbà, l'impuls d'infraestructures no motoritzades i una aposta per les electrogasolineres.

- Educació i igualtat d'oportunitats per als joves amb el Pla Ariadna, els pilars del qual seran, entre altres, una aposta històrica per l'FP, el pla d'ocupació jove de Labora Formació, el reforç de centres educatius en entorns socioeconòmics desfavorables o la millora del parc públic d'habitatges amb un projecte fonamental de 375 milions d'euros per a habitatge per a joves.

- Avanç del coneixement amb plans per a la retenció d'investigadors d'excel·lència, l'Estratègia Valenciana d'Intel·ligència Artificial i un Centre d'Alta Tecnologia Sanitària, així com un Centre Europeu de Gestió i Anàlisi de Dades.

- Cura de persones amb plans d'ampliació i reforma tant de centres hospitalaris, com de centres d'atenció primària, i un pla d'infraestructures de serveis socials 2020-2024.

- Modernització del sector turístic, ja que és i serà fonamental per a la Comunitat Valenciana.

- Aposta en infraestructures clau com el desenvolupament de Parc Sagunt II

- Incorporació de la visió de gènere per a reduir la bretxa de gènere en l'entorn científic i tecnològic i per a recolzar en habilitats digitals a dones en riscos d'exclusió.

Finalment, el president ha avançat que el govern valencià aspira a gestionar un 10% del total de fons europeus que arriben a Espanya des d'Europa en els pròxims tres anys – 14.000 milions de 140.000 – a partir d'aquests 14 projectes "tractors" emmarcats en l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació.

"Tenim el camí, comencem a recórrer-lo", ha conclòs Puig, que ha detallat que la Generalitat espera aconseguir 21.000 milions en el període entre 2021 i 2027.

Arxivat a:

Destacats