El Govern central obligarà als ajuntaments a límitar a 30km/h la circulació en ciutat en vies d'únic carril

Espanya se suma a l'objectiu marcat per Europa de reduir els ferits greus en un 50% abans de 2030

Guardar

Carril -EMT
Carril -EMT

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assenyalat que en la modificació del reglament de circulació en la qual està treballant la Direcció general de trànsit (DGT) s'inclourà el límit de 30 quilòmetres per hora per a les vies urbanes d'un sol carril. Una mesura que, encara que està present en algunes ciutats, no està regulada a nivell estatal.

En la seua intervenció, aquest dilluns, en la Conferència Internacional 'De la visió zero a l'objectiu zero', celebrada en el Congrés, el responsable d'Interior ha realitzat una anàlisi de les mesures engegades en els últims mesos i ha avançat en alguns dels projectes de futur del seu departament en matèria de seguretat viària.

Grande-Marlaska ha destacat la figura de la "velocitat segura", és a dir, aquella en la qual es minimitza el risc de mort dels usuaris en cas d'accident. En aquest sentit, ha indicat que en la UE els límits de velocitat en carretera secundària se situen entre 90 i 70 quilòmetres hora, mentre que Espanya és un dels pocs països que encara manté en aquest tipus de via la xifra de 100 quilòmetres hora, depenent de la grandària del voral.

Aquesta situació, ha recordat, se solucionarà en la modificació del reglament que està preparant la Direcció general de trànsit (DGT) i que ja va anunciar el director general, Pere Navarro. El ministre ha assenyalat l'"impacte" d'aquesta mesura en unes carreteres en les quals moren cada any 1.000 persones de les més de 1.800 que moren a Espanya anualment per un accident de trànsit.

En aquest context de "velocitat segura" és on Grande-Marlaska s'ha referit als límits de velocitat en ciutat i, especialment al màxim de 30km/h que recomanen els organismes internacionals --com l'OMS o la Comissió Europea-- en les zones de "convivència entre vianants i vehicles de motor".

NOVA ESTRATÈGIA 2021-2030

En aquest sentit, ha assenyalat que ja hi ha ajuntaments que han legislat sobre aquesta matèria a través d'ordenances No obstant això, i segons ha anunciat, la DGT ha inclòs en la modificació del reglament de circulació l'obligatorietat que tots els municipis instauren aquest límit. "Ens ho han demanat ajuntaments com Madrid, Bilbao, València o Màlaga", ha explicat el ministre, qui ha apuntat que el seu departament és "només el vehicle", per a aconseguir aquesta modificació.

El director de la DGT, Pere Navarro, "pas avant en la bona direcció" i ha advocat per posar "atenció especial en les ciutats" per al futur de la seguretat viària. En el seu discurs, ha explicat que el 85% de la longitud dels carrers de Madrid tenen ja aquest límit de velocitat i ha assegurat que "calmar el tràfic" és "la mesura més eficaç per a reduir accidents". "Així de senzill", ha apuntat.

Però, a més, ha posat el focus en els usuaris vulnerables --vianants, ciclistes i vehicles de dues rodes-- per a assenyalar que es va a crear un grup específic per a difondre en les diferents administracions mesures concretes. Entre les mesures en les quals, segons ha explicat, ja s'està treballant en el Ministeri ha destacat l'obligatorietat de l'ensenyament presencial per a l'examen del permís de conduir, la promoció de l'estandardització dels sistemes de seguretat efectius en els vehicles o l'Estratègia de Seguretat viària per a 2021-2030, que "estarà alineada" amb la de la UE que s'aprovarà en l'últim trimestre de 2019.

En l'acte ha participat el nou delegat de la Comissió Europea en matèria de Seguretat viària, Mathew Baldwin, qui ha proposat la creació d'una base de dades d'accidents comuns en tota Europa, amb els objectius d'obtenir la major informació possible dels sinistres que ocorren en el territori de la Unió i així trobar els més comuns o els més tràgics i posar-los solució entre tots els governs dels estats membres. "Col·laboració global", ha apuntat.

COL·LABORACIÓ ENTRE PAÏSOS

També ha parlat de "lluitar contra la velocitat allà on siga" i per un major finançament en matèria de carreteres i altres infraestructures, així com en la seguretat dels cotxes. Segons ha indicat, Suècia està treballant amb el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per a poder fer un anunci sobre aquesta matèria en el pròxim any. També ha advocat pels partenariats per al suport financer. Per a Baldwin "no tot és qüestió de legislar".

De la mateixa manera, ha destacat la necessitat d'elaborar polítiques de col·laboració entre països la vicepresidenta tercera del Congrés, la diputada del PP Rosa Romero, que ha obert les jornades. Per a Romero la Seguretat viària és responsabilitat dels polítics i de tots els ciutadans com a usuaris, i ha cridat a treballar per a integrar a tots els departaments que es veuen afectats per la seguretat viària, incloent-hi, també, la col·laboració publicoprivada.

Les jornades han sigut organitzades per la Fundació Mapfre, el president de la qual, Antonio Hortes, ha destacat la importància de les polítiques de seguretat viària europea per als pròxims anys, tenint en compte que s'ha establit l'objectiu de reducció del nombre de ferits greus en sinistres de tràfic en un 50 per cent entre 2020 i 2030.

Sobre aquesta dada s'han pronunciat també el ministre i el responsable de la DGT, assegurant al representant de la Comissió Europea que Espanya se sumisca a aquest objectiu. "És un altre pas avanct incloure als ferits greus en els objectius", ha conclòs Navarro.

Destacats