caixa popular

El nou jardí de la Creu Coberta recuperarà l'alqueria de la Creu

El nou jardí de la Creu Coberta recuperarà l'alqueria de la Creu
24/10/2018 -

La regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano, ha explicat que s’ha iniciat el procés de licitació del nou jardí de l’entorn de la Creu Coberta del carrer Sant Vicent, concretament en l’espai que delimiten els carrers Torre Maçana, Capitular de Gandia, Tomás de Villarroya i Sant Vicent. Una antiga alqueria, anomenada de la Creu i ara per ara demolida, ocupava l’actual descampat que, amb vestigis de les edificacions que l’ocupaven, ara es recuperarà per a la ciutadania com a espai verd. Es tracta d’una zona de vigilància arqueològica i per tant es preveu un seguiment a aquest efecte durant el procés de l’obra.

Els carrers Sant Vicent i Tomás de Villarroya suporten una notable intensitat de trànsit, molt especialment la primera. L’estructura de la proposta es fonamenta en generar, en la mesura dels possibles, un espai protegit visualment i acústicament d’aquestes vies. Una banda vegetal amb arbrat serà l’encarregada de realitzar aquesta funció, a més d’assumir la imatge exterior i procurar ombra al parc. A l’interior de l’enjardinament, un nucli ben definit albergarà l’espai destinat a jocs infantils. S’incorporen les últimes restes existents de l’antiga alqueria que ocupava la zona, de forma que se li atribueix significat històric dins del sentit global del projecte.

La regidora Soriano ha explicat que estem davant «d’un projecte molt especial i particularment singular, triat pels veïns i veïnes a través de la iniciativa dels pressupostos participatius de l’Ajuntament DecidimVLC, ja que planteja la recuperació i valorada de les restes de l’alqueria de la Creu, incorporant-los al plantejament general del projecte. Un espai actualment degradat i que es converteix en un fangar quan plou, passarà a convertir-se en una zona verda de referència per als habitants del barri de la Creu Coberta».

La vegetació està estructurada amb una plantació de set exemplars de celtis australis cada huit metres en els fronts sud i est. Sota aquests arbres es plantegen dos àmbits de plantes arbustives: un primer grup amb espècies variades (llentiscle, murta i llorer bord) afins a ambients assolellats, situades en els voltants de la vorera (amb major assolellament) i un segon grup de plantes menys afins al sol i de port més baix, tipus acants, vinques i hedera hèlix, la plantació es realitzarà més cap a l’interior del jardí, buscant l’ombra dels arbres.

A la zona de jocs hi ha una segona alineació d’arbres, en aquest cas de l’espècie morus alba. Ací el marc de plantació serà de 6 metres, amb un total de cinc exemplars. A la part central de la zona de passeig es plantarà un exemplar de ficus Macrophilla.

Pel que fa a la zona nord-oest del jardí, en continuïtat a la zona pavimentada de formigó que defineix el carrer Torre Maçana, també figura una zona de jocs. Es tracta d’un recinte de 28×8 metres que constitueix el nucli del parc, i està delimitat de manera concisa per un banc que ocupa els costats nord, oest i part del sud. Se situa en aquesta disposició buscant la zona més allunyada del trànsit i per tant la més segura i tranquil·la, apta per ubicar els jocs de xiquets i xiquetes i els biosaludables. El paviment utilitzat serà a força d’escorça de pi, amb l’objectiu d’impedir lesions en els usuaris dels jocs, atorgar una sensació natural.

La zona estarà pavimentada amb terra de morter de color vermellós, amb el pendent adequat perquè les pluvials recaiguen a la zona vegetal adjacent, aquesta última tractada únicament amb terra vegetal.

Entre les zones de passeig i la de plantes es planteja un límit difús que és amb un sender materialitzat per una sèrie de rajoles circulars disposades a junta oberta. Algunes d’aquestes rajoles emergeixen del sòl en forma de cilindres i constitueixen elements de mobiliari urbà necessaris per al parc, com seients i lluminàries.

El projecte inclou una xarxa de reg per inundació per a la zona amb plantes, i una xarxa de reg puntual a força de toveres inundadores amb compensació de pressió per a l’arbrat de la zona de jocs i el nou Ficus. S’instal·larà un programador centralitzat, que controlarà els diferents regs. Es completa la instal·lació amb quatre boques de reg d’acoblament ràpid que cobriran tota la zona enjardinada i que estaran connectades a la xarxa exterior. Totes les canonades es col·locaran enterrades.

Pel que fa a l’enllumenat, s’executarà una instal·lació completa al jardí, ja que en l’actualitat no en té. La instal·lació d’enllumenat del perímetre de la intervenció es troba actualitzada recentment. S’opta per una il·luminació mitjançant tres columnes tipus Mahuella de 4 m i lluminària tipus Campanal doble amb tecnologia LED.

Finalment, a la vorera del carrer Sant Vicent, en l’àmbit de la intervenció hi ha actualment una font que es desplaçarà. Es realitzarà la nova conducció d’aigua potable des d’aquesta font, la presa s’anul·la, fins a la seua nova ubicació. Per a això caldrà realitzar rases i reposicions a la vorera existent.

Etiquetes

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × quatre =

viva gym canovas
recogida residuos organicos en valencia
nadal 2018
nadal paiporta 2018
Expojove 2018
nadal rocafort 2018
Nadal Rafelbunyol
bienal mislata
Obra Yolo en el teatro escalante
Talia
Olympia