25n
25N
25N

Cultura Festiva edita un llibre amb relats de la Setmana Santa Marinera

Cada relat està introduït pel cartell anunciador de la festa de l’any corresponent

Cultura Festiva edita un llibre amb relats de la Setmana Santa Marinera
21/05/2018 -

La Regidoria de Cultura Festiva, amb la col·laboració de la Junta Major de la Setmana Santa Marinera, ha editat el llibre ‘Vides, somnis i anècdotes. Antologia de relats de la Setmana Santa Marinera’, que recull diversos relats originàriament publicats en el Llibre Oficial de la Setmana Santa Marinera, amb textos, tant en castellà com en valencià, que van des de 1929 a 1981, obra d’autors de la projecció de Vicente Blasco Ibáñez o Teodor Llorente Falcó, però també d’autors propis dels Poblats Marítims, com ara José Ballester, Arturo Moliner, Elena Talavera, Joaquín Sanchis Nadal o Vicent Monzó, entre altres.

El projecte del llibre parteix de María José Fabiá, qui ha sigut delegada del Museu de la Setmana Santa per part de la Junta Major, i l’ha coordinat el director del museu, Gil-Manuel Hernàndez. En l’elaboració dels apunts biogràfics també han intervingut María Amparo Moliner, Begoña Sanromán, Juan José Bosch, Pep Martorell i Amparo Carabal, membres actius de la festa. La portada és obra d’Aroa Villanueva. Conté pròlegs del regidor de Cultura Festiva de l’Ajuntament de València, Pere Fuset, i del president de la Setmana Santa Marinera, Francisco Carles. També hi ha un epíleg del periodista i confrare Vicente Sobrino i una introducció sociohistòrica del sociòleg Pedro García Pilán, uns dels més importants investigadors de festa gran dels Poblats Marítims.

Estem davant una publicació necessària perquè reflecteix tots els sentiments que en forma de textos s’han anat mostrant al llarg del temps en el Llibre Oficial de la Setmana Santa Marinera, des dels anys 20 en què apareix la publicació fins als temps recents”, ha explicat Fuset. “S’evidencia que la Setmana Marinera també és capaç de conformar un ric patrimoni literari, alhora que testimonia la seua memòria històrica i el caràcter singular de l’espai urbà dels antics Poblats Marítims”, ha afirmat.

Cada relat va precedit per unes notes biogràfiques del seu autor i l’introdueix la reproducció del cartell anunciador de l’edició de la Setmana Santa respectiva, per tal de contextualitzar visualment els relats i testimoniar les obres dels cartellistes que aportaren els seus treballs artístics per a la difusió exterior de la celebració, com ara Vicente Canet, Abelardo Ibor, Antonio Cabrera o Manuel Pinazo entre altres.

“A través dels textos recollits, amb els cartells històrics que l’acompanyen, es mostra com en la Setmana Santa Marinera es combinen la religiositat popular amb la reivindicació de la diferència identitària i l’orgullosa afirmació de la pertinença a una comunitat viva que fa de la Setmana Santa la seua festa major”, ha explicat Fuset, qui ha destacat que aquesta iniciativa és una més de les implementades pel govern municipal i amb què es demostra la seua aposta per la festa gran de la València marinera.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + disset =