25n
25N
25N

L'Hospital Sant Joan forma als professionals en el maneig integral de la lumbàlgia

L'Hospital Sant Joan forma als professionals en el maneig integral de la lumbàlgia
28/09/2016 -

Un grup de professionals sanitaris en actiu han iniciat aquesta setmana en l’Hospital Universitari Sant Joan d’Alacant el curs “Manege de la lumbàlgia mecànica”, que imparteix el servei de Rehabilitació del centre en el marc de la formació continuada de l’Escola Valenciana d’Estudis de la Salut (EVES).

Es tracta de l’únic curs oferit en la província d’Alacant que aborda de manera integral el maneig del dolor mecànic-degeneratiu d’origen vertebral, que constitueix un problema de salut de gran rellevància en els països desenvolupats, i que origina elevades despeses al sistema sanitari i és la principal causa de baixa laboral. L’Organització Mundial de la Salut estima que el 80% de la població mundial pateix aquesta dolència en algun moment de la seua vida.

Este curs va nàixer, principalment, per a oferir als professionals d’Atenció Primària una formació la més completa possible sobre l’abordatge del dolor lumbar, per tractar-se dels primers que reben al pacient. Un nombre important de pacients que pateixen dolor d’esquena poden ser valorats i controlats pel metge d’Atenció primària, ja que es tracta d’una dolència que no és greu en la majoria dels casos. En este sentit, solament el 3% es deuen a una causa greu (neoplàsies, infeccions, etc.). El curs és també d’interés per a altres professionals mèdics, d’infermeria i fisioterapeutes.

“Durant el curs ressaltem la importància de realitzar un diagnòstic correcte del problema i abordar primerencament el seu tractament, per a evitar complicacions de difícil resolució. A pesar que en les guies es parla que en un 85% dels pacients la causa mecànic-postural és inespecífica, en la pràctica hem d’aprofundir en eixe perfil diagnòstic”, assenyala el doctor Daniel Tornero, cap del Servei de Rehabilitació de Sant Joan i un dels professors del curs, al costat de la doctora Marta Sunyer.

Segons la bibliografia, no existeix encara una teràpia realment efectiva per a la lumbàlgia, el millor tractament és la prevenció. En este sentit, els especialistes reconeixen que, encara que el perfil de pacient és el d’una dona entre els 25 i 70 anys, cada vegada és més freqüent trobar este problema en adolescents i xiquets per l’estil de vida sedentari i males higienes posturals. Realitzar exercici físic de manera regular redueix el risc de patir lumbàlgia, sostenen els especialistes.

El model anatomo-radiològic, que s’utilitzava fa dècades per a l’abordatge de l’estudi i tractament d’aquesta malaltia, no resolia el problema. En l’actualitat, el model bio-psico-social és el proposat per la comunitat científica com el més efectiu en l’estudi i maneig del dolor vertebral mecànic-degeneratiu.

Este model sosté que els factors que intervenen són biològics (anatomia, fisiologia), psicològics (processos cognitius, estratègies d’afrontament del dolor, l’ansietat i la depressió) i socials (satisfacció laboral, estrés laboral). Així, com reconeix el doctor Tornero, “els factors psicològics tenen un gran impacte en el grau de cronificació i discapacitat dels pacients amb lumbàlgia crònica”.

Programes terapèutics específics

El tractament “és complex i s’ha d’elaborar un programa terapèutic específicament dissenyat per patologia i pacient”, subratlla. Aquest abasta la rehabilitació i la combinació de diferents tècniques, físiques, farmacològiques, ortopèdiques, informatiu-educatives, etc., personalitzades i orientades als objectius de curació, millorança, readaptació funcional i millora de l’autonomia personal.

Pel que fa a les tècniques físiques complementàries, estes poden incloure termoteràpia, electroanalgesia, tracció lumbar, hidroteràpia i la utilització de ortesis lumbars, associades estes últimes a una informació clara al pacient sobre les seues normes d’ús.

Quant a les mesures informatives i educatives, les Escoles D’Esquena (EDE) juguen un paper important en el tractament de la lumbàlgia. Es tracta d’una forma d’educació i entrenament que ensenya les cures i mecanismes corporals de protecció, a fi que l’individu que pateix dolor vertebral, torne ràpidament a la seua activitat normal, previnga futurs episodis i evite aquestes lesions.

“La majoria de Serveis de Rehabilitació ofereixen este recurs de teràpia grupal que pretén potenciar l’automaneig del dolor i l’habilitat del pacient perquè cuide per si mateix la seua esquena. Les EDE suposen la solució a molts problemes, en combinació amb el programa terapèutic específic de cada pacient i el recolze en consulta mèdica en aquells casos que ho precisen”, apunta el doctor Tornero.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =

museo prehistoria
museo prehistoria