25n
25N
25N

L'Hospital Provincial de Castelló realitza més de 400 tractaments de braquiterapia ginecológica

La tècnica està indicada per a tumors d’endometri, cérvix i vagina

L'Hospital Provincial de Castelló realitza més de 400 tractaments de braquiterapia ginecológica
28/11/2016 -

El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha realitzat 418 tractaments de braquiteràpia ginecològica, una tècnica de radioteràpia indicada fonamentalment per al tractament de tumors d’endometri, cèrvix i vagina que en el centre castellonenc s’aplica des de fa 11 anys.

“La braquiteràpia té un paper decisiu en el tractament del càncer perquè permet administrar una dosi elevada de radiació en un volum tumoral molt bé definit i amb mínim dany per als teixits sans circumdants”, segons va explicar la oncòloga radioteràpica Ana Bouché, responsable de la Unitat de Braquiteràpia Ginecològica del Consorci.

La tècnica s’utilitza per a tractar el tumor o com a tractament profilàctica per a evitar la recaiguda local quan s’ha realitzat una cirurgia prèvia. Així mateix, es recorre a ella quan està contraindicada la cirurgia per motius mèdics, amb intenció curativa, com a tractament pal·liatiu i en recaigudes.

Pot aplicar-se de forma exclusiva o combinada amb el tractament de l’accelerador lineal. El 80 per cent de les braquiteràpies ginecologies es combinen amb l’accelerador lineal i en el 20 per cent dels casos es tracta a les pacients exclusivament amb braquiteràpia.

Segons les dades facilitades per la doctora Bouché, el tractament aconsegueix un control local de la malaltia tumoral d’un 85-90 per cent, en estadis inicials, i del 65 per cent en estadis avançats inoperables.

Per a la seua aplicació s’empra una única font d’iridi que, controlada per un ordinador i un sistema de càrrega diferida automàtica, s’introdueix en uns aplicadors que prèviament han sigut implantats en la pacient en el quiròfan sota sedació o anestèsia.

Després de constatar la correcta col·locació de l’aplicador i determinar la dosi de radiació precisa, la pacient és traslladada a una habitació de la Unitat d’Hospitalització Especial, on ha de romandre aïllada, sense personal ni acompanyants, durant els minuts d’irradiació, uns 10 minuts cada hora durant un període que pot oscil·lar entre un i quatre dies.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 3 =