caixa popular

L'Hospital General d'Elx redueix un 60% la xifra d'infeccions quirúrgiques gràcies a un projecte nacional

El projecte ‘Infecció Quirúrgica Zero’ en el qual participen desenes d’hospitals espanyols es va implantar en l’Hospital d’Elx en 2013

L'Hospital General d'Elx redueix un 60% la xifra d'infeccions quirúrgiques gràcies a un projecte nacional
07/06/2017 -

Per segon any consecutiu, el servei de Medicina Preventiva de l’Hospital General d’Elx informa d’un important descens en les infeccions quirúrguicas com a resultat de l’engegada del protocol de ‘Infecció Quirúrgica Zero’, un projecte nacional que té com a objectiu general millorar la qualitat assistencial i la seguretat dels pacients quirúrgics per mitjà de l’aplicació d’una sèrie mesurades preventives enfront de les infeccions quirúrgiques.

Malgrat el gran avanç de les tècniques usades en cirurgia dels països desenvolupats, les infeccions quirúrgiques són un dels esdeveniments adversos més greus i freqüents que pateixen els pacients, afectant almenys a 1 de cada 20 pacients operats i ocasionant greus complicacions i enormes costos.

El Protocol Infecció Quirúrgica Zero perseguia reduir en, almenys un 20%, les infeccions quirúrgiques. No obstant açò, després d’implantar-ho de forma pionera a Espanya en 2013, l’hospital l’Hospital General Universitari d’Elx ha aconseguit una reducció de les infeccions quirúrgiques d’un 57% en 2016.

El coordinador del projecte en el qual participen desenes d’hospitals públics de tot el territori espanyol, és Juan Francisco Navarro, cap de Secció de Medicina Preventiva de l’Hospital General d’Elx.

Beneficis per al pacient i el sistema sanitari

Els resultats en 2016 sobre una sèrie de 938 pacients seguits són una taxa global d’infecció quirúrgica del 3,8%, la qual cosa representa una efectivitat preventiva del 57% respecte als anys anteriors a l’aplicació del protocol. Aquestes dades consoliden l’aplicació del protocol en l’hospital i són fruit de l’esforç de tots els serveis quirúrgics i d’Anestesiologia.

Juan Francisco Navarro explica que “quasi totes les intervencions milloren els seus resultats respecte al risc d’infecció, havent-se aconseguit en Traumatologia taxes per sota fins i tot del 1% en pròtesi de maluc i de l’1,7% en osteosíntesis.

En Cirurgia Digestiva s’han aconseguit reduir en un 79% les infeccions sobre recte i es manté una bona evolució en la infecció quirúrgica de còlon. Aquestes mesures preventives s’han aplicat en 2016 a la pràctica totalitat de les 6.000 intervencions de Cirurgia Major amb Ingrés (urgents i programades) que s’han realitzat en l’hospital, per la qual cosa, només considerant de risc a la meitat d’aquestes intervencions, podria suposar 151 Infeccions quirúrgiques evitades”.

Però els beneficis no són només per al pacient, sinó també per al propi sistema sanitari, ja que tal com explica l’especialista “un senzill càlcul permet estimar també en centenars les infeccions quirúrgiques evitades i en milers els dies d’estada no consumits, fins a sumar 1,4 milions d’euros anuals en estalvi dels costos benvolguts en un hospital com el nostre de grandària mitjana”.

Cinc àrees d’intervenció

Després d’una exhaustiva valoració, els experts van decidir actuar en 5 àrees: la profilaxi quirúrgica antibiótica correctament aplicada, l’ús de clorhexidina alcohòlica al 2%, el compliment de les normatives de retirada del borrissol, l’aplicació efectiva de mesures de normotermia perioperatoria i l’aplicació efectiva de mesures de normoglucemia perioperatoria.

Així, els hospitals participants en l’estudi han constatat que les infeccions quirúrgiques es veuen reduïdes amb aquesta mesures: l’ajust de les dosis de profilaxis antibiótica al pes, l’edat, l’obesitat i la hemodilución de cada pacient; l’aplicació de l’antisèptic clorhexidina alcohòlica al 2%; evitar l’eliminació del borrissol llevat que siga necessari i, si ho anara, fer-ho usant una cortadora elèctrica; monitorizando la temperatura del pacients cada hora abans, durant i després de la cirurgia mantenint-la sempre per sobre de 35,5 graus; aplicant, si escau, escalfadors de fluids i cobertores de calor, i mantenint la normoglucemia abans, durant i després de la intervenció.

Millores futures

Malgrat les millorances assolides, l’Hospital General Universitari d’Elx vol seguir millorant en l’aplicació de les mesures preventives del Protocol Infecció Quirúrgica Zero, i pretén introduir en 2017 altres mesures addicionals que ens acosten a aqueix objectiu desitjat de les “infeccions Zero”.

Segons el cap de Medicina Preventiva, Juan Francisco Navarro, aquestes noves mesures preventives consistirien en l’ús d’uns aplicadors específics de clorhexidina alcohòlica per a l’òptima antisepsia de la pell del pacient, en mesures de canvi de guants quirúrgics i en l’ús de llistes de verificació de IQZ associades al qüestionari de seguretat que ja s’usa en quiròfan.

D’altra banda, es preveu aplicar també durant 2017, una versió adaptada del Protocol IQZ a la Cirurgia Major Ambulatoria, realitzada en la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés, que en 2016 va intervenir a altres 4.814 pacients.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + cinc =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris