L'Hospital d'Alacant obté la Certificació de Qualitat Excel·lent del procés sobre tractament de xiquets diabètics amb bombes d'insulina

Guardar

Certificación de Calidad Excelente
Certificación de Calidad Excelente

La Unitat de Diabetis de Referència de l'Hospital General Universitari d'Alacant i el Servei de Pediatria de l'esmentat hospital, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, han aconseguit recentment la Certificació de Qualitat Excel·lent de la infraestructura i organització del tractament amb Infusió Subcutània continua d'Insulina de xiquets amb Diabetis Mellitus tipus 1. Esta acreditació l'atorga l'Agència avaluadora independent de certificació de processos de salut, DNV-GL. És la segona unitat en l'àmbit nacional, juntament amb la Unitat de Diabetis Pediàtrica de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, que posseeix esta certificació i l'única a la Comunitat Valenciana.

L'acte de lliurament del certificat ha sigut presidit pel secretari autonòmic de Sanitat, Narcis Vázquez Romero; el gerent del Departament de Salut d'Alacant-Hospital General, Miguel Angel García Alonso; el cap de Secció d'Endocrinologia, Antonio Picó Alfonso; el cap de Servei de Pediatria, Francisco Javier Gonzalez de Déu i el Coordinador del pla d'assistència integral al pacient diabètic de la Comunitat Valenciana, Francisco Pomares Gómez.

La diabetis és una malaltia en situació d'epidèmia declarada per l'OMS. Un 10% del total de casos de diabetis és tipus 1 (DM1). A la Comunitat Valenciana s'estima que es diagnostiquen cada any entre 16 i 17 nous casos de diabetis de tipus 1 per cada 100.000 menors de 15 anys. En els últims anys s'està assistint a una manifestació més precoç d'esta afecció. Quan abans era infreqüent tenir xiquets menors de 6 anys amb diabetis de tipus 1, ara és l'habitual i, de fet, s'ha convertit en la segona malaltia crònica més freqüent de la infància.

La diferència de la diabetis tipus 1 respecte a la diabetis tipus 2 radica que, mentre esta última sol associar-se a obesitat, en el tipus 1 es produeix una destrucció de les cèl·lules que produeixen la insulina, amb un dèficit quasi total d'aquesta. Quan mancada insulina, es produeix un estat d'elevació de glucèmia, hiperglucèmia que, mantinguda en el temps, dóna lloc a la lesió de les parets de gots sanguinis amb deterioració a mitjà i llarg termini de la irrigació dels òrgans del cos. Es converteix, per tant, en fonamental intentar mantenir els valors de glucèmia el més proper possible a les seues xifres normals, per a evitar o retardar l'aparició de complicacions secundàries a este excés de glucosa.

Per a mantenir els nivells de glucèmia controlats, es fa necessari quantificar la quantitat de sucres que van a arribar a sang després de cada menjar i administrar la quantitat d'insulina que es preveja que es precisarà per a esta arribada de glucosa i comprovar la seua efectivitat per a ulteriors ajustos. Açò es concreta en la necessitat de realitzar entre 6 i 10 controls de glucèmia en sang, realitzant puncions en els dits de les mans per a determinar-la amb sistemes d'anàlisis a casa.

La forma més avançada i complexa del tractament amb insulina és la Infusió Subcutània continua d'Insulina (ICSI). Es tracta d'un dispositiu (bomba d'insulina) connectat a un catèter de tefló inserit de forma subcutània en el greix de la paret abdominal. La bomba administra la insulina de forma contínua durant les 24 hores del dia i pot ser programada de diferents formes per a adaptar-se a les necessitats de cada pacient, en este cas, de cada xiquet diabètic.

Innovació en l'Hospital General Universitari d'Alacant

La Unitat de Diabetis, i en concret la secció pediàtrica de l'Hospital General Universitari d'Alacant, ha sigut una de les pioneres en l'ús de ICSI en la infància, començant amb la primera prescripció d'una bomba d'insulina en un xiquet l'any 2005, convertint-se en poc temps en una de les unitats de referència en l'àmbit nacional. És la que posseeix el grup de xiquets diabètics tractats amb bomba d'insulina més nombrós de la Comunitat Valenciana. Des que es va aprovar el tractament de la diabetis infantil amb bomba d'insulina, s'han iniciat en l'Hospital General Universitari d'Alacant un total de 192 tractaments, el grup més nombrós també en l'àmbit nacional.

El tractament amb infusió contínua subcutània d'insulina redueix el risc d'hipoglucèmies greus i millora el control metabòlic d'aquells xiquets amb dificultats per a aconseguir un bon control amb pautes de insulinoteràpia convencional.

Destacats