25n
25N
25N

L’Horta Nord conclou les actuacions del primer pla d’Inversions Sostenibles

El 31 de desembre va finalitzar el termini de justificació de les obres amb càrrec al pla impulsat per la Diputació de València el 2015 que ha suposat per la comarca una inversión de 9,6 milions d’euros i la generació i/o conservació de 350 llocs de treball

L’Horta Nord conclou les actuacions del primer pla d’Inversions Sostenibles
06/03/2017 -

Fins a 194 obres han impulsat i executat els ajuntaments de L’Horta Nord en el marc del primer Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS). Obres a les quals se sumen 59 projectes i direccions d’obra finançats amb càrrec a aquest mateix pla, la qual cosa suposa un total de 253 actuacions dutes a terme en la comarca gràcies a un programa d’ajudes als municipis que el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, va crear gens més accedir al càrrec amb els 70 milions d’euros de romanent no gestionats per part de l’anterior equip de govern provincial perquè, en lloc d’acabar en els bancs, s’invertira directament en el benestar dels valencians i les valencianes.

Aquesta decisió va suposar per als 23 municipis que integren L’Horta Nord una injecció addicional de quasi 10 milions d’euros amb els quals poder dur a terme aquelles obres que consideraven necessàries per a millorar la qualitat dels serveis i infraestructures del municipi, però que inicialment s’havien quedat fora dels seus pressupostos per falta de disponibilitat econòmica, malgrat tractar-se en molts casos de reivindicacions històriques. Inversió que, al temps, possibilitava la generació o, si escau, la conservació de 350 llocs d’ocupació directa en la zona, aconseguint d’aquesta manera un notable impacte social. Els ajuntaments van tenir un primer termini de poc més de dos mesos, entre octubre i desembre de 2015, per a presentar els projectes i, una vegada adjudicades les obres, disposaven de temps fins al 31 de desembre de 2016 per a executar-les, amb un termini addicional de 10 dies per a justificar que s’havien realitzat i pagat. Tot un repte per a la Diputació i per als consistoris que, malgrat l’ajustat, s’ha saldat amb un 100% d’execució. En paraules de Rodríguez, “aquest nivell d’execució, similar en totes les comarques valencianes, demostra el potencial del municipalisme i que la maquinària institucional pot donar una resposta ràpida a projectes que mereixen la pena”.

 

Resoldre “problemes reals”

Els 9.622.606,86 euros que finalment s’han invertit a través del PIFS en L’Horta Nord han servit per a millorar l’asfaltat dels carrers, les xarxes d’aigua potable, les canalitzacions per a evitar inundacions o l’accessibilitat de les voreres i els edificis públics, però també per a rehabilitar escoles i centres socials, adequar instal·lacions esportives o millorar l’equipament i els serveis en general dels ajuntaments i municipis.

En resum, “actuacions que escapen del concepte d’obres faraòniques d’una altra època i se centren a resoldre problemes reals dels ciutadans, en molts casos reivindicacions dels ajuntaments que portaven anys sense atendre’s, bé per falta de recursos o simplement per desinterès”, explica el president de la Diputació, Jorge Rodríguez. “El més destacat del PIFS és que, més enllà de les bones intencions, hem aconseguit passar de les paraules als fets i, a més de concedir als alcaldes i alcaldesses l’autonomia per a decidir les inversions, s’ha aconseguit que aqueixes inversions s’executen i avui siguen realitats que poden gaudir els veïns dels municipis valencians”.

Per tipus d’inversió, de les 253 actuacions, el 23% corresponien a direccions i projectes d’obra i la resta, 194, a inversions directes en béns i serveis municipals. D’aquestes, 91 (47%) han anat destinades a la rehabilitació o ampliació de l’equipament, amb 33 intervencions en instal·lacions esportives, 11 en edificis o espais culturals, 11 en equipament social, 9 en instal·lacions educatives, 6 en edificis administratius o institucionals i 21 han anat destinades a la millora d’un altre tipus d’instal·lacions (sanitàries, turístiques o lúdiques, entre altres).

L’actuació en la via pública, mitjançant la reurbanització, asfaltat o pavimentació de carrers i la millora de carreteres i camins ha sigut l’objectiu de 47 de les obres realitzades (24%), mentre que 16 s’han destinat a la intervenció en zones verdes (8%). La resta de les inversions han anat destinades a realitzar millores en les xarxes de proveïment d’aigua i de sanejament (8%) i en l’enllumenat públic (5%) així com a l’aplicació de les noves tecnologies, a fi d’informatitzar o modernitzar serveis municipals (8%).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + 6 =