Lleis, agències i Arquitectura Bioclimàtica: les mesures del Botànic II enfront de l'"emergència climàtica"

Les propostes d’UP-EUPV sobre medi ambient, recollides en el nou acord, recullen mesures “ambicioses” per a lluitar contra el canvi climàtic

Guardar

Valencia noche NASA
Valencia noche NASA

L'acord que va donar lloc al nou Botànic II o 'Botànic d'Alacant' té sis eixos. El primer d'ells és, precisament, un dels quals més va tensar les negociacions i una de les grans apostes d'UP-EUPV dins del nou govern valencià: "Transició ecològica i lluita contra l'emergència climàtica". Una nova Llei, agències especialitzades o Economia Circular; l'energia i models de producció sostenibles seran un dels eixos del nou executiu, i el principal de la formació morada al costat de l'habitatge.

Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica. És el punt un del primer eix del nou acord de govern. Una nova Llei que també el socialista Ximo Puig, en el seu discurs en el debat d'investidura: "Una Llei que incorporarà un Fons específic d'adaptació, mesures de foment de les energies renovables i la integració de la política de sostenibilitat energètica en totes les àrees de la gestió pública".

Es tractarà d'una nova norma, detallen, emmarcada dins del marc del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima. Un pla impulsat des del Ministeri per a la Transició Ecològica del govern de Pedro Sánchez, que marca els objectius a seguir entre 2021 i 2030 "de reducció d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, de penetració d'energies renovables i d'eficiència energètica". Ho fa al seu torn, no obstant això, buscant alternatives perquè aquesta transformació repercutisca de forma positiva en la societat no solament quant al futur del planeta, sinó també en ocupació i benestar.

Arquitectura Bioclimàtica

En la redacció d'aquesta nova Llei tindrà a veure el resultat de les negociacions: la vicepresidència segona 'verda' de Rubén Martínez Dalmau, d'UP-EUPV. Segons va detallar el polític i professor pocs minuts abans de jurar el seu càrrec com a vicepresident segon i Conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, el seu càrrec com a tercer en el govern serà "la que presidisca la comissió delegada de polítiques ambientals". "Coordinarem totes les polítiques del Consell, per a donar, de forma específica, un focus de cap a on dirigir aqueixes polítiques", va detallar Dalmau.

També des de la Conselleria de Dalmau s'incidirà en l'ús responsable de l'energia. El "cognom", com detalla, és "Arquitectura Bioclimàtica": "És un concepte molt important, perquè el 40% de l'energia es gasta en edificis. L'única forma de plantejar una sostenibilitat energètica és reduir el malbaratament d'energia en edificis. Així treballem cap a un àmbit verd, una vida verda", detalla.

Empresa pública d'energia

Dins de la nova Llei, la principal mesura, encara que no única, per a abordar l'"emergència climàtica", es detalla la creació de diferents entitats. Una de les més importants, el foment de l'"Agència Valenciana d'Energia" com a "eina d'impuls a la producció i distribució d'energia renovable per a administracions, llars i teixit empresarial". Una mesura que inclou una proposta d'UP-EUPV: "Pas previ a un organisme amb capacitat per a la generació energètica", és a dir, una Empresa Pública d'Energia renovable.

També contempla "mesures de suport" a les "instal·lacions d'energies renovables, autoconsum ciutadà, comercial i industrial" mitjançant la "simplificació i unificació" de tràmits i "bonificació o subvenció d'equips o accions d'eficiència energètica".

Una nova llei també relacionada, encara que d'una altra manera, és la Llei per a l'Economia Circular. Una nova norma que integrarà els principis d'Economia Circular de la Unió Europea. Unes línies aprovades en 2015 que cerca, a través de 54 mesures, realitzar un "cercle de vida dels productes" de la "producció i consum a la gestió de residus". Unes mitjanes que inclouen la generació d'energia mitjançant mètodes no contaminants, a més de la reutilització i reciclatge que porten a un menor consum, d'acord amb les propostes d'UP-EUPV.

Destacats