La Llei de Mort Digna garantirà les voluntats finals dels pacients

Aquesta futura llei permetrà que el pacient puga triar on morir

Guardar

Metges a l'hospital
Metges a l'hospital

'La immensa majoria de les persones desitgen ser ateses en aquesta etapa amb humanitat i escoltades en les seues voluntats finals disposant de la seua vida fins a l'últim moment i beneficiant-se d'una mort pacífica'. D'aquesta manera es detallen els motius del projecte de llei de mort digna, que el Ple de Consell va aprovar per a ser remés a Les Corts, i continuar, així, la seua tramitació parlamentària. És la primera vegada que la Comunitat Valenciana treballa per a disposar d'una llei que, finalment, regule el dret de tots els ciutadans a tenir una mort digna, així com que garantisca el respecte a la voluntat i l'autonomia de les persones en l'atenció final de la seua vida.

Un compromís que, des de fa anys, ha reivindicat un sector de la població i que, a més, també va ser adquirit pel Consell en el seminari que es va realitzar a Morella, al gener de 2016. I és que el principal objectiu de la Llei de Mort Digna és evitar el sofriment dels pacients en el tram final de la seua vida. En aquest sentit, la nova llei garantirà el respecte dels valors ètics i la dignitat de les persones, a través d'una nova eina: La Planificació Anticipada de Decisions (PAD).

D'aquesta manera, mitjançant un procés de comunicació i deliberació entre el pacient, el personal mèdic i familiars o representants designats, es realitzarà la planificació de l'atenció futura. Així, a més d'arreplegar els deures que hauran de complir tant el personal sanitari, com les entitats asseguradores de la Comunitat Valenciana, també s'inclou el dret del pacient a rebre informació sobre la seua malaltia i els possibles tractaments.

La llei permetrà, en tot moment, que el pacient puga triar on morir, ja siga en l'hospital, en el domicili o en la residència. A més, i si així ho desitja, el pacient que es trobe en el tram final de la seua vida tindrà dret a sol·licitar l'acompanyament permanent d'un familiar o de la persona que designe. Per descomptat, també es contempla la possibilitat de rebre acompanyament espiritual, independentment de les seues creences.

A tot això se suma la garantia que el rebuig o interrupció d'un tractament per part del pacient, no suposarà cap alteració en l'atenció integral en el procés final de la seua vida. Una mesura que pretén assegurar la igualtat i la no discriminació de les persones en el moment de rebre serveis socials o sanitaris.

Finalment, una altra de les principals novetats que contempla aquest projecte de llei és el dret a rebre cures pal·liatives, però també decidir on rebre'ls, és a dir, en el domicili, en hospitals d'atenció a la cronicitat, en hospitals generals o en centres residencials. Així mateix, posa l'accent, principalment, a fer més accessibles aquestes cures en les zones rurals i poc poblades.

Destacats