25n
25N
25N

La ludopatia, l'addicció del segle XXI que intentarà frenar la Llei del Joc

A l’espera de l’entrada en vigor de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana que protegirà als menors

La ludopatia, l'addicció del segle XXI que intentarà frenar la Llei del Joc
12/11/2019 -

Adaptar la legislació vigent, aprovada fa 30 anys, a la nova realitat social, però, sobretot, als nous mètodes de joc com les apostes online. Aquest és l’objectiu principal del Govern del Botànic per a intentar frenar l’augment de la ludopatia que s’està produint, especialment, entre els menors d’edat. Per a això, el Consell ja ha aprovat el projecte de Llei del Joc de la Comunitat Valenciana per a prevenir la gran addicció del segle XXI.

La transformació d’Espanya respecte al joc ha sigut abismal. I és que s’ha passat d’uns centenars de salons de jocs o sales d’apostes al país a més de 6.000. Però, a més, la proliferació de les escurabutxaques en els establiments – que ja arriba a les 230.000 – i l’arribada de les apostes online ha provocat que la ludopatia cada vegada estiga més present en edats més primerenques.

Així, com expliquen des de Fejar (Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats), si abans el perfil era un home de 40-45 anys que portava set anys jugant a les escurabutxaques, ara és un jove de 22 a 28 anys que porta dos anys apostant online. “Les apostes esportives són la porta d’entrada“. I és que d’acord amb l’estudi realitzat per la Universitat de València, el 20% dels homes menors fan apostes d’aquest tipus dues vegades al mes.

A vegades, es creu que el joc online per Internet és el major problema, però els experts diuen que tenen sistemes de verificació més exhaustius que en els locals on, principalment, es juga online. Apostes esportives, pòquer, màquines escurabutxaques online o la ruleta electrònica són algunes de les ofertes que es troben en els bars on, segons l’estudi, “el 76% dels menors valencians enquestats van triar els bars per a jugar“. Per això són clars quan asseguren que és necessari llevar aquest tipus de màquines dels bars, així com endurir la llei respecte a les sales d’apostes.

I això és, precisament, en el que ha treballat el Consell. D’aquesta manera, la llei no només prohibeix fer efectiu el pagament de premis de les màquines d’apostes en bars, sinó que es reforça la protecció dels menors obligant els locals de joc a establir un control d’accés a peu de carrer. Anteriorment, només era necessari aquest control en la zona fitada del saló, però amb la nova llei es fixa en l’entrada al local.

A partir de l’aprovació de la Llei del Joc de la Comunitat Valenciana, els locals tindran un termini de tres mesos per a adaptar-se a la nova normativa. Així mateix, permetre l’accés tant a menors, com a persones inscrites en el Registre de Persones Excloses d’Accés al Joc suposarà multes a partir dels 6.000 euros i, fins i tot, la suspensió de l’autorització i tancament del local durant un període de 5 anys.

Quant al joc online, la Comunitat Valenciana s’uneix a altres autonomies com Madrid, Castella i Lleó o País Basc per a regular aquesta pràctica, i demanar al Govern central que, en el marc de les seues competències, no permeta la publicitat d’aquesta mena d’apostes a personatges famosos, que són referents entre els joves.

Finalment, la distància mínima entre les sales d’apostes segueix en l’aire. Així, encara que no es contempla dins del projecte de llei, és més que probable que s’arribe a un acord. De fet, el Consell ja va proposar una distància mínima de 700 metres entre cases d’apostes.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

setze − quatre =