25n
25N
25N

La Llei d'Economia Circular abordarà qüestions com la gratuïtat de l'aigua en hostaleria

La Consellera de Medi Ambient, Mireia Mollà, creu que aquesta norma que “interpel·larà a tots” estarà preparada l’any que ve

EP

La Llei d'Economia Circular abordarà qüestions com la gratuïtat de l'aigua en hostaleria
22/11/2019 -

“La Llei d’Economia Circular interpel·larà a tots. Parlem de la producció no solament de residus, sinó també amb la manera de produir, energia que gastem i gestió de tot el sistema“. Així va esbossar Mireia Mollà, la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la que serà la nova Llei per a la Prevenció de Residus i foment de l’Economia Circular. Una mesura proposada per Podem l’anterior legislatura i que, mancant conéixer les esmenes de PSPV i Compromís -PP i Ciutadans ja van votar en contra en una comissió-, assenyala accions com el retorn d’envasos o l’obligatorietat d’oferir aigua ‘d’aixeta’ en l’hostaleria.

La norma, proposta pel llavors soci ‘extern’, ara part activa del Botànic II, va passar el filtre de la Mesa de les Corts el setembre de 2018. Uns mesos després, al febrer, la Comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori l’admetia -amb els vots en contra de PP i Ciutadans-. Quedava llavors arribar a les Corts, les esmenes dels diferents grups, el seu debat i aprovació. En aquells dies s’esperava que les “bases” de l’Economia Circular quedarien establides el març de 2019… Però va arribar l’avançament electoral.

“Es quede a les portes d’aprovar en l’anterior legislatura, i es reprendrà d’una manera bastant urgent. Contemple que en un any, com a molt, la tindrem”, va assenyalar el dimarts Mollà. Si els terminis i càlculs són encertats la Comunitat Valenciana començarà 2021 amb aquesta nova normativa que, sobretot, afectarà “especialment els grans productors d’emissions“.

Fonts i màquines

El projecte de la nova norma va ser aprovada per aquesta Comissió el febrer de 2019. Un pas que ja va introduir alguns canvis assenyalats pels socis de govern, PSPV i Compromís. No obstant això, atés que encara no ha tornat a la Mesa de les Corts, no es coneix el detall d’aquestes modificacions, més allà de l’assenyalat pels protagonistes a la premsa. Sí que es pot accedir, no obstant això, a la primera Porposición de Llei presentada per Podem.

Principals finalitats de la Llei d'Economia Circular

Millorar la gestió de residus per a evitar afecció ambiental i humana.
Reduir la generació de residus mitjançant reutilització i reciclatge.
Desincentivar l’ús d’abocadors i incineració.
Regenerar espais degradats i descontaminar sòls.
Establir un model i espai legislatiu en matèria de residus.
Garantir l’adequada gestió de residus en transport, tractament i recuperació.

Després de la Comissió, els socis arribar a algun punt comú. Es buscarà instal·lar el Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn (SDDR), encara que amb estudis previs i programes pilots, per a adequar-ho a les necessitats. Un model amb història en altres països, pel qual els ciutadans i ciutadanes poden recuperar part dels diners pagats per llandes o botelles en depositar-los en contenidors especials.

La normativa afectarà el dia a dia de nombrosos sectors, també del públic. Segons es detalla en l’Article 15, la Generalitat Valenciana “aprovarà un pla de contractació pública sostenible i d’innovació i impuls a l’economia circular”. Un aspecte que, segons es va anunciar, seria revisat també per PSPV i Compromís, que portaria aquesta política a diversos àmbits, com la gestió de residus orgànics en menjadors escolars, o la prioritat de compra de productes de disseny ecològic.

Un altre dels aspectes que més criden l’atenció és el relatiu a l’aigua; els establiments d’hostaleria i restauració tindran obligació d'”oferir la possibilitat de consum d’aigua no envasada, de manera gratuïta”. Aquest punt, també subjecte de revisió, és una pràctica habitual en altres territoris, com en la Comunitat de Madrid.

10 cèntims per llanda

La Llei contempla el sistema SDDR que, d’altra banda, ja es va estudiar i va parlar de possible paper en el Pla Integral de Residus. Segons el projecte de la norma, el buscat seria que, en 2025, “el 90% de les botelles de plàstic es recullen” mitjançant aquest sistema, així com les llandes de refrescos.

Tal com es va apuntar anteriorment, l’usuari o usuària depositaria l’envàs en una màquina disposada, que donaria a canvi uns 10 cèntims. No es tracta d’uns diners ‘gratis’; aquests cèntims anirien sumats al preu habitual del producte; és a dir, es recuperarien.

La norma aborda, també, prohibir els gots, coberts, plats i palletes de plàstic d’un sol ús, així com la possible obligació que, al costat de les màquines expenedores, les empreses hagen de disposar una font d’aigua pública. “Si volem complir en bones condicions els índexs marcats en la Comissió Europea en 2030-2050, hem de començar ja, d’una manera important”, va assenyalar Mollà.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

deu − dos =

art en blanc