25n
25N
25N

Soler: "La Llei del Joc augmenta la seguretat en fixar el control d'accés a peu de carrer"

Soler: "La Llei del Joc augmenta la seguretat en fixar el control d'accés a peu de carrer"
05/02/2020 -

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat aquest dimecres, durant la seua intervenció en el debat de totalitat del projecte de Llei de Joc en el ple de Les Corts, que “la nova norma augmenta la seguretat i fomenta el joc responsable en establir, per primera vegada, un control d’accés als locals a peu de carrer per a impedir que accedisquen menors o persones amb problemes d’addicció”.

L’anterior llei únicament regulava l’accés a la part fitada del saló on existeixen màquines que donen majors premis (3.000 euros), però ara el control d’accés es realitzarà a la porta mateixa de l’establiment, la qual cosa augmenta la seguretat.

El nostre objectiu ha sigut protegir la posició feble, la del jugador, enfront de la posició dominant, la de l’organitzador. Tot això amb especial atenció a les persones amb patologies i als menors que, per manca de maduresa, no destrien o no controlen adequadament els riscos que comporta el joc”, ha subratllat Vicent Soler.

Així mateix, Vicent Soler ha assenyalat que “des del Consell acollim bé la proposta dels grups parlamentaris de fixar en 850 metres la distància de seguretat entre els locals de joc i els centres educatius, sanitaris i recintes esportius, així com l’aplicació d’una moratòria de quatre anys per a autoritzar nous locals i explotacions de màquines”.

El projecte de llei de joc presentat pel conseller també reclassifica els diferents tipus d’infraccions i es revisa les seues quanties, de manera que les conductes més greus, per exemple, la concessió de préstecs a persones jugadores o la manca de sistemes de control i vigilància per a protegir l’accés a persones vulnerables, tindran sancions que oscil·len entre 6.001 i 600.000 euros. Aquesta recaptació es destinarà a la prevenció i assistència de la ludopatia.

“L’Administració, com a regulador, ha de garantir tant la llibertat d’empresa per a exercir una activitat econòmica, com les condicions en què es pot exercir aquesta activitat protegint als col·lectius més vulnerables”, ha indicat Soler.

La primera llei de la legislatura

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha destacat que “aquesta és la primera llei de la segona legislatura del Botànic”, un fet que, sens dubte, “valora el compromís renovat que l’actual Consell va contraure per a regular el sector del joc, una matèria de gran importància no només econòmica, sinó també social”.

La tramitació d’aquesta normativa en Les Corts es va iniciar la passada legislatura, en concret el 6 de novembre de 2018, però la dissolució de Les Corts a conseqüència de la convocatòria d’eleccions va provocar la declaració de caducitat de tots aquells projectes de llei que estaven tramitant-se.

Una vegada es va constituir el nou Consell reprenem com més prompte millor la tramitació parlamentària del text. Considerem que obrir quan abans de nou el debat era una oportunitat perquè els grups parlamentaris, aprofitant l’experiència prèvia, pogueren madurar les seues aportacions i millores en el text.

L’anterior llei data de 1988 i ja havia quedat desfasada, per a donar resposta al nou context en què es desenvolupa l’activitat del joc i als nous sectors sobre els quals té impacte.

Joc online

La nova llei també regula el joc no presencial per mitjans electrònics, telemàtics o de comunicació a distància. D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana es converteix en la quarta autonomia a regular el joc online, després de Madrid, Castella i Lleó i el País Basc.

Fent un pas més endavant, s’introdueix la regulació del joc online, considerant com a tal aquell que estiga organitzat per empreses autoritzades en la nostra comunitat i que tinguen la seua unitat central de joc situada en el nostre territori.

Això és important en una comunitat receptora de visitants, com és el nostre cas, perquè la nostra competència i tributació, si escau, s’exercirà no per la residència habitual del jugador, sinó per la ubicació física dels servidors, que és on entenem que es materialitza l’acció del joc.

Es redueix el termini d’instal·lació de màquines tipus B a cinc anys

Per a regular l’activitat econòmica del joc amb màquines es preveuen tres mesures. La primera, es redueix el termini d’autorització d’instal·lació de les màquines tipus B a cinc anys i s’estableix que la renovació de les autoritzacions, també per un període de cinc anys, haurà de ser expressament per al propietari del local i per a l’empresa operadora.

La segona, se suprimeix l’actual contingentació d’aquesta mena de màquines i s’evita així el desenvolupament d’un mercat poc sa i amb caires especulatius, basat en la compravenda de concessions administratives. Amb la nova regulació, serà el mercat el que determine el nombre de màquines operatives.

La tercera mesura introdueix la suspensió temporal de màquines, la qual cosa permetrà pagar només la tributació corresponent en els trimestres en què totalment o parcialment s’explote la màquina. Aquesta és una reivindicació tradicional del sector que, d’altra banda, no suposarà, com per exemple, la destrucció de la màquina.

Joc responsable

El nou text incideix en la política de joc responsable i joc moderat, amb particular atenció als col·lectius de risc i a les persones menors d’edat i amb especial protecció a la salut i seguretat de les persones consumidores del joc.

“L’exercici de les activitats de joc s’ha d’abordar des d’una política integral de responsabilitat social corporativa i d’actuació administrativa coordinada i no només des d’una perspectiva econòmica”, ha assenyalat Soler.

Apostes de pilota valenciana

“Vull acabar fent referència a les apostes en un element molt identitari nostre, de la Comunitat Valenciana com és la pilota valenciana, on, de sempre, s’ha practicat el joc en forma d’apostes”, ha expressat el conseller.

El projecte de llei preveu, evidentment, la legalitat d’aquestes apostes, encara que reconeix la necessitat d’una regulació específica. Així, en la llei es contempla una regulació provisional que, sense sotmetre l’activitat en els mateixos requisits que per a les apostes ordinàries, permetrà un cert control administratiu, tant sobre com es fa com sobre qui intervé.

S’exclouen les apostes en la pilota valenciana de la tributació general de la mena del 20% que regeix per a les apostes, i es fixa una tributació de l’1,5% que ha sigut consensuada amb el sector i que es troba alineada amb la tributació altres comunitats autònomes per a apostes similars en jocs tradicionals.

Vicent Soler ha agraït també als funcionaris del servei del joc la gran tasca tècnica feta i als grups parlamentaris les seues aportacions.

Un sector en expansió

L’evolució expansiva del sector del joc és evident. L’últim informe de joc a la Comunitat Valenciana constata que la majoria dels subsectors han experimentat un lleuger increment de l’activitat, amb especial intensitat les màquines de tipus B especials, situades en els salons de joc i bingos i les màquines de tipus C instal·lades en els casinos, així com el joc de les apostes i la modalitat del bingo electrònic.

Així i tot, l’aparició de les noves tecnologies de la comunicació està transformant el món, amb la introducció de canvis radicals en la manera de viure i, com no podia ser d’una altra manera, en la pràctica de l’oci. En aquest context, ha sorgit un nou oci online que afecta directament l’oferta de joc.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 18 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19