25n
25N
25N

La llei d'acompanyament obri la porta a tarifes pactades en taxis i acc√©s de bicis i patinets al transport p√ļblic

Simplifica els requisits per a accedir a ajudes al lloguer per raons socials i crea un Observatori Fiscal

La llei d'acompanyament obri la porta a tarifes pactades en taxis i acc√©s de bicis i patinets al transport p√ļblic
07/10/2019 -

El projecte de Llei de Mesures Fiscals, de Gesti√≥ Administrativa i Financera i d’Organitzaci√≥ de la Generalitat, m√©s coneguda com a llei d’acompanyament, obri la porta a la possibilitat de prestar el servei de taxi amb tarifes pactades pr√®viament entre usuaris i conductors, mitjan√ßant l’√ļs d’aplicacions m√≤bils, aix√≠ com a l’acc√©s a mitjans de transport p√ļblic amb bicicletes i vehicles de mobilitat personal (patinets el√®ctrics, monopatins i monocicles, entre altres) plegats.

Aix√≠ ho ha anunciat el conseller d’Hisenda i Model Econ√≤mic, Vicent Soler, que ha presentat el projecte de llei d’acompanyament 2020 despr√©s de la reuni√≥ extraordin√†ria del ple del Consell celebrada aquest dilluns. Segons ha destacat, en aquesta ocasi√≥ es modifiquen 32 lleis, un decret llei i un decret. D’ells, sis responen a raons organitzatives.

El text ser√† enviat al Consell Jur√≠dic Consultiu i el Comit√© Econ√≤mic i Social perqu√® realitzen els seus respectius informes. Preguntat per qu√® passaria amb aquesta llei d’acompanyament si al final el Consell opta per prorrogar els pressupostos de 2019, el conseller ha explicat que passaria a tramitar-se en Corts com una llei ordin√†ria.

Despr√©s de remarcar que l’objectiu principal d’aquestes modificacions legals √©s “fer realitat la pol√≠tica d’impuls econ√≤mic, drets socials i dec√®ncia c√≠vica” iniciada pel Consell del Bot√†nic, per la qual cosa s’inclouen mesures d’aposta per l’habitatge social, per a participaci√≥ social en l’√†mbit tributari i actuacions sectorials en agricultura, serveis i mobilitat sostenible.

En mat√®ria d’habitatge social, la llei inclou quatre mesures, la primera de les quals se centra a simplificar els requisits per a accedir a les ajudes al pagament del lloguer per raons socials, humanit√†ries i de car√†cter p√ļblic, acreditades amb informe favorable dels serveis p√ļblics.

Fins ara era complicat que persones en situaci√≥ de vulnerabilitat pogueren ser beneficiaris, ja que havien d’estar al corrent de les seues obligacions fiscals i tribut√†ries. Ara l’objectiu √©s que les persones que necessiten un habitatge urgentment i no ho estiguen puguen tamb√© accedir a elles.

Aix√≠ mateix, contempla mesures per a incrementar el parc p√ļblic d’habitatge per a incorporar amb car√†cter immediat immobles residencials a trav√©s de la compravenda, arrendament o convenis amb entitats privades. Es facilitar√† als titulars de contractes de compravenda d’habitatges de promoci√≥ p√ļblica de la Generalitat la possibilitat de resoldre la relaci√≥ jur√≠dica existent amb l’administraci√≥, sempre tenint en compte el preu m√†xim de la venda legalment establit per als habitatges.

Es modifica tamb√© la normativa de manera que ja no ser√† obligatori per al beneficiari l’asseguran√ßa contra incendis en habitatges de promoci√≥ p√ļblica, del qual es far√† c√†rrec la Generalitat.

Tamb√© es modifica la Llei per a la Funci√≥ Social de l’Habitatge pel que fa al lloguer solidari per a mobilitzar l’habitatge buit de les persones f√≠siques que necessite ser rehabilitada. D’una banda es canvia el termini de cessi√≥ del particular a la Generalitat dels sis anys actuals a huit per a adequar-lo a la duraci√≥ del contracte de lloguer que figura en la modificaci√≥ actual de la Llei d’Arrendaments Urbans.

Per una altra, s’inclou la possibilitat que, en cas que el preu de la rehabilitaci√≥ a realitzar per la Generalitat siga inferior al preu del lloguer de mercat d’aquest per√≠ode de huit anys, es permeta tamb√© compensar econ√≤micament al particular.

IGUALTAT

Aix√≠ mateix, es modifica la Llei per a la Igualtat entre dones i homes per a ampliar la funci√≥ del compliment del principi d’igualtat i no discriminaci√≥ en la publicitat dels mitjans de comunicaci√≥ social de titularitat p√ļblica a tots els mitjans de comunicaci√≥ social o qualsevol altre mitj√† de difusi√≥.

S’incorpora tamb√© l’impuls per part del Consell per a desagregar les dades per sexes en totes les estad√≠stiques i investigacions que es duguen a terme en la Comunitat, i es canvia la denominaci√≥ del Consell Valenci√† de la D√≥na per Consell Valenci√† dels Dons per a recollir un concepte m√©s plural i inclusiu.

OBSERVATORI FISCAL I AUDITORIES

Quant a les mesures en mat√®ria tribut√†ria, es contempla la creaci√≥ de l’Observatori Fiscal per a donar entrada a la societat civil en la gesti√≥ de l’Ag√®ncia Tribut√†ria Valenciana.

A m√©s, inclou com a novetat l’obligaci√≥ que les fundacions compten amb un auditor intern, tal com ocorre amb la resta del sector p√ļblic de la Generalitat. Fins ara nom√©s era obligat√≤ria la pres√®ncia de l’auditor en les entitats del sector p√ļblic empresarial, per√≤ no en el fundacional.

MOBILITAT, HORTA I PIP

D’altra banda, la llei d’acompanyament inclou la modificaci√≥ normativa per a fer possible la prestaci√≥ del servei del taxi mitjan√ßant tarifes pactades pr√®viament entre usuaris i conductors, establides reglament√†riament. Segons ha indicat el conseller, aquesta mesura at√©n les reivindicacions del sector del taxi, dels usuaris i s’aplicar√† mitjan√ßant aplicacions per a tel√®fons intel¬∑ligents.

“Es tracta d’intentar que cada vegada hi haja millor compet√®ncia, profitosa, bona per a l’usuari i fer m√©s competitiu el sector”, ha requerit Soler.

Aix√≠ mateix, es permetr√† l’acc√©s a mitjans de transport p√ļblic amb bicicletes i vehicles de mobilitat personal, que es podran pujar plegats al pis baix, sense m√©s limitacions que les derivades de la seguretat o dels moments d’ocupaci√≥ molt alta. S’hauran de seguir les indicacions concretes dels operadors per a “pertorbar el m√≠nim possible a la resta de viatgers”. L’objectiu √©s fer m√©s f√†cil el seu √ļs i lluitar aix√≠ contra el canvi clim√†tic.

El projecte de llei contempla l’ampliaci√≥ del termini per a sol¬∑licitar la protecci√≥ d’√†rees de l’horta de Val√®ncia degradades. Els ajuntaments disposaran ara de 5 anys (a partir de l’aprovaci√≥ del PAT de l’Horta) per a sol¬∑licitar que aqueixos espais degradats passen a ser declarats ‘Enclavaments de recuperaci√≥ d’horta’.

Tamb√© s’amplia el Pla d’Inversions productives (PIP) fins a desembre de 2021 per a garantir que els projectes dels ajuntaments es puguen executar. Soler ha recordat que es tracta del “fam√≥s Pla Camps”, en el marc del qual molts ajuntaments es van trobar en 2015 projectes “incre√Įbles” que van ser redefinits i ara “seria una injust√≠cia que alguns es quedaren despenjats.

TAXES I PUJADA DE SOUS

Preguntat sobre si la llei contempla alguna pujada de taxes destacable, Vicent Soler ha explicat que b√†sicament es tracta d’un augment amb relaci√≥ a l’IPC. Respecte a si estableix pujada de sous, ha indicat que s√≠, concretament a tres funcionaris: la interventora general de la Generalitat i el director general d’Intervenci√≥ i l’Advocada de la Generalitat.

Ha remarcat que es tracta de llocs que la llei exigisca siguen ocupats i el que es pret√©n √©s que per accedir a un c√†rrec p√ļblic no perden diners. “S√≥n tres persones de primer nivell, la gent no ha d’estar en pol√≠tica per a guanyar diners, per√≤ tampoc ha de ser un sacrifici per a la fam√≠lia”, ha dit, destacant que “no es premia a ning√ļ, el que es fa √©s no castigar a ning√ļ”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 − 15 =