caixa popular

L’exposició «Prehistòria i Còmic» arriba a Elx de la mà del Museu de Prehistòria de València

L’exposició «Prehistòria i Còmic» arriba a Elx de la mà del Museu de Prehistòria de València
23/03/2018 -

El circuit itinerant 2018 de l’exposició ‘Prehistòria i còmic’ fa la seua tercera escala i s’instal·la al Museu Arqueològic i d’Història d’Elx, on es podrà visitar des del dissabte 24 de març fins a l’1 de juliol. Després d’haver passat per Xàtiva i Sagunt, la mostra produïda pel Museu de Prehistòria de València, que depèn de la Diputació, ix de la província de València i arriba a la ciutat alacantina.

La inauguració de la mostra tindrà lloc el dissabte 24 de març a les 11.30 hores amb l’assistència del diputat de Cultura, Xavier Rius, l’alcalde d’Elx, Carlos Gonzàlez, i la regidora d’Educació i Cultura, Patricia Macià.

L’objectiu d’aquesta producció és que els visitants, des dels més menuts fins els més majors, es capbussen en un món de ficció i gaudisquen d’un ampli ventall de coneixements i peces culturals.

Reflexions científiques i personatges inoblidables

La mostra ofereix una mirada sobre el món del còmic des de la pròpia prehistòria de la mà de les grans icones universals presents en l’imaginari i que remeten directament als temps més remots. L’exposició recopila una gran diversitat de còmics amb més de 100 exemplars publicats des de principis del segle XX fins a l’actualitat.

El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica: un recorregut des de les primeres il·lustracions de l’origen de la Humanitat i que va des de mitjan segle XIX a l’actualitat; una picada d’ullet a l’art rupestre llevantí com la primera narració gràfica en les nostres terres; i la novel·la de ficció com a font d’inspiració de molts autors de còmics.

L’exposició, a més, fa un repàs pels diferents personatges que apareixen en els còmics. Aquesta revisió va des de la visió més infantil i caricaturesca fins a la més realista, i inclou també herois selvàtics o essers primitius monstruosos. A través d’aquests personatges es descobreix un món fantàstic poblat per protagonistes inoblidables del còmic espanyol com ‘Purk l’Home de pedra’, el ‘Xicotet Pantera Negra’, ‘Altamiro de la cova’ o ‘Hug el troglodita’. Tots aquests comparteixen escenari amb icones del còmic americà com Alley Oop, Tor, Els Picapedra o Turok, i amb altres herois prehistòrics del còmic francòfon com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo’ hounâ.

El tercer espai de la mostra s’estructura en cinc blocs que corresponen a conceptes clau que l’imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: els útils, el foc, el món de les feres, l’art paleolític i el megalitisme. Tot aquest desplegament de paper està recolzat per rèpliques de materials arqueològics del Museu de Prehistòria de València com fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns o armes.

El recorregut de l’exposició està acompanyat a més per planxes, il·lustracions, entrevistes a quatre reconeguts il·lustradors espanyols i francesos, i també animacions en 3D. Al final de la exhibició s’hi troba també una biblioteca infantil amb còmics ambientats en la prehistòria i un espai lúdic i didàctic on reflexionar sobre els grans tòpics i anacronismes de la prehistòria.

La instal·lació d’aquest treball a Elx és un exemple més de la bona relació històrica que mantenen entre sí les dos institucions museístiques. Totes les mostres itinerants que ha realitzat el Museu de la Prehistòria de València, com ‘Les dones en la prehistòria’ i ‘Restes de vida. Restes de mort’, han passat per les sales del MAHE.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + un =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris