caixa popular

Les matrones de l'Hospital Vega Baixa guanyen un premi per la seua recerca sobre les necessitats de les dones climatéricas

La necessitat d’informació sobre el climaterio és la necessitat més demandada per les dones consultades en l’estudi

Les matrones de l'Hospital Vega Baixa guanyen un premi per la seua recerca sobre les necessitats de les dones climatéricas
19/06/2017 -

Les matrones que han finalitzat enguany la seua formació en l’Hospital Vega Baixa, dependent de la Conselleria de Sanitat, han guanyat el premi de l’Associació de Matrones de la Comunitat Valenciana amb un treball de recerca que estudia les necessitats de salut sentides per les dones climatèrica en el seu departament de salut.

Aquest projecte de recerca, dut a terme per Vanesa Ballester, Sara Martínez i Noelia Puche, s’engloba dins de la seua formació com a residents de l’especialitat d’obstetrícia i ginecologia. En ell han treballat durant els dos anys que dura la seua formació i es presenten els resultats i la metodologia utilitzada al final de la formació.

Gràcies a la recerca qualitativa de teoria fonamentada, i a través d’entrevista semiestructurades a dones d’edats compreses entre els 40 i els 65 anys, s’ha pogut avaluar les necessitats sentides per les dones climatèrica i comparar-les amb els recursos oferits pel Programa de Salut de la Dona Major de 40 anys que està en marxa a la Comunitat.

Anualment 47 milions de dones entren en etapa climatèrica. Les estadístiques de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) mostren que en pocs anys s’aconseguirà la xifra mundial de 750 milions de dones postmenopàusica, actualment el 33% de la població femenina es troba en el període de postmenopàusic.”

Després de la recopilació de la informació transmesa per les dones i després de ser analitzada es va arribar a la conclusió que la necessitat d’informació sobre aquesta etapa, és la necessitat més demandada per la mostra a estudi. Després d’aquesta primera necessitat sentida, li segueix les activitats grupals i interactives tals com a reunions, xarrades d’educació sanitària, debats, grups d’autoajuda i discussió, activitats d’exercici físic i oci diverses, a més de la figura d’un personal sanitari de referència a qui poder dirigir-se.

“Els resultats obtinguts ens van portar a considerar la importància d’augmentar l”Educació per a Salut (EpS)’ en el climateri, ja que la EpS adquireix gran rellevància pel seu paper preventiu. Amb ella es pretén que la dona se sensibilitze, augmente els seus coneixements sobre diversos temes, canvie actituds i prenga decisions informades que l’ajuden a aconseguir un grau òptim de salut i benestar” Sara Martínez Jara, coautora del treball i resident de matrona de l’hospital.

“En l’actualitat s’està ampliant la formació i la preparació dels professionals sanitaris, especialment de les matrones, amb l’objectiu de tractar d’una forma optima a les dones en l’etapa del climateri”, ha assenyalat Fuensanta Martínez, tutora responsable de formació i matrona de l’Hospital d’Oriola.

Durant l’estudi es va observar el desconeixement de les dones respecte a les funcions de la matrona, sense ser aquestes coneixedores de l’accessibilitat a aquest professional sanitari. “La matrona estem capacitades per a prestar assistència en aquesta etapa de la vida de la dona i en moltes altres de la seua vida Les matrones som les que estem en estret contacte amb les dones en tot el seu cicle vital, prestem consell reproductiu, fem educació sexual i assistim durant l’embaràs, puerperi i climateri”, ha afirmat Olaya Bernabé, Supervisora del servei d’Obstetrícia de l’Hospital Vega Baixa


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 2 =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris