25n
25N
25N

Les Falles ja formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

L’alcalde assegura que ha sigut “un premi per a tota la ciutadania, que, a més, reconeix l’esforç de tots els que han treballat per aconseguir-ho”

Les Falles ja formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat
01/12/2016 -

La UNESCO ha acordat este dimecres per unanimitat que la festa de les Falles siga declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. “Esta decisió–en paraules de l’alcalde de València, Joan Ribó- és un premi per a tota la ciutadania de València i per a les ciutats i pobles que celebren les falles i, en especial, per a totes les persones que fan possible esta festa. 

L’alcalde Joan Ribó ha fet estes reflexions en fer-se pública esta concesió, al termini de l’onzena Assemblea que esta organització ha celebrat en la seu de l’ONU, a la capital d’Etiòpia, Addis Abeba, des d’on el regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, li ha donat la notícia. 

“Este premi suposa un reconeixement de les falles a nivel mundial”, ha manifestat Joan Ribó, qui, al comparéixer davant els mitjans de comunicació “ha destacat el caràcter cultural de la festa fallera”, i ha agraït la tasca “del món faller, dels artistes fallers i tots els professionals que treballen al voltant de esta festa, així com al regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i a tots els responsables públics que l’han precedit en el càrrec”. 

Per a celebrar que les Falles formen part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat al Saló de Cristall de l’Ajuntament s’han donat cita el President i la Vicepresidenta de la Generalitat, Ximo Puig i Mónica Oltra;  el Conseller de Cultura, Vicent Marzà; la Fallera Major de València, Raquel Alario, i l’Artista Major del Gremi, José Ramón Espuig, acompanyats dels regidors de la Corporació. Tots ells han compartit l’alegria i satisfacció amb els membres de l’equip de Govern Municipal i resta de Corporació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha resaltat “el que hi ha darrere d’esta concessió, que és el treball del món faller, la convivència, l’agermanament i els valors que es viuen a les Falles, un fet cultural, social i solidari i d’extraordinària projecció internacional que ara té l’oportunitat de reviscolar als actors fonamentals de la festa”.

En representació del món faller, la Fallera Major de València, Raquel Alario, també ha agraït “el treball del col·lectiu faller per mantindre viva la festa i la cultura”, i ha manifestat “que ser patrimoni de la humanitat és un camí en el que el món faller ha d’estar més unit que mai per continuar treballant per la festa”.

Per últim, en nom dels artistes fallers, l’Artista Major del Gremi, José Ramón Espuig, ha afirmat que este reconeixement mundial “és la recompensa al treball del nostres avantpassats i és el regal que deixem als nostres nets”.

Per altra banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha parlat també “com a fallera”, ha felicitat “a tots els valencians i valencianes i a tota la humanitat perquè acaba de rebre un regal que és una festa, una identitat, un fet cultural extraordinari i grandiós”.

Els portaveus del govern municipal, Sandra Gómez i Jordi Peris també s’han referit a esta fita. Així, Gómez ha destacat que “les falles són patrimoni de la humanitat gràcies als fallers i falleres, als artistes i a totes les persones que han ajudat estos anys per tal d’arribar al punt que estem hui”. Peris ha afegit que “estem davant un triomf de la societat valenciana, que ha treballat incansablement les falles tinguen este reconeixement que és un estímul per continuar millorant”.

Celebracions a partir de este dimecres

Les celebracions van continuar la vesprada d’este dimecres en l’esplanada de les Torres de Serrans, on es va plantar una Falla que reproduirà el cartell de la candidatura de Falles UNESCO, obra de l’artista Juanjo García. La falla està impulsada per l’Ajuntament amb el suport del món faller i resta de ciutadania.

El pròxim diumenge 4 es celebrarà un acte institucional al Palau de la Generalitat i posteriorment un acte popular, amb la Cremà d’eixa falla, a les Torres de Serrans. Prèviament, l’alcalde, el President de la Generalitat i la Fallera Major de València faran una Crida a la Humanitat per a disfrutar de la festa que ja és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 − 7 =