Les entitats memorialistes demanen a Justícia un protocol per a exhumar a víctimes de la guerra civil i el franquisme

El seu objectiu és l'elaboració de la futura Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

Guardar

La consellera Gabriela Bravo i el director general de Reformes Democràtiques, José García Añón, han mantingut una reunió de treball amb representants d'una trentena d'entitats memorialistes per a intercanviar idees i recaptar la seua col·laboració en el procés d'elaboració de la futura Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana.

A l'inici de la trobada, la consellera Bravo ha informat als assistents sobre les línies mestres de l'esborrany de la norma en el qual ja s'està treballant, l'objectiu últim de la qual és establir el règim jurídic que empare les iniciatives, actuacions i òrgans dedicats a la recuperació de la memòria democràtica de la comunitat.

"La norma servirà per a garantir el dret de la societat a conèixer tota la veritat dels fets esdevinguts des de l'inici de l'aixecament militar contra la República, i canalitzar les diferents mesures i actuacions a realitzar per a reconèixer a les víctimes de la guerra civil i la dictadura i reparar l'oblit al que van ser condemnats", ha explicat la consellera..

Entre les preocupacions que han manifestat els representants de les organitzacions memorialistes destaca la necessitat de protocolizar mitjançant un manual les exhumacions de restes, així com la creació d'un banc d'ADN que facilite el procés d'identificació dels mateixos. També han insistit en la necessitat de millorar la gestió dels arxius públics i privats que conserven documentació sobre aquells successos, així com l'accés a aquests registres.

Les entitats memorialistes han plantejat altres preocupacions que excedeixen el marc competencial de la conselleria, com l'anul·lació dels processos judicials oberts durant la dictadura judicial i les seues conseqüències o la creació d'una Fiscalia Estatal de la Memòria.

Al final de la trobada, la consellera Bravo ha destacat la labor i esforç que aquestes entitats han dut a terme durant tots aquests anys i la necessitat de comptar amb les seues experiències i coneixements per a poder dur a terme aquest projecte.

"Les vostres opinions, suggeriments i crítiques són un primer pas imprescindible en la nostra obstinació per aconseguir que aquest esborrany es convertisca en una llei de tots i per a tots i siga un instrument útil per a defensar els drets humans i els valors democràtics de concòrdia, convivència i pluralisme polític a la Comunitat Valenciana, la qual cosa es tradueix a avançar cap a la consolidació de la convivència democràtica en la societat valenciana", ha conclòs Bravo.

Destacats