Les Covetes es rehabilitaran com a comerços de caràcter artesanal, cultural o de venda d'antiguitats

Guardar

covetes de sant joan conservacion valencia vlxextrafoto carles desfilis-1
covetes de sant joan conservacion valencia vlxextrafoto carles desfilis-1

L'Ajuntament de València ha acordat renunciar al dret de retracte en l'adquisició de Les Covetes dels Sants Joans, amb l'objectiu que els propietaris particulars agrupats en l'Associació Recuperem les Covetes donen l'impuls de rehabilitació i posada en ús que es considera òptim per a aquests espais històrics de la ciutat. Així ho ha anunciat aquest matí l'alcalde, Joan Ribó, en una videoconferència de premsa, acompanyat pels vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo.

Tal com ha subratllat l'alcalde, Joan Ribó, «fem una renúncia expressa al dret de retractament per a poder regularitzar la situació de 6 propietaris actuals que ho necessitaven per a continuar la tramitació del projecte de rehabilitació». Atés que les Covetes no poden ser destinades a servicis relacionats amb La Llotja, atés que reuneixen les condicions per a reubicar personal municipal amb caràcter permanent, i atés que tampoc seria aquesta l'única solució per a preservar els valors patrimonials, davant l'existència de propietaris interessats en la seua rehabilitació, l'Ajuntament ha optat per garantir un ús adequat i garantit d'aquestes construccions «que remeten a la nostra història i a la nostra identitat», ha assegurat l'alcalde.

El dret de retracte és un dret d'adquisició preferent pel qual el seu titular (en aquest cas l'Ajuntament de València, per tractar-se d'unes edificacions en entorn BIC i afectades pel Pla Especial de Protecció de Ciutat Vella) té la facultat d'adquirir un determinat bé o dret. És la decisió aconsellada des del Servici Municipal de Patrimoni Històric «per tal d'afavorir la rehabilitació de Les Covetes, de manera que puguen estar en condicions disponibles de recuperar l'activitat comercial i ajudar a la protecció i promoció de l'entorn».

Les Covetes són edificacions que daten de principis del segle XVIII i que es localitzen a la plaça del Mercat com a semisoterranis de poca superfície que albergaven ferralleries i botigues de vell. A l'origen van ser concebudes com a espais amb finalitats comercials amb benefici per a la parròquia dels Sants Joans, i també van albergar transaccions comercials i artístiques, entre altres. A mitjan segle XVIII, van passar a mans privades. En aquests moments, formen part d'un entorn BIC (Bé d'Interés Cultural) format per la plaça del Mercat, La Llotja i l'Església dels Sants Joans. L'Ajuntament remodelarà la plaça, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura, i a més, es podrà recuperar la cota original de l'àmbit en aquest punt. De manera paral·lela, la Fundación Hortensia Herrero escometrà la rehabilitació del temple barroc. "L'alcalde ha destacat l'esforç de coordinació des de l'Ajuntament d'eixes tres obres: la del temple, les Covetes i la mateixa plaça".

«Ens semblava el més lògic donar cabuda a l'activitat privada per a portar endavant l'adequació i posada en ús d'aquest patrimoni cultural de la ciutat», ha subratllat la vicealcaldessa i portaveu Sandra Gómez. D'aquesta manera, l'Ajuntament es retrau i accepta la venda de Les Covetes de 6 propietaris privats a l'agrupació de propietaris que serà l'encarregada de fer la rehabilitació i adequació d'ús. Gómez ha recordat que el PEP de Ciutat Vella estableix l'ús que es preveu per a aquests espais, que haurà de ser de caràcter comercial, però únicament de compravenda d'antiguitats i artesania, o per a la seua adequació com a llibreries (ús cultural), per la qual cosa s'ha considerat més oportú que aquesta activitat comercial recaiguera en mans particulars i no del Consistori.

BONIFICACIÓ DE L'IBI ALS COMERÇOS EMBLEMÀTICS

D'altra banda, l'Ajuntament de València, a través de l'Àrea d'Hisenda, ha acordat ampliar enguany, per les circumstàncies excepcionals, el termini de sol·licitud de la bonificació del 95% de l'IBI (Impost sobre Béns immobles) als comerços emblemàtics de la ciutat. Aquest ha sigut un altre dels acords de la Junta de Govern que ha anunciat la vicealcaldessa, Sandra Gómez.

Gómez ha recordat que la bonificació per als establiments comercials que compliren els requisits per a ser reconeguts com a «emblemàtics» existeix des de fa alguns anys (des de 2013). No obstant això, en les actuals circumstàncies d'estat d'alarma, que ha comportat al tancament temporal dels negocis de tota mena, inclosos aquests locals comercials, i els efectes que això implicarà, l'Ajuntament vol donar suport a l'activitat econòmica i la solvència d'aquestes activitats, així com continuar protegint el patrimoni comú i la identitat històrica.

Per això, tots aquells negocis que poden acollir-se a la denominació de comerços emblemàtics, segons la normativa municipal, i que vulguen beneficiar-se d'aquesta bonificació que arriba al 95%, però que no hagen realitzat la tramitació durant l'exercici 2019, poden fer-ho ara de manera excepcional.

En un altre ordre de coses, la Junta de Govern ha aprovat una partida de 872.000 euros per a subvencions en matèria de cooperació internacional corresponent a l'exercici en curs. «A pesar del moment que vivim, l'Ajuntament de València continua assumint les seues responsabilitats, en aquest cas amb països que viuen situacions bastant pitjors», ha manifestat Sandra Gómez, «i amb el nostre compromís de caminar cap a la consolidació del 0,7% del pressupost consolidat per a accions de cooperació internacional». Finalment, la vicealcaldessa ha anunciat l'aprovació d'una partida de 400.000 euros per al projecte de reforma del Parc de Bombers de Campanar.

Destacats