25n
25N
25N

Les Arts aborda demà la seua relació amb Plácido Domingo

Les Arts aborda demà la seua relació amb Plácido Domingo
26/02/2020 -

La Comissió Executiva del Patronat del Palau de les Arts de València abordarà, durant una reunió aquest dijous, possibles accions arran de la situació de l’artista Plácido Domingo, després de fer públic un comunicat en el qual demana perdó a les dones que el van acusar d’assetjament sexual per “el dolor” causat i accepta “tota la responsabilitat” per les accions denunciades en els últims mesos. Entre els temes que es tractaran figura la petició d’alguns col·lectius de llevar el nom de l’artista al Centre de Perfeccionament del teatre.

El cantant i director espanyol dona nom al Centre de Perfeccionament d’aquest teatre d’òpera i, a més, actua de forma regular en ell. L’última vegada va ser el mes de desembre passat, en ocasió de ‘Nabucco’, en la qual va ser la seua primera representació en un coliseu espanyol després d’esclatar la polèmica.

En aquell moment, Domingo negava en entrevistes a diversos mitjans les acusacions d’assetjament i assegurava que havia sigut “galant, però sempre dins dels límits de la cavallerositat”. No obstant això, aquest dimecres, va emetre un comunicat en el qual acceptava “tota la responsabilitat” per les accions denunciades en els últims mesos. En la mateixa jornada, es coneixia una investigació del sindicat estatunidenc que representa als artistes d’òpera que conclou que el tenor va assetjar sexualment a dones i va abusar del seu poder.

En aquest nou context, la Comissió Executiva –en una reunió ordinària que ja estava fixada des de fa unes setmanes, han puntualitzat a Europa Press fonts de la Conselleria de Cultura– abordarà quina és la seua posició després dels últims esdeveniments. Aquest organisme haurà d’elevar les seues propostes al Patronat per a la seua aprovació.

Un dels temes que està sobre la taula és el canvi de nom del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, una reivindicació que ja havien expressat col·lectius feministes. A més, Compromís ha presentat a Les Corts Valencianes una iniciativa per a demanar al Govern valencià que impulse un procés participatiu per a canviar la denominació d’aquest centre d’alt rendiment musical.

“COHERÈNCIA AMB VALORS I ÈTICA”

Ahir, en una roda de premsa per a presentar el muntatge ‘Il viaggio a Reims’, el director artístic d Lels Arts, Jesús Iglesias Noriega, va declarar que els òrgans de govern del teatre anaven a estudiar el cas per a actuar “en coherència amb valors i l’ètica” de la institució cultural.

Recordava així mateix que Les Arts “té un estricte protocol d’actuació contra l’assetjament laboral, siga moral, sexual o discriminatori en qualsevol cas”, i asseverava que en el coliseu valencià no hi ha constància de cap denúncia ni queixa sobre el tenor.

En la mateixa línia, des de la Conselleria de Cultura apunten que Les Arts “com a institució condemna qualsevol conducta contra la integritat de les persones i a aquest efecte manté un estricte protocol d’actuació per a casos d’assetjament”. Per tant, els òrgans de govern estudiaran les informacions i, “en coherència amb els valors d’aquesta institució, es valoraran les possibles conseqüències”.

Aquest dimecres continuen les reaccions a les manifestacions de Domingo. El Teatre l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) del Ministeri de Cultura i Esport) ha decidit cancel·lar les seues actuacions previstes en el Teatre Nacional de la Zarzuela per al 14 i 15 de maig pròxims.

Segons ha assenyalat l’INAEM en un comunicat, “davant la gravetat dels fets i després de les declaracions de Plácido Domingo en les quals assumeix la “plena responsabilitat de les seues accions” i “en solidaritat amb les dones afectades” es pren la decisió de cancel·lar la seua presència.

En tot cas, precisa que les funcions de Luisa Fernanda, en les quals anava a participar l’artista, es mantindran en la programació del teatre. “L’INAEM i el Ministeri de Cultura i Esport manifesten el seu ferm suport a les dones i el rebuig a tota mena d’assetjament, comportament abusiu o expressió de dominació”, conclou.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − 16 =