25n
25N
25N

Les alfàbegues de Bétera no aconsegueixen el rècord

Les plantes s’han quedat prop de l’altura rècord, però no ho han aconseguit per la falta de calor en relació a altres anys

Fotografía: Ayto. Bétera

Les alfàbegues de Bétera no aconsegueixen el rècord

Com cada any, Bétera celebra les seues festes de la Verge de l’Asunción, al costat de la tradicional processó de les alfàbegues d’aquest dimecres. La previsió d’enguany era que les mates d’alfàbrega superaren el rècord històric, situat en els 2,86 metres d’alçada, de 2012, però les temperatures no han afavorit el creixement de les plantes, igual que va ocórrer l’any passat.

‘”Criar les alfàbregues és un procediment que es repeteix any rere any i la gran variant perquè cresquen és la calor. El gran enemic és la calamarsa, enguany ha pedregat però afortunadament ha sigut de manera lleu i no ha causat cap problema”. – Explica Asensi’.

Ramón Asensi, mestre alfabeguer, ha assegurat que les temperatures d’enguany han sigut “estranyes”, i que per açò, les plantes no han aconseguit la seua màxima altura. “No ha fet la calor d’altres anys, però les alfàbregues estan bé, estan sanes i açò és el que importa”, confessava Asensi. En la localitat de Bétera s’han plantat un total de 74 mates de la planta aromàtica, 44 en l’hort de “Manolo El Morquero” i les 30 restants en el cementeri, i d’entre elles, 16 han sigut les triades per a la “Rodà”, i la resta han sigut enviades a diversos ajuntaments de la província de València i a centres públics, tals com l’Ajuntament de València, Les Corts Valencianes o el Palau de la Generalitat.

Una aposta ecològica

Enguany, Bétera ha apostat per les alfàbregues ecològiques. Segons s’ha confirmat, les alfàbregues són “totalment ecològiques“, ja que no s’han hagut de protegir de cap plaga, i per tant, no ha fet falta l’ús de productes químics en elles. Segons ha confessat l’encarregat de l’hort, “dels 20 anys que porte conreant-les, és el primer que no he tingut llançar cap pesticida, ja que no hi ha hagut cap pugó, ni mosca, ni gens de res. La gent li les pot menjar si vol”.

El dimarts al matí es realitzarà el sorteig que designe el repartiment de les plantes entre les diferents “obreres”, i a la vesprada, familiars i amics de cadascuna s’encarregaran d’abillar-les i adornar-les amb canyes, tal com mana la tradició. “Enguany les obreres han vist créixer les plantes, han vingut molt a l’hort, la qual cosa m’alegra enormement. No solament han vingut els dies marcats del calendari per actes oficials, sinó també uns altres, sense càmeres ni música, a veure-les créixer, com es feia antigament”, relatava Ramón Asensi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + 13 =

Informacion coronavirus
escalante
escalante
Informacion coronavirus