25n
25N
25N

L'era de la conservació

Des de l’Àrea de Carreteres de la Diputació de València gestionem una xarxa de més de 1.800 quilòmetres de vies interurbanes que són transitades diàriament per centenars de milers de valencians i valencianes per a desplaçar-se entre els nostres municipis, ja siga per motius laborals, per a acudir al metge, fer turisme, practicar esport, … Açò converteix a la xarxa de carreteres provincial en un dels principals mitjans de vertebració del nostre territori, per la qual cosa garantir la seguretat de tots els seus usuaris és hui en dia la nostra més absoluta prioritat.

En aquesta tasca, dur a terme una conservació i manteniment constants de totes les carreteres resulta fonamental. Manteniment que no se circumscriu únicament a l’arranjament puntual d’un senyal caigut o un sot en el ferm o el segat periòdic de les cunetes, sinó que a vegades requereix l’execució d’intervencions de major envergadura que retornen a la via al seu estat original, mitjançant la renovació completa del ferm, de la pintura o de la senyalització.

D’aquestes tasques es responsabilitza el Servei de Conservació i Explotació de Carreteres de la Diputació de València, que compta amb un equip tècnic que supervisa permanentment les nostres carreteres per a detectar les necessitats existents i coordinar tant les labors de manteniment corresponents al manteniment ordinari com eixes actuacions majors, que internament denominem conservació extraordinària.

Així mateix, des d’aquest Servei es resolen totes aquelles emergències derivades d’accidents, de fenòmens meteorològics com a pluges intenses o nevades o de despreniments que poden afectar a la via i que requereixen una intervenció immediata per a restablir la seua viabilitat i funcionalitat.

L’objectiu final de tot aquest tipus d’intervencions és en síntesis el mateix: mantenir la carretera en el seu estat d’origen per a evitar que la deterioració, fruit del pas del temps i de la seua utilització constant, puga acabar suposant un risc per a la seguretat viària. No en va, açò és el que subjau en el mateix significat de la paraula “conservació”, un concepte al que, no obstant això, fruit del nostre compromís per fer de la seguretat viària una prioritat en la nostra gestió, hem volgut portar un poc més enllà.

Dotar-ho d’un ‘plus’, que faça que cada vegada que s’escometa una nova actuació aquesta servisca ja no per a mantenir la carretera en el seu estat d’origen sinó per a fins i tot millorar-la des de la perspectiva de la seguretat viària, ja siga modificant el traçat d’una corba perillosa a fi de suavitzar-la, millorant una intersecció, dotant-la de cunetes de seguretat, modificant la senyalització o fins i tot potenciant el seu ús per part d’un altre tipus d’usuaris mitjançant l’addició de zones reservades al trànsit ciclopeatonal.

Però per a dur a terme aquest tipus de millores funcionals que contribueixen a optimitzar la seguretat i funcionalitat de les carreteres, era necessari augmentar els recursos econòmics destinats a Conservació, i açò és precisament el que hem fet: augmentar de 8 milions d’euros a 11, la partida anual. Un increment proper al 40% que ens permetrà escometre més actuacions globals i més millores funcionals, sense descurar l’atenció a les emergències i el desenvolupament de la gestió ordinària.

Un increment proper al 40% que demostra que l’aposta que iniciem en 2015 no era paper mullat sinó una decisió ferma per millorar la seguretat viària de tot tipus d’usuaris en les carreteres de la Diputació de València, creant una xarxa moderna, adaptada als nous tipus de mobilitat i, sobretot, segura.

Després de diversos mesos de tramitació administrativa, aquest mes de novembre se signaran els nous contractes per a les sis demarcacions en les quals es divideix la xarxa provincial, la qual cosa permetrà començar a engegar aquest nou concepte de gestió, caracteritzat per eixa major dotació econòmica i major capacitat d’actuació, que ens permetrà entrar de ple en “L’era de la Conservació”.

Per Pablo Seguí Granero
Diputat de Carreteres de la Diputació de València

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × un =

bombers
bombers
Valencia activa