25n
25N
25N

L’engany del sarcòfag elèctric

L’engany del sarcòfag elèctric
21/05/2018 -

Un 15 de maig del 2007 una explosió va rebentar els laterals del sarcòfag de formigó que a colp de protesta, a colp de la força de la policia, van anar construint-se en contra d’un barri, un districte, una ciutat.
Hui dia, l’any 2018, després d’11 anys, eixa explosió ens va deixar amb el cor en un puny i confirma el que per activa i passiva volien desmentir per diferents fonts perquè ací en Patraix va ocórrer…. “Les subestacions exploten”.

No solament és la percepció de risc que tenen els ciutadans, perquè sí, en aquest tipus d’instal·lacions, sinó que el fet va ser evident i, a escassos 12 metres de distància dels habitatges, va explotar no solament el que ens venien com una instal·lació seguríssima, sinó que a més, i potser el més important, són els possibles riscos a la salut que poden provocar les ones electromagnètiques en un espai on sempre s’havia dit que aniria un espai dotacional, un jardí, una biblioteca, un… Però no un sarcòfag elèctric.

Fa anys que ens vam assabentar, en un tòrrid mes d’agost, per un article de premsa, que quasi ningú estava atent a eixes xicotetes comunicacions en manera d’article on anunciaven per obligació i exposició pública instal·lacions d’aquest tipus per a poder al·legar, quasi d’amagatons, de forma oculta, que anaven diverses subestacions a construir-se i entre elles la de Patraix. La majoria política de l’Ajuntament repetia que havíem de dirigir la nostra negativa a aquesta instal·lació i tirar la culpa al Govern Central sense més. Nosaltres només volíem que no es fera en eixe espai i que hi havia alternatives per a la seua ubicació si era necessària per a la sostenibilitat de la xarxa elèctrica de la ciutat.

Instal·lació que, per cert, va ser requerit el seu tancament pel Ple de l’Ajuntament de València al Ministeri d’indústria, Xarxa elèctrica Espanyola SAU i Iberdrola SAU i encara malgrat no tenir llicència, perquè va ser qualificada d’activitat perillosa, encara hui no han mostrat intenció de desmantellar-la i traslladar-la prop del llit del riu, ja que no està contemplada en la planificació energètica que està en vigència fins a 2022 en eixa nova ubicació.

Què més fa falta ja per a dir a aquestes grans empreses que siguen sostenibles?, Escolten a la ciutadania per favor!, i per descomptat, escolten als representants que el 29 de juny del 2017 per unanimitat va recolzar una declaració institucional sobre la subestació de Patraix instant al seu tancament per considerar la perillositat en ple nucli urbà de València.

Pot passar temps, pot ser que s’aconseguisca el trasllat, però el que no oblidarem mai serà la pressió, la prepotència, els antidisturbis, els camions entrant per força, el sarcòfag de formigó creixent en els nassos de la ciutadania, i que la queixa fóra dirigida contra l’administració central com a arma llancívola on els que governaven l’Ajuntament no tenien eixa majoria que tant estaven acostumats en aquesta Comunitat, i que portava a girar l’esquena a un clam que hui, tenint eixa majoria en el Govern Central, fan oïdes sordes al crit de: SUBESTACIÓ ELÈCTRICA DE PATRAIX “FÓRA”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 + 19 =

CCCC
torrent