25n
25N
25N

Responsables municipals i l'alumnat de València comparteixen la lectura de la Constitució

Responsables municipals i l'alumnat de València comparteixen la lectura de la Constitució
05/12/2017 -

Amb l’evocació de l’article 10 de la Constitució Espanyola, que parla dels drets fonamentals de la ciutadania, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha encetat hui la lectura compartida de la Carta Magna, un acte que va acordar i definir el Ple de l’Ajuntament per a donar difusió a aquest text legal amb motiu del quaranta aniversari de la celebració del referèndum de 1978, a través del qual s’aprovà el text constitucional.

En aquest acte de difusió de la Constitució, que s’ha celebrat hui a l’Hemicicle de la casa consistorial, també han participat regidors i regidores de l’Ajuntament i xiquets i xiquetes dels col·legis municipals Fernando de los Ríos, Benimaclet i Santiago Grisolía. Tots ells s’han fet ressò de diferents articles que conformen la norma suprema de l’ordenament jurídic espanyol. La lectura d’aquest document històric es completarà demà amb un altre acte, que estarà obert a la ciutadania en general i també inaugurarà l’alcalde en llegir l’article 20 que reconeix i protegeix els drets a expressar-se i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció, així com la producció i creació literària, artística, científica i tècnica.

Joan Ribó, que ha animat la ciutadania per a participar en aquesta lectura col·lectiva, a la que s’ha convidat a diferents entitats socials i fins a 150 xiquets i xiquetes, ha ressaltat la importància d’aquesta norma que ha definit com “una eina de convivència”.

“Jo mateix vaig participar dels moviments que lluitaven per establir la democràcia a Espanya i, per tant, defense la Constitució com a eina de convivència, en la qual han de poder cabre totes les persones i la seua diversitat d’una manera còmoda. A més, reclame que els principis que atorguen a Espanya la capacitat de ser un Estat social i de dret es complisquen, de manera que totes les persones puguen accedir als drets socials que s’inclouen en la mateixa Carta Magna”, ha explicat l’alcalde en la seua intervenció.

Seguidament, i intercalats amb les veus dels xiquets i les xiquetes s’ha escoltat la dels representants públics. La portaveu del grup municipal socialista i regidora de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Sostenible, Sandra Gómez, ha llegit l’article 35 de la Constitució que diu que tots els espanyols tenen “dret a treballar i el dret al treball, a la lliure elecció de professió o ofici, a la promoció a través del treball i a una remuneració suficient per a satisfer les seues necessitats i les de la seua família, sense que en cap cas puga fer-se discriminació per raó de sexe”.

La portaveu de València en Comú i regidora d’Habitatge, María Oliver, ha recordat el dret dels espanyols a gaudir d’un habitatge digne i adequat que recull l’article 4, que també parla dels poders públics “que hauran de promoure les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per a fer efectiu aquest dret, regulant la utilització del sòl d’acord amb l’interés general per a impedir-ne l’especulació”.

Per la seua banda, el portaveu de Compromís i regidor de Cultura Festiva. Pere Fuset, també ha participat amb la lectura de l’article 156 que diu que les Comunitats Autònomes “gaudiran d’autonomia financera per al desenvolupament i execució de les seues competències conformement als principis de coordinació amb la Hisenda estatal i de solidaritat entre tots els espanyols”.

En la sessió també han participat el portaveu de Ciutadans, el regidor Fernando Giner, que ha llegit l’article 2 que explica que la Constitució “es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren i la solidaritat entre totes elles”. En representació del Partit Popular, el regidor Alberto Mendoza ha llegit l’article 56 que evoca la figura del Rei “com a cap i símbol de la unitat de l’Estat”.

Altres responsables municipals que han participat hui en aquesta lectura col·lectiva han sigut el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo, que ha llegit l’article 32 (que parla del matrimoni); la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzatto, que s’ha fet ressò de l’article 50 (sobre les pensions públiques); la regidora de Participació Ciutadana, Neus Fàbregas, amb la lectura de l’article 48 (dedicat a la protecció dels jóvens).

Per altra banda, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Isabel Lozano, ha parlat de les condicions d’Igualtat per a accedir als càrrecs públics (dret contemplat a l’article 23); la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha recordat que les Hisendes Locals “hauran de disposar dels mitjans suficients per a l’acompliment de les funcions que la llei atribueix a les Corporacions respectives i es nodriran fonamentalment de tributs” (article 142); el regidor del Partit Popular, Alfonso Novo, ha llegit l’article 24, que es refereix als drets de totes les persones “a obtenir la tutela efectiva dels jutges i tribunals en l’exercici dels seus drets i interessos legítims, sense que, en cap cas, puga produir-se indefensió”; i el regidor de Ciutadans Santiago Benlliure, s’ha referit a la protecció social, econòmica i jurídica de la família (que es proclama a l’article 39).

Aquesta lectura col·lectiva continuarà demà, dia 6, des de les 11 fins a les 13 hores.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − tretze =

bombers
CCCC
bombers