Las Naves lliura els premis 'De major vull ser com tu' que visibilitzen el treball de les dones en ciència, tecnologia i innovació

Estudiants d'ESO, Batxillerat i FP han rebut uns guardons que s'emmarquen en el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Guardar

0212 Premis 'De Major Vull Ser Com' 1
0212 Premis 'De Major Vull Ser Com' 1

Aquest matí s'han atorgat els premis del concurs ‘De major vull ser com tu', organitzats per la Fundació Fisabio i el centre d'innovació Las Naves, que enguany ha celebrat la seua tercera edició. Concepción Aleixandre, Chien-Shiung Wu i Gertrude Elion, són algunes de les científiques que s'han donat a conéixer en els vídeos del lliurament de guardons del concurs de vídeos dirigits a joves estudiants de l'ESO, Batxillerat i FP. “L'objectiu és visibilitzar el treball de les dones en la ciència, la tecnologia i la innovació, així com ajudar a despertar vocacions científiques i tecnològiques entre les xiquetes i adolescents”, ha manifestat el regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana.

En la tercera edició s'han rebut 44 vídeos i s'han repartit 16.000 euros en matèria de premis - per a la compra de material científic i/ o tecnològic per part del centre educatiu i de l'alumnat - al millor guió, el vídeo més innovador en la selecció dels personatges, i la millor producció. El Premi del Públic, que es decideix per votació telemàtica, es donarà a conéixer el pròxim 26 de febrer.

El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha remarcat que “amb aquests concursos de vídeos volem reduir la bretxa laboral en la conciliació i en la recerca, així com la dificultat de la dona per a accedir i liderar en el camp de la ciència, la recerca i la tecnologia”. Es pretén també, tal com ha dit Galiana, “despertar noves vocacions científiques entre les més joves per, en un futur, augmentar les recerques d'excel·lència liderades per dones a la Comunitat Valenciana. Actualment només un 20% estan liderades per elles”.

Per la seua part, el director gerent de Fisabio, José Antonio Manrique, ha destacat la consolidació del certamen com a eina per a ajudar a "derrocar les barreres socioculturals del patriarcat que, encara que hi ha avanços, continua imperant en la societat actual. Les xiquetes i els xiquets han de mirar-se en els referents femenins que sí han aconseguit arribar als llocs de la recerca on han d'arribar”. “Que la dona no puga enfrontar-se a reptes científics és un fals constructe social i canviar la cultura és complex, tots i totes hem d'implicar-nos", ha afegit.

PREMIATS I PREMIADES

José Antonio Manrique, director gerent de Fisabio; Marta Chillarón, directora de Las Naves; David Rosa, subdirector tècnic de les Naus i Javier Burgos, director general de Recerca i Alta Inspecció Sanitària de la Conselleria de Sanitat, han sigut els encarregats de lliurar els guardons.

Els premiats i les premiades d'aquesta tercera edició en les diferents categories són: a millor guió de l'ESO el Colegio Abecé (Gandia); millor guió Batxillerat l'IES Vicent Castell i Domènech (Castelló); vídeo més innovador en la selecció del personatge, el SES Alpuente; vídeo més innovador en la selecció del personatge ESO, el Colegio El Armelar (Paterna); vídeo més innovador en la selecció del personatge Batxillerat, l'IES Vicent Andrés Estellés (Burjassot); millor producció audiovisual ESO, l'IES Ifach Calpe; i millor producció audiovisual Batxillerat, l'IES Francesc Escultor Badia (Foios).

Destacats