25n
25N
25N

Les famílies de 17 represaliats del franquisme recuperen les seues restes de les fosses de Paterna

Els familiars poden donar ja sepultura a les víctimes al costat dels seus “amb la dignitat que mereix tot ésser humà”

Les famílies de 17 represaliats del franquisme recuperen les seues restes de les fosses de Paterna
17/04/2021 -

Les famílies de 17 persones represaliades pel franquisme que van ser enterrades en la fossa 127 de Paterna (València) han recuperat aquest dissabte les seues restes, entregats durant un acte que pretén ajudar-los a “tancar ferides”. L’acció d’aquest dissabte, per la qual a la fi aquests familiars podran donar sepultura als seus, s’emmarca en el projecte d’excavació i exhumació de la fossa comuna 127 del cementeri de Paterna, subvencionat per la Diputació de València, segons ha explicat la corporació provincial en un comunicat.

Després de l’anàlisi genètica d’unes restes entre els quals s’han trobat desenes de projectils, les famílies poden donar ja sepultura a les víctimes al costat dels seus, “amb la dignitat que mereix tot ésser humà”, com succeïra just fa una setmana amb el lliurament a Tavernes de la Valldigna de les restes de set veïns del municipi de La Safor represaliats pel franquisme.

El president de l’Associació de familiars de represaliats de la fossa 127 del cementeri de Paterna, Juan José González, ha agraït la implicació de les institucions en aquest procés de recuperació de la dignitat de milers de víctimes de la Guerra Civil i ha acabat la seua intervenció expressant el seu desig que “mai més hi haja algú que considere que una altra persona, per la seua manera de pensar, és un enemic a abatre”.

El projecte va arrancar en 2018 amb l’objectiu d’exhumar, recuperar, estudiar i identificar fins a 143 cadàvers de persones afusellades en tot just dues setmanes en 1940 i enterrades en tres saques en la fossa comuna 127 del cementeri de la localitat de L’Horta Nord.

L’anàlisi genètica ha permés identificar a 17 víctimes, totes elles homes i amb traumatismes i ferides que evidencien una execució per afusellament i l’ús del tir de gràcia. Entre les restes humanes s’han trobat desenes de projectils.

Les restes de les víctimes que han pogut identificar-se es trobaven enterrats en tres saques dins de la mateixa fossa i tenen entre 24 i 43 anys. Miguel Frasquet, José Perera, Ambrosio Vijuescas, Francisco Torregrosa, Juan Bautista Balbestre, Ramón Villaescusa, Eugenio Granero, Román Ibáñez, Gabriel López, Isabelí Almerich, Enrique Gimeno, José Benavides, Bernardino Molina, Antonio Reche, Francisco Sanz, Carlos Catalunya i Ruperto Solaz descansen en pau després d’anys de lluita per trobar les seues restes.

La procedència de les víctimes del franquisme localitzades en la fossa 127 de Paterna és diversa, des de municipis de la Comunitat fins a ciutats de la geografia espanyola com Albacete, Còrdova i Badajoz, si bé la majoria d’aquestes persones eren originàries de la ciutat de València i els pobles de l’horta que envolta la capital.

El responsable provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha assistit a l’acte al costat de la consellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el vicepresident de la Diputació i alcalde de Burjassot Rafa García, la diputada provincial i regidora a Manises Pilar Molina, membres del consistori local i alcaldes i regidors de diferents municipis valencians que, igual que García i Molina, compten amb víctimes que van ser enterrades en la fossa comuna 127 de Paterna.

En paraules de Ramiro Rivera, “és clar que no podem canviar la història i evitar el sofriment que van viure aquestes persones executades per la seua ideologia, però no descansarem fins a donar resposta a totes les famílies que acudisquen a la Diputació a sol·licitar ajuda per a localitzar les restes dels seus éssers estimats i que puguen enterrar-los dignament, contribuint a tancar ferides”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 + vint =

museo prehistoria