25n
Orgull
Orgull

Llancen la primera mascareta de nanofibres compostable del món

Llancen la primera mascareta de nanofibres compostable del món
02/07/2021 -

L’empresa valenciana Bioinicia ha llançat una màscara higiènica ‘bio’ amb ajust tipus EPI, “la primera màscara de nanofibres compostable del món” desenvolupada al costat del CSIC. Posseeix una filtració superior al 98% enfront d’aerosols i composta en 22 dies.

Aquesta màscara, disponible en ‘proveil.es’, és compostable i està fabricada amb matèries primeres naturals que ajuden a cuidar del medi ambient. Els seus components arribaran a transformar-se en aigua i CO₂ amb el temps, evitant que milions de tones de plàstics arriben als oceans.

El punt de partida és el gran perjudici que generen les màscares al medi ambient en haver de desfer-se d’elles constantment. “Tirar-les en el vàter o en el sòl i no fer-lo en els llocs recomanats és un greu problema, ja que suposa el mateix mal que llançar tovalloletes i plàstics”, recorda la companyia.

Per contra, l’opció “més sostenible” per a evitar l’acumulació de màscares en el medi ambient és produir-les utilitzant matèries primeres derivades de biomassa i/o de residus i el seu posterior reciclatge orgànic en forma de compostatge industrial, de manera que el carboni retorne a la terra.

“En aquest moment, quasi totes les màscares estan fetes d’un plàstic derivat del petroli que no biodegrada. Per tant, estarà centenars d’anys com un contaminant en el medi ambient i, a més, a mesura que es vaja fraccionant en trossos xicotets, generarà microplàstics que són consumits pels organismes vius i que com a conseqüència, acabaran formant part de la nostra dieta”, adverteix José Mª Lagarón, líder del projecte.

1.500 MILIONS DE MÀSCARES EN LA MAR EN 2020

De fet, es considera que 2020 va acabar amb prop de 1.500 milions de màscares en la mar, generant una nova tipologia de fem en l’oceà. “Un problema addicional a l’acumulació de màscares en el medi ambient i en abocadors, és que aqueix producte es basa en una economia lineal, d’un sol ús, no circular. A més, la producció del plàstic afig diòxid de carboni a l’atmosfera, sent per tant un promotor de l’efecte d’hivernacle”, afig aquest investigador del CSIC.

Al seu judici, les opcions per a evitar l’acumulació de màscares en forma de residus contaminants són la seua recollida i reutilització per a fer altres productes o per a produir energia. “Sens dubte –subratlla– la via més sostenible és la d’utilitzar matèries primeres derivades de biomassa i/o de residus i el seu reciclatge orgànic en forma de compostatge industrial, per a retornar el carboni al sòl.”

Per a buscar solucions al terrible impacte mediambiental, Bioinicia i CSIC es van centrar en la creació d’una màscara compostable amb un format que s’adapta a la fesomia, com les màscares EPI. L’experiència del CSIC és molt àmplia en aquesta temàtica, per la qual cosa el seu objectiu comú va ser crear una màscara “única en el mercat” que es poguera reciclar de manera orgànica, mitjançant compostatge industrial, però amb les mateixes propietats de filtració, respirabilitat i ajust que un EPI, FFP2 o COVID-19.

Per tant, es tracta d’una màscara que ofereix “la major protecció no sols en exteriors, sinó també en interiors i que pot ser usada amb seguretat per la població, els docents, cossos i forces de seguretat i els sanitaris”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 + dotze =